Suoraan sisältöön

Vuokraisinko mökkini?

Yksityisen mökin laittaminen vuokralle on harkitsemisen arvoinen asia, jos mökki on vähällä käytöllä etkä ehdi itse viettää siellä kovin paljoa aikaa. Mökki pysyy paremmassa kunnossa, kun siitä huolehditaan säännöllisesti vaikkapa vuokraustoiminnan kannustamana, kuin jos se seisoo suuren osan vuodesta oman onnensa nojassa. Mitä enemmän mökkiä käytetään, sitä parempi mökin ”hiilitaseen” kannalta. 

Vastuullisuuden ja kestävän mökkeilyn näkökulmasta mökin vuokraaminen on kannatettava ajatus. Jo olemassa olevan rakennuksen mahdollisimman aktiivinen käyttö lisää ekologista, taloudellista ja sosiaalista kestävyyttä. 

Oman mökin laittaminen vuokralle voi tuntua hankalalta ajatukselta. Mökkiin voi liittyä niin paljon tunteita ja muistoja, kenties jopa usean sukupolven ajalta. Käytännön asiatkin saattavat mietityttää: miten kirjanpito ja laskutus hoituvat, entä markkinointi, kyselyihin vastaaminen, siivous ja huoltotyöt? Sekin huolestuttaa, voiko mökkiä enää itse käyttää ja mitä riskejä vuokraamiseen liittyy. 

Monenlaisia hyötyjä 

Konkreettisin hyöty oman mökin vuokraamisesta ovat vuokratulot. Aktiivivuokraaja voi rahoittaa niillä vaikkapa mökin kunnostamista ja remontteja sekä muita mökistä aiheutuvia kuluja. Vuokratulot voivat olla mukava lisä myös perheen omaan loma- ja harrastuskassaan. 

Parhaimmillaan vuokraaminen voi tuottaa uusia tuttavuuksia, ystävyyksiäkin. Kansainväliset vieraat voivat tuoda elämyksiä ja avata uusia yhteyksiä, joista muuten jäisi paitsi.  

Mökkiä vuokraavat vieraat tuottavat myös laajemmin hyötyä ja positiivisia vaikutuksia koko mökkiseudullesi, kun he lomalla ollessaan käyttävät paikallisia kauppa-, kahvila- ja muita palveluja. Se luo työpaikkoja ja edistää palvelujen saavutettavuutta ja lisää siten seudun elinvoimaisuutta.  

Kansainvälisille vieraille suomalainen mökkielämys rantasaunoineen ja laitureineen tarjoaa jotakin ainutlaatuista – sellaista ei ole missään muualla maailmassa. Loma mökilläsi voi olla ulkomaalaisille vieraille unohtumaton elämys. Samalla se on myös hieno suomalainen vientituote, josta hyötyy mökkiseudun lisäksi myös kansantalous. 

Välittäjän käyttäminen tuo helppoutta 

Jos haluat, että vuokraaminen olisi sinulle itsellesi mahdollisimman helppoa ja riskitöntä, kannattaa harkita välittäjän käyttämistä. Osaava ja ammattitaitoinen vuokranvälittäjä huolehtii kaikesta vuokraukseen liittyvästä, esimerkiksi markkinoinnista, asiakaspalvelusta ja laskutuksesta.  

Välittäjä opastaa kaikessa vuokraamiseen liittyvässä. Kokemuksellaan välittäjä auttaa hinnoittelemaan vuokran järkevälle tasolle. Hän myös opastaa vieraille tärkeiden asioiden järjestämisessä niin, että vieraat viihtyvät mökillä.  

Vuokraustoiminnassa voi päästä alkuun vaikkapa niin, että välittäjän asiantuntija käy kanssasi mökilläsi, teette yhdessä katselmuksen ja hän kertoo sinulle, mitä oma mökin vuokraaminen käytännössä tarkoittaa. Yleensä on mahdollista sulkea vuokrauksesta pois ne ajankohdat, jolloin haluat käyttää mökkiäsi itse. 

Muista varmistaa vakuutusturva siltä varalta, että jotakin sattuisi, kun mökillä on vuokralaiset. Näin saat omistajana turvaa ja parhaat vuokratulot.  

Verottaja haluaa osansa 

Vuokratulo on saajalleen pääomatuloa. Vuokratulot ja niihin kohdistuneet kulut tulee ilmoittaa verotuksessa. Tuloista voi vähentää niiden hankkimisesta tai säilyttämisestä aiheutuneet menot vain vuokrausajalta – ei esimerkiksi siltä ajalta, kun käytät mökkiäsi itse. Vuokranvälittäjän palkkion voi vähentää menona. Pääomatulon veroprosentti on 30 000 euroon asti 30 %. Yli 30 000 euron pääomatulosta veroprosentti on 34 %. 

Menoja voi vähentää vuokraustoiminnan aloittamisesta lähtien. Aloittamishetkeksi katsotaan se hetki, kun aktiivinen toiminta vuokralaisen saamiseksi mökkiin aloitetaan – esimerkiksi toimeksianto vuokravälitysliikkeelle on tällainen hetki. Menot ovat vähennyskelpoisia siihen asti, kun vuokraustoiminta päättyy. Vuokraustoiminnasta johtuva kulu vähennetään sinä verovuonna, jona maksu on suoritettu. 

Verotusasioista saat tarvittaessa lisätietoja vero.fi-sivustolta löytyvistä syventävistä vero-ohjeista Vuokratulojen verotus - vero.fi Loma-asuntojen vuokrausta koskevat ohjeet löytyvät kohdasta 4.3. 

Vuokratulojen verotuksesta voit lukea lisää myös täältä Satunnaiset vuokratulot muusta kuin asunnon vuokrauksesta - vero.fi 

Pääomatulojen verotus ja veroprosentti Pääomatulot - vero.fi 

Mitä kuluja voi vähentää Vähennykset - vero.fi 

Huoltotoimet vuokrauksen aikana 

Mieti miten hoidat mökin huollon ja siivouksen vuokrauksen aikana. Jos esimerkiksi asut toisella paikkakunnalla etkä voi itse hoitaa välisiivousta ja tarkistamista, tee sopimus paikallisen mökkitalkkarin, kiinteistöhuoltoyhtiön tai siivousliikkeen kanssa. Jos käytät vuokravälittäjää, kannattaa sopia, että he tekevät yhteistyötä mökkisi huollon hoitavan tahon kanssa. Huoltoon liittyvät kulut ovat vuokraukseen liittyvinä kuluina vähennyskelpoisia verotuksessa. 

Näin pääset alkuun mökkisi vuokraamisessa 

  • Mieti käytätkö vuokravälittäjää vai haluatko hoitaa hommat itse. 
  • Mieti miten hoidat mökin huollon ja siivouksen – teetkö itse vai teetätkö ammattilaisella. 
  • Huolehdi siitä, että mökkiäsi markkinoidaan vuokrakohteena tehokkaasti. 
  • Suunnittele etukäteen ajat, jolloin haluat käyttää mökkiä itse. 
  • Laita omaan käyttöön tarkoitetut tavarat mökillä lukolliseen kaappiin tai komeroon 
  • Tee vieraille hyvät ajo-ohjeet sekä mökkikansio, jossa on muun muassa ohjeet saunan, takan ja sähkölaitteiden käyttämiseen. Etenkin ulkomaisille vuokraajille ohjeet ovat tärkeät – suomalaiset toimintatavat voivat olla heille vieraita. 
  • Huolehdi mökkisi huippusiistiin kuntoon ja tarkista, että kaikki välineet, varusteet ja tarvikkeet ovat ehjiä ja käyttökelpoisia ja polttopuut kuivia. 
  • Tarkista, miten mökkivakuutuksesi suhtautuu vuokraamiseen. 


Vuokratulosta voit vähentää seuraavia kuluja: 

  • vesi-, jätevesi-, tie-, sähkö- ja lämpömaksut 
  • kiinteistön vakuutusmaksut
  • vuokralaisen hankkimisesta aiheutuneet menot (esimerkiksi välityspalkkio ja puhelinkulut) 
  • vuokraustoiminnasta johtuvat asianajo- ja oikeudenkäyntimenot, jotka liittyvät esimerkiksi vuokran perintään 
  • vuokraustoimintaan liittyvistä matkoista aiheutuneet menot 
  • vuokralle annetun asunnon hankkimiseen otetusta velasta aiheutuneet muut kuin korkomenot (luotonvarausprovisio, järjestelypalkkio, toimitusmaksu) 

Linkkejä hyödyllisille sivustoille 

Mökin laittaminen vuokralle | Mökillä

Laita mökkisi tienaamaan | Lomarengas 

Mitä mökkivuokraamisen aloittaminen vaatii? | Nettimökki

 
Vuokrausalustoja 

Lomarengas Vuokramökit - Mökkivuokraus tehty helpoksi | Lomarengas 

Nettimökki Vuokramökit, majoitus ja loma-asunnot | Nettimökki

Mökkivuokra Suomen laadukkaimmat lomahuvilat | Mökkivuokra.fi

Airbnb Vuokraa kohdettasi Airbnb:llä