Suoraan sisältöön

Suomi on saunojen maa - ekologinen saunominen

Suomessa on yli kolme miljoonaa saunaa ja suomalaisista lähes 90 prosenttia saunoo viikoittain. Vuonna 2020 suomalainen saunaperinne valittiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Saunomisen elinvoimaisuus on siis huipussa ja puusaunoja lämmittäessä tulisikin huomioida vastuullisuus sekä saunomisen ympäristövaikutukset mökillä.

1. Suosi puukiuasta, joka on mitoitettu saunan tilan lämmitystarpeeseen sopivaksi ja jossa palaminen tapahtuu puhtaasti. Kiuasmarkkinoille on tullut myös uusia vähäpäästöisempiä vaihtoehtoja, jonka tulipesän uudenlaisen ilman ohjaamisen menetelmän ansiosta pienhiukkasia ja häkää syntyy aiempaa vähemmän. Kannattaa huomioida tämä, kun vanha kiuas on lähdössä vaihtoon tai olet rakentamassa uutta saunaa.

2. Käytä vain kuivaa puuta, sillä kostean puun polttaminen lisää päästöjä huomattavasti. Kiukaaseen ei kannata laittaa muuta kuin puuta eli vältä roskien polttamista. Tärkeintä polttopuun varastoinnissa on se, että ne ei saisi olla suorassa sateessa ja säilytys tulisi olla ilmavaa.

Täältä löydät hyviä vinkkejä polttopuiden varastointiin.

3. Tuhkaluukku kannattaa tyhjentää ennen sytyttämistä. Puut saavat paremmin happea ja syttyvät paremmin.

4. Sytytä polttopuut päältä. Perinteinen tapa on sytyttää tulipesä alhaalta, mutta pesällisen alaosasta vapautuvat kaasut palavat noustessaan kuuman vyöhykkeen läpi. Kannattaa kuitenkin tutustua oman kiukaan tulisijamalliin, sillä päältä sytyttäminen ei sovi kaikille kiukaille.

5. Aloita pienillä puilla ja lisää toinen erä polttopuita vasta liekkien hiipuessa. Liian suuren pesällisen polttaminen lisää päästöjä. Jos puita ladotaan liikaa, puut kaasuuntuvat liian nopeasti ja ulkoilmaan karkaa häkää, hiilivetyjä ja hiukkasia.

Kuva: Visit Finland / Emilia Hoisko

6. Kurkkaa ulkoapäin millaista savua piipusta nousee. Savua tulee aina puiden lisäämisen jälkeen, mutta jos sitä tulee koko ajan, on palaminen todennäköisesti epäpuhdasta. Värillinen savu on merkki siitä, että palamisolosuhteet eivät ole kunnossa.

7. Muista huolehtia nuohouksesta, joka vaikuttaa paloturvallisuuteen ja tulipesän toimivuuteen. Palveluntarjoajia löydät varmasti mökkikunnaltasi.

8. Onko sauna ollut talven pakkasilla pitkään käyttämättä? Kannattaa aloittaa kiukaan lämmittäminen maltillisesti. Kylmä ja kostea piippu lämpenee liian nopeasti ja se voi pahimmillaan haljeta.

9. Käytä kankaisia laudeliinoja kertakäyttöisten sijaan sekä suosi ekologisia pesuaineita peseytymisessä. Tutustu täältä mökin vesihuoltoon, joka on olennainen asia ekologista saunomista.

10. Saunajuomaa ja -ruokaa ostaessa suosi lähituottajia. Lähellä tuotetut tuotteet luovat työpaikkoja ja tuloja mökkiseutusi asukkaille ja näin vahvistaa alueen taloutta.