Suoraan sisältöön

Tervetuloa Laiturilla-foorumille!

Laiturilla-foorumit ovat keino koota eri toimijat saman pöydän ääreen keskustelemaan vapaa-ajan asumisesta ja siihen liittyvistä ajankohtaisista teemoista. Foorumien tavoitteena on vuorovaikutus ja eri sidosryhmien osallistumisen mahdollistaminen.

Laiturilla-foorumeita on järjestänyt Etelä-Savo monipaikkaisen asumisen edelläkävijäksi -hanke (2019–2022) sekä ETVA - Etelä-Savon vapaa-ajan asumiseen liittyvän kestävän liikkumisen selvittäminen, edistäminen ja ohjaaminen (2022–2023), joita hallinnoi Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy.

Kuva: Visit Saimaa

Laiturilla-foorumi • kevät 2024

Teema: Vapaa-ajan asumisen energiankulutus ja hiilijalanjälki

Kevään 2024 Laiturilla-foorumin asiantuntijaesitykset ja keskusteluosuudet löytyvät tallenteelta.

Vapaa-ajan asumisen energiatehokkuudesta kannattaa huolehtia, se on hyvä keino pienentää energiankulutusta, hillitä hiilidioksidipäästöjä ja vähentää asumiskustannuksia. Se on myös yksi keskeisiä toimia matkalla kohti kestävää mökkeilyä, sillä suurin osa vapaa-ajanasuntojen energiankulutuksesta syntyy lämmityksestä. Mitä muuta on hyvä huomioida kestävää mökkeilyä tavoitellessa? Miten energianeuvoja voi auttaa mökkeilijää? Miltä näyttää mökkeilyn hiilijalanjälki Suomessa ja miten toimii Suomen ympäristökeskuksen toteuttama maailman ensimmäinen mökkeilyn hiilijalanjälkilaskuri? Onko monipaikkainen asukas kestävän kehityksen ongelma vai ratkaisija? 

Laiturilla-foorumissa esiintyivät erikoistutkija Johanna Niemistö Suomen ympäristökeskuksesta, tietokirjailija ja vastuullisuusvaikuttaja Pia Alapeteri Sokerina pohjalla Oy:stä, projektipäällikkö Tuuli Pohjola Feasib Oy:stä sekä projektipäällikkö Manu Rantanen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista.

Laiturilla-foorumi on maksuton ja avoin kaikille mökkeilystä ja monipaikkaisesta asumisesta kiinnostuneille. Tilaisuuden järjesti Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n hallinnoima Laiturilla 3 – vapaa-ajan asumisen energiankulutus ja hiilijalanjälki -hanke, jota rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto.

Esitysmateriaalit:

Laiturilla-foorumi • kevät 2023

Teema: Kestävät mökkimatkat – sillä on merkitystä, miten kuljet mökille ja mökkiseudulla

Kevään 2023 Laiturilla-foorumin asiantuntijaesitykset ja keskusteluosuudet löytyvät tallenteelta.

Etelä-Savon vapaa-ajanasukkaista reilusti yli puolet tulee maakunnan ulkopuolelta. Mökkimatkoja tehdään tänne ja täällä alueella paljon. Vapaa-ajanasukkaita on paljon liikkeellä, mikä on tälle maakunnalle hyvin tärkeää sosiaaliselta ja taloudelliselta kannalta – ja haluamme, että jatkossakin on näin. Kestävän mökkeilyn kehittäminen on ollut vapaa-ajan asumisen kehittämishankkeidemme keskeinen teema jo monien vuosien ajan, ja ETVA-hankkeessa paneuduttiin erityisesti kestävän liikkumisen asioihin.  

Mitä oikein tarkoittaa kestävät mökkimatkat? Siinä on kysymys mökille ja mökkiseudulla liikkumisen vastuullisuuden lisäämisestä. Keskiössä ovat liikkumisen sujuvuus, turvallisuus, terveellisyys, taloudellisuus ja ympäristöystävällisyys. Tavoitteena on vähentää liikkumisen ilmastopäästöjä ja sen lisäksi huomioida myös taloudelliset ja sosiaaliset vaikutukset. Keinoja lisätä liikkumisen vastuullisuutta on monia, joita jokainen voi soveltaa omaan mökkielämäänsä ja tilanteeseensa sopivalla tavalla ja siten lisätä liikkumisensa vastuullisuutta. Kysymys on valinnoista ja uusista ratkaisuista, pienilläkin teoilla on merkitystä. Sivuvaikutuksena voi syntyä kustannussäästöjä ja hyvä mieli. Kestävän vapaa-ajan asumisen kehittämisellä myös siihen liittyvän liikkumisen osalta luomme pohjaa Etelä-Savon vapaa-ajan asumisen hyvälle tulevaisuudelle ja osallistumme myös valtakunnallisten päästövähennystavoitteiden toteuttamiseen.

ETVA-hankkeen projektiassistentti Veera Kinnunen Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:sta kertoo marraskuussa 2022 tehdyn mökkimatkakyselyn tuloksista. Puheenvuorossa kerrotaan, millainen tilanne on nyt ja millaiset ovat vapaa-ajanasukkaiden ajatukset ja kokemukset mökille kulkemisesta ja täällä alueella liikkumisesta. Seuraavassa puheenvuorossa ETVA-hankkeen projektipäällikkö Tuula Pihkala Mikkelin kehitysyhtiö Oy:sta esittelee uudenlaisen idean vapaa-ajan asumiseen liittyvästä liityntäpysäköinnistä mökkiseudulla. Viimeisessä puheenvuorossa ääneen pääsee Elina Moskari, vapaa-ajanasukas Saimaan rannalta. Elina kertoo tarkemmin, miten heidän perheen mökille Villa Sulonaan liikutaan kestävästi ja mistä kaikesta kestävä liikkuminen heillä koostuu.

Esitysmateriaalit:

Laiturilla-seminaari • kesä 2022

Teema: Kestävää vapaa-ajan asumista kehitetään yhdessä

Kesän 2022 Laiturilla-seminaarin asiantuntijaesitykset ja keskusteluosuudet löytyvät oheiselta tallenteelta. Asiantuntijaesitykset ovat jaettu myös yksittäisiksi tallenteiksi.

Laiturilla-seminaari kokosi jälleen alan asiantuntijat, vapaa-ajanasukkaat, sidosryhmät, päättäjät ym. yhteen kuulemaan ajankohtaisia puheenvuoroja ja keskustelemaan siitä, miten kestävää vapaa-ajan asumista kehitetään yhdessä. Tilaisuus järjestettiin hybridinä Konserttitalo Mikaelissa Mikkelissä sekä Teamsissa. Seminaarin juontajana toimi Laiturilla-hankkeen projetipäällikkö Tuula Pihkala.

Tutkija Manu Rantanen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista käsittelee puheenvuorossaan vapaa-ajan asumisen sosiaalista kestävyyttä sekä hänen puheenvuorossa julkaistaan Aika lähteä mökille – kestävän vapaa-ajan asumisen kehittäminen Etelä-Savossa -raportti. Ruralia-Instituutin tutkija Janika Raun MOPA-hankkeesta puhuu sähkönkäyttödatan hyödyntämisestä monipaikkaisuuden tutkimisessa.  Yrittäjä ja Hellapoliisi-brändin takana oleva Kati Jaakonen puhuu kokemusasiantuntijana vapaa-ajan asumisesta Etelä-Savossa ja kertoo kuinka yli 100 mökkinäyttöä johtivat Haukivuorelle, Mikkeliin.

Kunnan näkökulmaa avaa Kangasniemen kunnanjohtaja Kimmo Kainulainen. Hänen puheenvuoron aiheena on kestävä vapaa-ajan asuminen ja monipaikkaisuus kunnan kehittämisen resurssina. Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Hilkka Vihinen käsittelee puheenvuorossaan mitä kestävä mökkeily edellyttää. Yrittäjänä toimiva Merja Kausto Kotijoukkue Mikkelistä puhuu vapaa-ajan asumisesta Etelä-Savossa vuoden kiinteistönvälittäjän silmin. Pertunmaan-valtuuskunnan puheenjohtaja ja Pertunmaan vapaa-ajanasukas Silja Latvanen käsittelee puheenvuorossaan sosiaalista kestävyyttä teemalla osallistava mökkikunta, osallistuva mökkiläinen. Lopuksi Manu Rantanen esittää vielä yhteenvedon Laiturilla-seminaarin mielenkiintoisista puheenuvuoroista.

Laiturilla-seminaarin yksittäiset esitykset

Laiturilla-foorumi • syksy 2021

Teema: Monipaikkainen työ muuttaa mökkeilyä

Syksyn 2021 Laiturilla-foorumin asiantuntijaesitykset ja keskusteluosuudet löytyvät oheiselta tallenteelta.

Bloggaaja, yrittäjä ja mökkeilyyn hurahtanut tarinankertoja Pia Alapeteri puhuu kokemuksistaan monipaikkaisesti työskentelevänä vapaa-ajanasukkaana. Kiinteistönvälittäjä, LKV, ja toimitusjohtaja Marko Palhomaa Aitoasunnot Oy:stä pohtii vapaa-ajan asumisen muutoksia ja monipaikkaisuutta yrittäjän näkökulmasta. Puumalan kunnanjohtaja Niina Kuuva valottaa esityksessään, millaisia ovat monipaikkaisen työn haasteet ja mahdollisuudet mökkikunnassa. Lopuksi projektipäällikkö Manu Rantanen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista miettii kommenttipuheenvuorossaan, ollaanko vapaa-ajan asumisesta siirtymässä kohti monipaikkaista arkea.

Laiturilla-foorumi • kevät 2021

Teema: Mökkipaikka muutoksessa

Kevään 2021 Laiturilla-foorumin asiantuntijaesitykset ja keskusteluosuudet löytyvät oheiselta tallenteelta. Tervetuloa tutustumaan!

Yrittäjä Miisa Mink, Juvan vapaa-ajanasukas ja Saimaa ilman kaivoksia ry:n perustaja, puhuu vapaa-ajanasukkaan uudistuvasta roolista. Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Kati Pitkäsen esityksen aiheena on, miten mökkeily muuttaa ympäristöä ja muuttuva ympäristö mökkeilyä. Lopuksi projektipäällikkö Manu Rantanen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista esittää kommenttipuheenvuoron iltapäivän annista ja pohtii Etelä-Savon muutoskestävyyttä.

Laiturilla-foorumi • syksy 2020

Teemana monipaikkaisuuden edellytysten edistäminen yhteistyöllä

Syksyn 2020 Laiturilla-foorumin tallenne sisältää asiantuntijoiden puheenvuoroja ja foorumin keskusteluosuudet. Tervetuloa tutustumaan!

Projektipäällikkö Tuula Pihkala Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:stä puhuu sopimuspohjaisen kumppanuuden merkityksestä vapaa-ajan asumisen ja monipaikkaisuuden kehittämistyössä.

Kuhmoisten vapaa-ajan asukkaat ry:n puheenjohtaja Pentti Rauhala kertoo, miten Kuhmoisissa kausiasukkaat edistävät omalla aktiivisuudellaan yhteistyötä mm. kunnan ja kyläyhdistysten kanssa.

Suur-Savon Sähkön johtaja Markus Tykkyläinen visioi, miten alueellisen yhteistyön avulla Etelä-Savoa voisi brändätä vapaa-ajan asumisen maakuntana.

Lopuksi projektipäällikkö Manu Rantanen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista vetää yhteen foorumin annin ja toteaa, kuinka alueen identiteetti muuttuu tulevaisuudessa yhä monipaikkaisemmaksi. Tämä tarkoittaa alueelle mahdollisuuksia mutta myös haasteita palvelutuotannolle ja päätöksentekojärjestelmälle.

Laiturilla-foorumi • kesä 2020

Teemana vapaa-ajan asuminen ja sen tuoma elinvoima

Kesän 2020 Laiturilla-foorumin aineistot sisältävät tietoa ja erilaisia näkökulmia siitä, miten monilla tavoilla vapaa-ajan asuminen luo elinvoimaa maakuntaamme. Video- ja powerpoint-esitysten lisäksi mukana on myös eteläsavolaisten kunnanjohtajien ajatuksia vapaa-ajan asumisesta ja sen merkityksestä kuntien elinvoimalle.

Foorumin aineistot on tarkoitettu meille kaikille: mökkeilijöille, kuntalaisille, yrittäjille, virkamiehille ja päättäjille. Tervetuloa tutustumaan!