Suoraan sisältöön

Tervetuloa Laiturilla-foorumille!

Laiturilla-foorumit ovat keino koota eri toimijat saman pöydän ääreen keskustelemaan vapaa-ajan asumisesta ja siihen liittyvistä ajankohtaisista teemoista. Foorumien tavoitteena on vuorovaikutus ja eri sidosryhmien osallistumisen mahdollistaminen.

Laiturilla-foorumit järjestää Etelä-Savo monipaikkaisen asumisen edelläkävijäksi 2019-2021 -hanke, jota hallinnoi Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy. Foorumeita järjestetään kaksi kertaa vuodessa.

Koronapandemian aikana, kun kokoontuminen samaan tilaan ei ole mahdollista, tilaisuudet järjestetään verkossa.

Kuva: Visit Saimaa

Laiturilla-foorumi • syksy 2021

Teema: Monipaikkainen työ muuttaa mökkeilyä

Syksyn 2021 Laiturilla-foorumin asiantuntijaesitykset ja keskusteluosuudet löytyvät oheiselta tallenteelta.

Bloggaaja, yrittäjä ja mökkeilyyn hurahtanut tarinankertoja Pia Alapeteri puhuu kokemuksistaan monipaikkaisesti työskentelevänä vapaa-ajanasukkaana. Kiinteistönvälittäjä, LKV, ja toimitusjohtaja Marko Palhomaa Aitoasunnot Oy:stä pohtii vapaa-ajan asumisen muutoksia ja monipaikkaisuutta yrittäjän näkökulmasta. Puumalan kunnanjohtaja Niina Kuuva valottaa esityksessään, millaisia ovat monipaikkaisen työn haasteet ja mahdollisuudet mökkikunnassa. Lopuksi projektipäällikkö Manu Rantanen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista miettii kommenttipuheenvuorossaan, ollaanko vapaa-ajan asumisesta siirtymässä kohti monipaikkaista arkea.

Laiturilla-foorumi • kevät 2021

Teema: Mökkipaikka muutoksessa

Kevään 2021 Laiturilla-foorumin asiantuntijaesitykset ja keskusteluosuudet löytyvät oheiselta tallenteelta. Tervetuloa tutustumaan!

Yrittäjä Miisa Mink, Juvan vapaa-ajanasukas ja Saimaa ilman kaivoksia ry:n perustaja, puhuu vapaa-ajanasukkaan uudistuvasta roolista. Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Kati Pitkäsen esityksen aiheena on, miten mökkeily muuttaa ympäristöä ja muuttuva ympäristö mökkeilyä. Lopuksi projektipäällikkö Manu Rantanen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista esittää kommenttipuheenvuoron iltapäivän annista ja pohtii Etelä-Savon muutoskestävyyttä.

Laiturilla-foorumi • syksy 2020

Teemana monipaikkaisuuden edellytysten edistäminen yhteistyöllä

Syksyn 2020 Laiturilla-foorumin tallenne sisältää asiantuntijoiden puheenvuoroja ja foorumin keskusteluosuudet. Tervetuloa tutustumaan!

Projektipäällikkö Tuula Pihkala Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:stä puhuu sopimuspohjaisen kumppanuuden merkityksestä vapaa-ajan asumisen ja monipaikkaisuuden kehittämistyössä.

Kuhmoisten vapaa-ajan asukkaat ry:n puheenjohtaja Pentti Rauhala kertoo, miten Kuhmoisissa kausiasukkaat edistävät omalla aktiivisuudellaan yhteistyötä mm. kunnan ja kyläyhdistysten kanssa.

Suur-Savon Sähkön johtaja Markus Tykkyläinen visioi, miten alueellisen yhteistyön avulla Etelä-Savoa voisi brändätä vapaa-ajan asumisen maakuntana.

Lopuksi projektipäällikkö Manu Rantanen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista vetää yhteen foorumin annin ja toteaa, kuinka alueen identiteetti muuttuu tulevaisuudessa yhä monipaikkaisemmaksi. Tämä tarkoittaa alueelle mahdollisuuksia mutta myös haasteita palvelutuotannolle ja päätöksentekojärjestelmälle.

Laiturilla-foorumi • kesä 2020

Teemana vapaa-ajan asuminen ja sen tuoma elinvoima

Kesän 2020 Laiturilla-foorumin aineistot sisältävät tietoa ja erilaisia näkökulmia siitä, miten monilla tavoilla vapaa-ajan asuminen luo elinvoimaa maakuntaamme. Video- ja powerpoint-esitysten lisäksi mukana on myös eteläsavolaisten kunnanjohtajien ajatuksia vapaa-ajan asumisesta ja sen merkityksestä kuntien elinvoimalle.

Foorumin aineistot on tarkoitettu meille kaikille: mökkeilijöille, kuntalaisille, yrittäjille, virkamiehille ja päättäjille. Tervetuloa tutustumaan!