Suoraan sisältöön

Miten kuljet mökkimatkasi

Mökkimatkat muodostavat noin kolmasosan mökkeilyn hiilijalanjäljestä. Siksi liikkumista kannattaa hetki miettiä myös kestävyyden kannalta. Jo pienillä muutoksilla liikkumisen vastuullisuus kasvaa.

Pidemmät viipymät mökillä vähentävät edestakaisia matkoja ja siten päästöjä. Esimerkiksi etätyön ansiosta voi mökillä välillä viipyä pidempäänkin. Tiesitkö, että yksi etätyöpäivä viikossa pienentää hiilijalanjälkeä prosentin? Jos miljoona suomalaista tekee lisäksesi yhden etäpäivän viikossa, säästyy 11 000 henkilön hiilijalanjälki vuodessa.

Vaihtoehtoisia kulkutapoja kannattaa pohtia. Olisiko mahdollista hyödyntää joukkoliikennettä, vaikka osankin matkaa? Tai kimppakyytejä?

Päivittäiseen asiointiin ja liikkumiseen mökkipaikkakunnalla ja -seudulla on myös hyvä kiinnittää huomiota. Jos etäisyydet sen mahdollistavat eikä kaupasta ole isoja kantamuksia tuotavana, mitä jos käyttäisit liikkumiseen välillä lihasvoimaa kävellen, pyöräillen tai soutaen? Asiointikäyntien ja -matkojen ketjuttaminen on myös hyödyllistä, kun yhdellä reissulla hoituu mahdollisimman monta asiaa.

Tutustu kestävämpiin mökkimatkoihin lisää täältä.

Kuva: Visit Saimaa