Suoraan sisältöön

Kestävä mökkeily alkaa pienistä teoista

Mitä on kestävä mökkeily?

Kestävä mökkeily on toimintaa, jota kohti pyritään toimimalla vastuullisesti. Toteutatko jo arjessasi asioita, jotka edistävät ekologista, taloudellista, kulttuurista ja sosiaalista kestävyyttä? Samanlaisilla asioilla voit lisätä myös mökkeilysi vastuullisuutta ja ilmastomyönteisyyttä. Ilmaston ja ympäristön kannalta järkevien tapojen ja ratkaisujen lisäksi kestävä mökkeily on myös tekoja, jotka edistävät mökkiseutusi hyvinvointia ja elinvoimaisuutta.

Hyvä lähtökohta kestävään mökkeilyyn on vapaa-ajanasunnon aktiivinen käyttö. Se parantaa mökin ”hiilitasetta”. Mitä pidempiä ajanjaksoja rakkaalla mökillä vietetään, sitä parempi. Ja kun paikat pidetään kunnossa, vapaa-ajanasunnon elinkaari pitenee. Uuden mökin rakentamisen sijaan on lähes aina ekologisesti kestävämpää hyödyntää jo olemassa olevaa mökkikantaa, jota maakunnassamme riittääkin lähes 50 000 vapaa-ajanasunnon verran. Rakenna ja remontoi siis kestävästi. Jakamistalous on 2020-lukua ja onnistuu vaivatta myös mökkielämässä. Oletko pohtinut, että voisit esimerkiksi mökkeillä yhdessä ystäväperheesi kanssa tai vuokrata vapaa-ajanasuntoasi silloin, kun et itse vietä aikaasi siellä?

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on Sitran mukaan 10 300 kiloa vuodessa, ja hiilijalanjälki tulisi puolittaa ilmastonmuutoksen hillitsemisen vuoksi. Vuonna 2019 on laskettu Etelä-Savon vapaa-ajan asumisesta aiheutuvat päästöt, jotka ovat noin 427 kiloa vuodessa vapaa-ajanasukasta kohden. Vapaa-ajan asumisesta syntyvä hiilijalanjälki muodostuu vapaa-ajanasunnon rakentamisesta, varustelusta, käytöstä ja mökille matkustamisesta. Hiilijalanjälkeä voit hillitä kestävän mökkeilyn periaatteita noudattaen. Voit myös lisätä mökkeilyn hyviä vaikutuksia muun muassa hiilikädenjälkesi avulla.

Kestävän mökkeilyn nelikenttä Laiturilla

Siinä missä ympäristöystävällinen vapaa-ajan asuminen on tärkeää, ei pidä unohtaa kestävän mökkeilyn taloudellista, sosiaalista ja kulttuurista ulottuvuutta. Taloudellinen kestävyys on perusta kaikelle kestävälle toiminnalle ja se pitää mökkiseudun hyvinvoivana ja eläväisenä. Vapaa-ajan asuminen tuo monelle paikalliselle leivän pöytään. Tue siis paikallisia yrityksiä ja tee kauppareissut mökkiseudulla, käytä runsaasti palveluita sekä suosi lähellä tuotettua puhdasta lähiruokaa.

Sosiaalisessa ja kulttuurisessa kestävyydessä korostuvat ihmisten ja yhteisöjen hyvinvointi. Kulttuurinen kestävyys mahdollistaa mökkiseudun kulttuurien ja tapojen säilymisen sukupolvelta toiselle. Tutustu ja vaali paikalliskulttuuria ja tuo mökkikulttuuria tutuksi jälkipolvelle, jotta se siirtyy tulevillekin mökkeilijöille. Huomioi myös uhanalainen saimaannorppa, jonka koti on Etelä-Savossa. Kestävän mökkeilyn sosiaalinen ulottuvuus keskittyy ihmisiin mökkiseudullasi: paikallisiin ja vapaa-ajanasukkaisiin. Osallistu mökkiseutusi elämään ja mene rohkeasti mukaan paikallisiin yhteisöihin. Anna omaa osaamistasi mökkiseutusi hyväksi esimerkiksi ammattitaitosi tai intohimojesi pohjalta. Se, että käytät mökkiseutusi palveluita, luo alueelle työllisyyttä ja pitää mökkiseutuasi elinvoimaisena jopa ympärivuotisesti.

Kestävän mökkeilyn opas 

Tämä Kestävän mökkeilyn opas on tehty juuri sinulle. Oppaan tarkoitus on kannustaa ja innostaa sinua pohtimaan omaa vapaa-ajan asumistasi kestävyyden näkökulmasta. Vapaa-ajanasuntosi ja seutu, jossa vietät aikaasi, on sinulle todennäköisesti tärkeä. Se että vietät täällä aikaasi, on puolestaan mökkiseudullesi hyvin tärkeää.

Tämä ei ole kaiken kattava käsikirja eikä syvälle menevä tietoteos ihan kaikesta vapaa-ajan asumiseen liittyvästä. Tavoitteemme on tuoda esiin, mitä kaikkea kestävän mökkeilyn kokonaisuuteen liittyy ja millä tavoin sitä voi omassa vapaa-ajan asumisessaan edistää. Kirjasesta löytyy myös vinkkejä, mistä voit etsiä lisätietoa aiheista. Antoisia lukuhetkiä!

Etelä-Savo on kestävän mökkeilyn maakunta

Tämä tarkoittaa sitä, että edistämme kestävää mökkeilyä suunnitelmallisesti ja määrätietoisesti. Kannustamme vapaa-ajanasukkaitamme mökkeilemään vastuullisesti viestimällä keinoista, joilla voi lisätä mökkielämän ilmastomyönteisyyttä sekä ekologista, taloudellista, sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä. 

Olemme koonneet sinulle vinkkejä kestävään mökkeilyyn – antoisia lukuhetkiä kohti kestävämpää mökkeilyä!

Mökkeilijöiden mietteitä ja vinkkejä kestävästä mökkeilystä