Suoraan sisältöön

Taloudellinen kestävyys on kaiken perusta

Taloudellinen kestävyys on kaiken vastuullisen toiminnan perusta. Sillä on mökkiseutusi kannalta suuri merkitys, millaisia taloudellisia päätöksiä ja kulutusvalintoja teet vapaa-ajanasukkaana. Taloudellisen kestävyyden edistämisestä syntyy hyöytyä sekä mökkiseudulle että vapaa-ajanasukkaille. 

Vapaa-ajan asumisessa voit edistää taloudellista kestävyyttä käyttämällä uusiutuvia luonnonvaroja vastuullisesti, parantamalla materiaalitehokkuutta sekä noudattamalla kiertotalouden periaatteita.

Ennen kuin heität mitään pois, mieti onko se tosiaan roska vai sittenkin raaka-ainetta johonkin uuteen. Luonnonvarojen riittävyyden haaste kasvaa maailmanlaajuisesti, ja on tärkeää saada materiaalit säilymään talouden piirissä ja tehokkaassa käytössä niin pitkään kuin mahdollista. Tätä tavoitetta voit edistää myös mökkeillessä.

Suosi tuotteita, joilla on pitkä käyttöikä ja joita voi tarvittaessa korjata. Mieti ennen ostopäätöstä, tarvitsetko tuotetta todella ja mitkä ovat sen ympäristövaikutukset. Valitse kestäviä tuotteita myös mökille. Vastuullinen kuluttaminen, erityisesti kiertotalouden edistäminen, on avain taloudelliseen kestävyyteen.

Käytä tavaroitasi mahdollisimman pitkään ja huolehdi niistä hyvin. Korjaus- ja huoltopalveluita kannattaa hyödyntää, niitä löytyy myös mökkiseudultasi. Luovu kertakäyttötuotteiden käyttämisestä. Suosi tuotteita, jotka on valmistettu kierrätysmateriaaleista. Käyttämättömät tavarat ja materiaalit on hyvä laittaa kiertoon, niistä voi olla jollekulle muulle iloa. Vinkkejä kierrätykseen löydät täältä.

Teetkö etätöitä mökillä? Hienoa! Etätyöskentelyn yhdistäminen vapaa-ajanviettoon pidentää viipymää mökillä ja kasvattaa mökin käyttöastetta. Paitsi että se on ekologinen teko, se myös tukee ja pitää yllä mökkiseutusi palvelurakennetta, kun asioit enemmän paikallisten palveluiden parissa. Mökkikunnastasi löytyy varmasti myös etätyötiloja, jos kaipaat vaihtelua mökillä olemiseen tai tarvitset esimerkiksi kokous- tai tulostuspalveluita. Mökkiseutusi etätyötiloja löydät täältä.

Etelä-Savossa on erinomaiset puitteet yrittämiseen. Yrityksen perustaminen tai yritystoiminnan siirtäminen tänne edistää alueen taloudellista kestävyyttä. Tutustu lisää yrittäjän palveluihin ja neuvontaan Mikkelin seudulla ja Savonlinnan seudulla.

Kuva: Visit Saimaa