Suoraan sisältöön

Kestävät mökkimatkat

Sillä on merkitystä, miten kuljet mökille ja mökkiseudulla

Mökille kulkemista kannattaa hetki miettiä kestävyyden kannalta. Jo pienillä muutoksilla liikkumisesi vastuullisuus kasvaa ja pystyt merkittävästi edistämään mökkimatkojesi ilmastoystävällisyyttä. Tämä ei tarkoita esimerkiksi autosta luopumista tai kalliita hankintoja. Tarjoamme sinulle erilaisia ideoita muun muassa vaihtoehtoisilla käyttövoimilla toimiviin autoihin, taloudelliseen ajotapaan, joukkoliikenteeseen, omistamisen vaihtoehtoihin ja veneilyyn. 

Mietitkö mitä kestävät mökkimatkat tarkoittavat? Asian ytimessä ovat sujuvuus, turvallisuus, terveellisyys, taloudellisuus ja ympäristöystävällisyys – näiden avulla voit miettiä, miten liikkuminen olisi mahdollisimman vastuullista sinun, ympäristön ja yhteiskunnan näkökulmasta. Mökkimatkat voit taittaa kestävämmin muun muassa taloudellisella ajotavalla, vaihtoehtoisella energialla toimivalla autolla, joukkoliikenteellä, kimppakyydillä, yhteiskäyttöautolla, pyörällä tai soutu- tai sähköveneellä. Jokainen vapaa-ajanasukas voi osallistua kestävämpien mökkimatkojen edistämiseen omaan mökkielämäänsä sopivilla ratkaisuilla. Mahtavaa, eikö!

Tiesitkö, että vuonna 2030 Suomen kokonaishiilijalanjäljen tulisi olla keskimäärin 2 500 kiloa henkilöä kohden? Päästäksemme tähän tavoitteeseen meidän on hyvä tarkastella hyvinkin arkisia asioita ja vähentää päästöjä jokaiselta elämisen osa-alueelta. Niihin lukeutuvat esimerkiksi asuminen, liikenne ja matkailu, ruoka sekä tavarat ja hankinnat. Myös vapaa-ajan asumista kannattaa katsoa yhtenä osa-alueena hiilijalanjäljen pienentämisessä. Pienetkin teot lasketaan, joten tule mukaan yhteisiin ilmastotalkoisiin.   

Kuva: Visit Saimaa

Vapaa-ajan asuminen ja kestävät mökkimatkat Etelä-Savossa

Vuonna 2019 tehdyn selvityksen mukaan Etelä-Savon vapaa-ajan asumisen päästöt ovat noin 427 kiloa vuodessa henkilöä kohden. Yllä olevasta ympyrädiagrammista näet, miten se jakautuu eri toimintoihin. Siihen vaikuttavat vapaa-ajanasunnolle liikkuminen, millainen vapaa-ajanasunto on kyseessä ja miten siellä vietetään mökkielämää. Mökkimatkat muodostavat noin kolmasosan vapaa-ajan asumisen hiilijalanjäljestä. Tämä tarkoittaa sitä, että yksittäisen vapaa-ajanasukkaan mökkimatkoista aiheutuva päästölukema on noin 149 kiloa – merkittävä osa siis. Hyvä asia on se, että tähän voi jokainen vapaa-ajanasukas vaikuttaa omalla panoksellaan. 

Valtaosalle Etelä-Savon mökeistä matkustetaan maakunnan ulkopuolelta. Mökkimatkan pituudesta riippuen kilometrejä voi kertyä vuodessa varsin paljon. Pienilläkin muutoksilla voit vaikuttaa siihen, millainen on mökkimatkojesi hiilijalanjälki.

Etelä-Savo on Suomen suurimpia mökkimaakuntia. Tähän on vaikuttanut upean järviluonnon lisäksi esimerkiksi kohtuullinen etäisyys Suomen suurimmista kaupungeista. Vapaa-ajanasukkaat ovat maakunnalle merkittävä voimavara ja mahdollisuus – nyt ja tulevaisuudessa. Varmistetaan yhdessä, että vapaa-ajan asumisen pitkät perinteet säilyvät ja siirtyvät sukupolvelta toiselle.  

Tekemällä erilaisia valintoja voit lisätä mökkimatkojesi ilmastoystävällisyyttä. Sitä varten olemme koonneet sinulle runsaasti faktaa, vaihtoehtoja ja inspiraatiota. Toivottavasti löydät täältä sinun mökkielämääsi sopivia ratkaisuja siihen, miten mökille liikkumisen päästölukemaa saisi hieman pienennettyä.

Miten voit lisätä mökkimatkojesi vastuullisuutta?

Kohti vähäpäästöisempää mökkeilyä – Pian vinkit kestävämpiin mökkimatkoihin

Mökkimatkakyselyn tulokset: Etelä-Savon vapaa-ajanasukkaita kiinnostaa kestävämmät mökkimatkat ja hiilijalanjäljen pienentäminen

Toteutimme marraskuussa 2022 Mökkimatkakyselyn, jonka tarkoituksena oli kartoittaa mökkimatkojen ja mökkiseudulla liikkumisen nykytilannetta. Vastaamalla tähän kyselyyn vapaa-ajanasukkailla oli mahdollisuus osallistua vapaa-ajan asumisen kehittämiseen Etelä-Savossa, kestävän mökkeilyn maakunnassa. Kyselyyn vastasi yhteensä 833 vapaa-ajanasukasta.

Suuri vastaajien määrä kertoo kiinnostuksesta, asian tärkeydestä ja halusta vaikuttaa. Moni Etelä-Savon vapaa-ajanasukas toi kyselyssä esiin, että aihe on tärkeä.  Vastausten perusteella vapaa-ajanasukkaita kiinnostavat muun muassa liikkumisen hiilijalanjäljen pienentäminen, joukkoliikenne ja vaihtoehtoiset käyttövoimat autoilussa.

Tutustu lisää: Mökkimatkakyselyn raportti

Tutustu joukkoliikenteen aikatauluihin:

4. kuva Visit Finland/Juho Kuva, 5. ja 6. kuva Hop on Hop off /  Mikkelin matkailukohteiden ja Saimaan saavutettavuuden parantaminen -hanke

Vaihtoehtoisen energian saatavuuskartta Etelä-Savo

Etelä-Savossa on ympäri maakuntaa kattava sähköautojen latausverkosto, joka laajentuu merkittävästi tulevina vuosina. Kolmelta kaasuasemalta tankkaat esimerkiksi ekologista biokaasua. Maakunnasta löytyy myös osaajia asentamaan sähköauton latauspistokkeen vapaa-ajanasunnollesi. Asennustyöstä saat kotitalousvähennystä.

Lue lisää vaihtoehtoisesta energiasta. 

Täältä löydät sähkö- ja kaasuautojen lataus- ja tankkauspaikat

Kuvat: Visit Saimaa

Kiinnostuitko aiheesta? Lue lisää kestävästä liikkumisesta:  

Etelä-Savo on kestävän mökkeilyn maakunta, jossa edistetään vapaa-ajan asumisen ilmastomyönteisyyttä sekä ekologista, taloudellista, sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä. Kannattaa tutustua tarkemmin myös kestävän mökkeilyn sisältöihimme.

Kestävät mökkimatkat -osion on toteuttanut ETVA-hanke, viralliselta nimeltään ETVA - Etelä-Savon vapaa-ajan asumiseen liittyvän kestävän liikkumisen selvittäminen, edistäminen ja ohjaaminen. Tutustu hankkeeseen lisää.

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei ja Etelä-Savon maakuntaliitto