Suoraan sisältöön

Työskentele mökkiseudullasi Etelä-Savossa

Oletko koskaan miettinyt työskentelyä mökkiseudullasi? Monessa eteläsavolaisessa yrityksessä on tarvetta ammattitaitoisille työntekijöille. Mökkeilyn yhteydessä voit työskennellä haluamasi määrän – vaikka yhdestä viiteen päivään viikossa, kausiluonteisesti tai ympäri vuoden. Sinä päätät, mikä sopii elämäntilanteeseesi parhaiten.

Töitä on tarjolla monenlaisille ja -tasoisille tekijöille mm. matkailu- ja ravintola-alalla. Urataipaleen alussa oleville nuorille sesonkityöntekijöille vaikkapa kesätyön merkeissä. Alan konkareille, jotka esimerkiksi haluavat elämäntapamuutosta tai viettävät eläkepäiviään mökillä, mutta kaipaavat pientä vipinää kinttuihin ja vaihtelua mökkielämään.

Kaipaatko elämäntapamuutosta ja rauhallisempaa elämää? Tee maisemanvaihdos mökille uuteen työpaikkaan vaikkapa vuodeksi ja nauti luonnosta enemmän. Varo vaan – saatat ihastua Etelä-Savoon vielä enemmän ja jäädä pysyvästi tänne!

Oletko jo eläkkeellä tai onko eläkeikä lähestymässä? Tiesitkö, että mitä pidempään työskentelet ja siirrät eläkkeelle jäämistäsi, sitä suuremman työeläkkeen saat? Yksi hyvä vaihtoehto on tehdä töitä vapaa-ajanasunnolta käsin. Jos olet jo eläkkeellä, voit milloin vain palata takaisin työelämään, vaikka osa-aikaisesti. Vapaa-ajanasunnosta muodostuvia erilaisia kustannuksia voit kompensoida esimerkiksi ”mökkityöpaikan” palkkatuloilla. Vinkkejä eläkkeellä työskentelyyn löydät Työeläkkeen ja Verohallinnon sivuilta.

Kaksi ensimmäistä kuvaa: D.O. Saimaa

Vapaa-ajanasunnolta käsin voi tehdä töitä mökkiseudulla

Vapaa-ajanasunnolta käsin voi tehdä töitä mökkiseudulla

Antamalla omaa osaamistasi mökkiseudullesi edistät kestävän mökkeilyn jokaista neljää ulottuvuutta

  1. Taloudellinen: Tuet paikallista yritystoimintaa ja autat vahvistamaan liiketoimintaa. Yrityksillä on paremmat ja laadukkaammat resurssit palvella asiakkaita, kun on riittävästi osaavaa työvoimaa. Alueen palvelutarjonta pysyy korkeatasoisena ja elinvoimaisena.
  2. Sosiaalinen: Osallistut mökkiseutusi elämään ja paikallisiin yhteisöihin ja samalla voit jakaa ammattitaitoasi. Myös sinulla on mahdollisuus oppia uutta. Oma hyvinvointisi ja mökkiseutusi yhteisöjen hyvinvointi lisääntyy. Positiivinen kanssakäyminen ja yhdessä tekeminen tuottavat iloa ja monenlaista hyötyä sinulle ja mökkiseudullesi.
  3. Kulttuurinen: Pääset mukaan mökkiseutusi paikalliskulttuuriin, tapoihin ja yhteisöihin yritysten kautta, joista joidenkin historia ulottuu jopa satojen vuosien taakse. Uudet työkaverit voivat antaa paljon sinulle ja sinä heille. Olet myös mukana vahvistamassa alueen kulttuuria ja yhteisöjä ja niiden säilymistä tuleville polville.
  4. Ekologinen: Yhdistämällä mökkeilyn ja työskentelyn mökkiseudullasi viivyt todennäköisesti pidempään mökillä. Tällä tavalla matkustamiskerrat vapaa-ajanasunnon ja kodin välillä vähenevät ja mökkimatkojen vastuullisuus lisääntyy. Samalla vapaa-ajanasunnon käyttöaste kasvaa. 

Tutustu lisää kestävään mökkeilyyn.

Hyvän maun työpaikkoja D.O. Saimaan parissa

Nyt sinulla on hieno mahdollisuus päästä työskentelemään saimaalaisten huippuraaka-aineiden parissa D.O. Saimaan We Support -ravintoloihin. Näissä ravintoloissa arvostetaan yksilöllisyyttä ja hyvää makua sekä käytetään D.O. Saimaa -laatu- ja alkuperämerkin saaneiden paikallisten pientuottajien ja viljelijöiden parhaita tuotteita.

Mikä on D.O. Saimaa? D.O. Saimaa (Designation of Origin) on laatu- ja alkuperämerkki, joka myönnetään Saimaan seudulla valmistetuille korkealaatuisille tuotteille. Puhdas ja laadukas ruoka Saimaan seudun metsistä, pelloilta ja järvistä onkin yksi arvostetuimmista elämyksistä alueella matkaileville. Tarjoamalla paikallisten yritysten tuotteita tuetaan myös alueen elinvoimaa ja pienyrittäjyyttä. D.O. Saimaa -laatumerkki on tae herkullisuudesta, korkeasta laadusta, kestävästä tuotannosta ja ainutlaatuisesta saimaalaisuudesta. D.O. Saimaa on Suomen ensimmäinen alkuperämerkki.

Millaista työtä? D.O. Saimaa We Support -yrityksissä etsitään ykköstyyppejä tarjoamaan herkullisia ja viihtyisiä hetkiä Saimaan parhaiden raaka-aineiden ja elämysten parissa. Yritykset tarjoavat monipuolisia työ- ja uramahdollisuuksia, olitpa sitten ruoanvalmistuksen osaaja, tarjoilija, asiakaspalvelija tai puhtauden ammattilainen. D.O. Saimaa avaa sinulle myös mahdollisuuden edetä urallasi monenlaisiin tehtäviin ruoan, matkailun ja unohtumattomien Saimaa-elämysten parissa.

100% hyvää Saimaalta siis!

Kuva: D.O. Saimaa

Yhdistä mökkeily ja työskentely – Etelä-Savossa työskennellessä on:

Etelä-Savossa työskentelyssä on luontoedut kohdallaan

Luontoedut kohdallaan. Työnteon bonuksena on sinulle mökkeilystäkin tuttu, puhdas ja raikas Etelä-Savon luonto metsineen ja järvineen. Niistä voit nauttia sekä työssä että vapaa-ajalla.

Kuva: D.O. Saimaa

Etelä-Savossa työskennellessä on työkaverit kohdallaan.

Työkaverit kohdallaan. Eteläsavolaiset ovat myös kavereina hyviä tyyppejä. Täällä idän ja lännen välimaastossa olemme olleet jo vuosisatoja avoimia ja vieraanvaraisia. Uudet tulijat otetaan vastaan rennon lupsakkaasti niin työkavereina kuin asiakkaina.  Ja työkin sujuu leppoisassa ilmapiirissä mukavammin.

D.O. Saimaa -yrityksissä on niin pieniä perheyrityksiä kuin iso valtakunnallinen ketju. Yhteistä on halu luoda kodikas ilmapiiri, josta sekä oma väki että vieraat nauttivat.

Kuva: Hop on Hop off /  Mikkelin matkailukohteiden ja Saimaan saavutettavuuden parantaminen -hanke

Etelä-Savossa työskennellessä on raaka-aineet kohdallaan

Raaka-aineet kohdallaan. Olet varmaan huomannut täällä jo mökkeillessäsi, että lautasella on usein parhaat raaka-aineet ihan tästä läheltä. Täällä ruuassa arvostetaan aitoja ja selkeitä makuja – laadusta tinkimättä. Etelä-Savon puhdas luonto antaa hyvän perustan laadukkaan lähiruuan tuotannolle ja sen parissa työskentelylle.

Kuva: D.O. Saimaa

Etelä-Savossa työskennellessä on työmatka kohdallaan.

Työmatka kohdallaan. Etelä-Savossa ei tarvitse istua ruuhkissa ja päivässä jää aikaa muuhunkin. Moni D.O. Saimaa We Support -yrityksistä sijaitsee järven äärellä, joten työmatkan voit hyvällä tuurilla taittaa vaikka omalla veneellä. Työpäivän päätteeksi voit jäädä nauttimaan lukuisista vaihtoehdoista, joita työmatkasi varrella on tarjolla palatessasi mökille. Miltä kuulostaa, jos voisitkin päättää työpäivän kalaretkeen, sienimetsään tai patikkapolulle kaupungin hektisyyden sijaan?

Kokemuksia työskentelystä mökkiseudulla

Vapaa-ajanasukkaissa on potentiaalia työvoimahaasteen helpottamiseen

Maakunnan vapaa-ajanasukkaille toteutettiin kysely, jossa selvitettiin kiinnostusta työskennellä mökkiseudulla, sekä etsittiin vaihtoehtoisia ratkaisuja Etelä-Savon vapaa-ajanasukkaista haastavaan työvoimatilanteeseen. Vapaa-ajanasukkaiden potentiaalia työvoimapulan ratkaisemisessa selvitettiin joulu-tammikuussa verkkokyselyllä, johon vastasi yhteensä 271 Etelä-Savossa mökkeilevää henkilöä.

Vastaajista 85 % oli työikäisiä 31-64-vuotiaita. Lähes puolella vastaajista mökkeily painottuu Etelä-Savon tärkeimmän matkailusesongin ympärille huhti-lokakuulle. Suurella osalla vastaajista oli jo aikaisempaa kokemusta työskentelystä mökkiseudulla: lähes puolet kertoi tekevänsä etätyötä mökillä. Lähityötäkin oli tehnyt noin 10 % vastaajista. Pieni osa halusi kuitenkin selkeästi pitää mökin vapaa-ajanviettopaikkana eikä yhdistäisi mökkeilyä työntekoon.

Mökkitalouksien nuoret tunnistettiin varteenotettavaksi kohderyhmäksi, sillä heitä voisi kiinnostaa kesätyö matkailu- ja ravintola-alalla. Toinen potentiaalinen ryhmä ovat eläkeläiset, joita oli 13 % kyselyyn vastanneista. Nuorten ja eläkeläisten kiinnostusta ja mahdollisuuksia osa-aikaiseen tai kausiluonteiseen työhön kannattaakin selvittää tarkemmin ja viedä eteenpäin.

Tutustu kyselyn tuloksiin.

Tule D.O. Saimaa We Support -yrityksiin tekemään arvokasta työtä

Tutustu tarkemmin työtä tarjoaviin yrityksiin. Voit lähettää heille avoimen hakemuksen esimerkiksi sähköpostitse. Kerro itsestäsi muutamalla sanalla sekä millaista työtä haluaisit tehdä. Tarvetta on esimerkiksi kokeille ja keittiön avustaviin tehtäviin, tarjoilijoille, asiakaspalvelijoille, esihenkilöille sekä puhtaanapidon ammattilaisille. Yhteystiedot löydät yritysten nettisivuilta.

D.O. Saimaan tuottajia ja We Support -ravintoloita työntekijöineen voit nähdä Nelosella ja Ruudussa esitetyssä Sami Kurosen makumatka Saimaalle -sarjassa. Ehkä niistä jokin on tuleva työpaikkasi?

Kuva: D.O. Saimaa

D.O. Saimaa We Support -yrityksiä ovat muun muassa:

Sahanlahti Resort, Puumala

Tertin Kartano, Mikkeli

Kuva: Visit Saimaa

Muita Etelä-Savon työpaikkoja voit selailla Duunitorista tai TE-palveluista.

Tämän Laiturilla.fi-sivustolla julkaistun Työskentely mökkiseudulla -osion on toteuttanut yhteistyössä Laiturilla ETVA-hankkeen kanssa D.O. Saimaa - osaavan työvoiman saatavuus ja työvoiman alueellinen liikkuvuus ja työhyvinvoinnin lisääminen -hanke. Rahoittaja on Etelä-Savon maakuntaliitto, Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) -määräraha. Lisätietoja D.O. Saimaan hankkeesta voit lukea täältä.

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei ja Etelä-Savon maakuntaliitto