Suoraan sisältöön

Mökkielämää Etelä-Savossa

Miltä mökkeily näyttää Etelä-Savossa, kestävän mökkeilyn maakunnassa?

Olemme koonneet tälle sivulle paljon tietoa ja inspiraatiota siitä, millainen paikka Etelä-Savo on mökkeilijän kannalta. Tämä sivu on kurkistus siihen, miltä sinunkin mökkielämäsi voisi näyttää parhaalla mökkiseudulla.

Ei ole sattumaa, että maakunnan lähes 50 000 vapaa-ajanasuntoa ovat löytäneet onnelliset asukkaansa. Mökkiseudullamme viihdytään hyvin jopa vuosikymmenestä toiseen. Kannustamme ottamaan mökkielämässä huomioon kestävän mökkeilyn periaatteet ja nauttimaan mökkeilystä hyvällä mielellä.

Tutustu Etelä-Savon vahvuuksiin mökkiseutuna:

Ainutlaatuinen järviluonto

Ainutlaatuisessa järviluonnossa mökkeileminen tuo hyvinvointia ja onnellista oloa elämään. Suomen tuhansista järvistä yli 4000 sijaitsee Etelä-Savossa. Täällä on helppo mökkeillä ja nauttia omannäköisestä vapaa-ajasta. Vesi ja metsä luovat yhdessä ympäristön, joka antaa paljon hänelle, joka haluaa siellä aikaansa viettää ja siitä myös huolehtia.

Puitteet ovat kunnossa veneilyyn ja muihin vesiharrastuksiin: peräti 26 % Etelä-Savosta on vettä. Maakunnan järvien tila on maan parhaimmistoa, mikä ilmenee Ympäristöhallinnon tutkimuksesta. Saimaa, Puula, Kyyvesi, Suontee ja monet muut järvemme kutsuvat viettämään mökkielämää puhtaille rannoilleen. Suomalaisen mökkikulttuurin yleinen piirre, oma laituri ja oma ranta, on muihin mökkeilymaihin verrattuna uniikki asia. Tämä sekä puhdas luonto ja oma rauha ovat eräänlaista "uutta luksusta".

Luonto, kirkas järvivesi, rakkaat mökkinaapurit, tarvittavat palvelut ja keskellä kauneinta Suomea.
– Etelä-Savossa mökkeilevän Riitan mielipide
 mökkiseudustaan

Kuva: Visit Saimaa

Harvinainen pullukka mökkinaapurina

Etelä-Savossa ruoka on rakkauden ja kunnian asia. Suomalaiseen mökkeilykulttuuriin kuuluu olennaisena kokoontuminen hyvän ruuan äärelle. Mikset siis herkuttelisi mökilläsi mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa?

Etelä-Savon puhdas luonto antaa hyvän perustan laadukkaan lähiruuan tuotannolle. Eteläsavolaiset viljelijät tekevät uraauurtavaa työtä luonnonmukaisen viljelyn hyväksi. Siksi maakunnassa on harvinaisen paljon luomuviljelyyn erikoistuneita yrityksiä. Tiesitkö, että luomumaidon jalostus on alkanut Etelä-Savosta? Täällä tuotetaan maitotuotteiden lisäksi muun muassa lihatuotteita, avomaanvihanneksia ja marjoja. Kuntien vilkkaat torit ja kauppahallit ovat mitä mainioin paikka lähiruoan metsästykseen.

Mikä lähiruuassa viehättää mökkeilijöitä? Tietenkin tuoreus, kotimaisuus, ruoan alkuperä ja korkea laatu sekä paikallisten yrittäjien tukeminen.

Kuvat: Visit Saimaa ja Visit Finland / Elina Manninen

Mökkeily Etelä-Savossa

Lähdetäänkö lähimatkalle mökiltä?

Kuva: Visit Saimaa

Unelmissa oma mökkilaituri?

Kuva: Visit Finland