Suoraan sisältöön

Ekosähköä ja energiatehokkuutta

Rakensit sitten uutta tai remontoit vanhaa, mökistä kannattaa aina tehdä energiatehokas. Olemassa olevan rakennuksen energiankulutusta ja energiakustannuksia voidaan pienentää merkittävästi jopa ilman isoja rakenteellisia uudistuksia. Keskeisimmät keinot keskittyvät yleensä lämmitykseen ja ilmanvaihtoon.

Energiatehokkuuden parantaminen vähentää hiilidioksidipäästöjä, pienentää energiankulutusta sekä tuottaa kustannussäästöjä. Jos mökkisi on sähköistetty, uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettu sähkö on suositeltavin vaihtoehto. Sellaisille mökeille ja mökkitonteille, joihin on vaikeaa tai mahdotonta saada verkkovirtaa, aurinkopaneelit ovat verraton ratkaisu. Vinkkejä, ohjeita ja ratkaisuja mökkisi sähköasioihin löydät esimerkiksi täältä. Aurinkosähkö on puhdasta energiaa ja sen avulla voi kasvattaa energiaomavaraisuutta ja varautua mahdollisiin sähkön hinnan vaihteluihin. Aurinkosähköjärjestelmän tekniikka on kestävää, lähes huoltovapaata sekä asennuksesta saat kotitalousvähennystä.

Keinoja, joilla voit parantaa energiatehokkuutta ovat mökin lisäeristys ja tiivistäminen, jolloin lämpöä pääsee karkaamaan harakoille vähemmän. Seuraa ovien ja ikkunoiden tiivisteiden kuntoa säännöllisesti. Kuluneet ja vuotavat tiivisteet lisäävät lämmityksen tarvetta.

Mökilläkin kannattaa kiinnittää huomiota laitteiden energiatehokkuuteen ja kestävyyteen sekä suosia ympäristömerkittyjä tuotteita. Erilaisten laitteiden määrä on hyvä minimoida ja käyttää niitä vain tarpeen mukaan. Rikki menneen laitteen korjausmahdollisuudet kannattaa selvittää ensin, ennen kuin hankkii uuden.

Lamppujen ja valaistuksen parantaminen on helppo keino parantaa mökkeilyn kestävyyttä – ja samalla syntyy säästöä. Lamppujen valinnasta ja valaistuksen suunnittelusta myös mökkiolosuhteisiin löytyy luotettavaa ja ajankohtaista tietoa täältä. Ja muistathan, että käytetyt energiansäästö- ja led-lamput ja valaisimet kuuluvat SER-keräykseen.

Aurinkosähköt mökillä