Suoraan sisältöön

Vaali luonnon monimuotoisuutta

Suosi monimuotoista mökkipihaa. Mökki on erinomainen paikka tehdä vaikka mitä luonnon monimuotoisuuden vaalimiseksi.

Nyt on lupa laiskotella: jätä nurmikko leikkaamatta tai ole perustamatta koko nurmikkoa, anna kaikkien kukkien kukkia (rikkaruohojenkin) ja jätä lahopuita pystyyn tontin laidalla. Rennosti hoidettu piha on parempi elinympäristö esimerkiksi hyönteisille ja linnuille. Luonnonmukaiset valinnat mökkipihalla merkitsevät elintilaa ja ravintoa monille eliölajeille – ties vaikka jollekin harvinaisellekin lajille.

Enemmän puuhastelua vaativat esimerkiksi pesäpönttöjen rakentaminen linnuille ja hyönteisille, perinnemaisemien vaaliminen ja vieraslajien leviämisen estäminen. Mökkiympäristössä kannattaa pitää silmät auki sen varalta, onko lähiluontoon pesiytynyt haitallisia vieraslajeja. Suomalaiselle luontoympäristölle haitallisia vieraslajeja ovat muun muassa jättipalsami, jättiputki, lupiini, ruttojuuri ja kurttulehtiruusu. Jos näitä vielä on tontillasi tai lähiympäristössä, kannattaa ne hävittää.

Ruoki lintuja vain talvisin, jolloin niiden ravinnontarve on suurempi. Älä perusta ruokintapaikkaa, jos et pysty jatkamaan ruokintaa säännöllisesti koko talven ajan. Toteuta ruokintaa vain siellä, missä siitä ei aiheudu haittaa naapureille, ohikulkijoille tai eläimille itselleen.

Hyviä vinkkejä siihen, mitä pihalla kannattaa tehdä ja mitä voi huoleti jättää tekemättä, löytyy esim. täältä.