Suoraan sisältöön

Lämmityksellä voi vaikuttaa paljon

Mökin koko, käyttöaste ja rakenteet vaikuttavat paljon mökin lämmitysratkaisuihin. Hyödynnä uusiutuvia energialähteitä, kuten puun pienpolttoa ja lämpöpumppua. Useimmiten vapaa-ajanasunnot lämpenevät sähköllä tai puulla. Monilla mökeillä on tulisijoja, ja puulämmitys onkin luonnollinen asia mökillä. Tällöin tulee kiinnittää huomiota mahdollisimman puhtaaseen palamiseen.

Sähkökäyttöisellä vapaa-ajanasunnolla suosi vihreää sähköä. Pidä sisälämpötilat maltillisina. Tiesitkö, että huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella alentaa lämmityskustannuksia jo 5 %?

Sähkölämmitteisellä mökillä kannattaa peruslämmön sijaan suosia älykästä, vähän energiaa kuluttavaa kuivanapitolämmitystä, mikäli mökin rakenteet ja varustelu sen sallivat. Noin 3–5 astetta ulkoilmaa korkeampi lämpötila riittää. Mikä tärkeintä, mökkeilijän hiilijalanjälki pienenee 16,5 % vuodessa. Lisäksi säästät rahaa useita satoja euroja vuodessa lämmityskustannuksissa. Jos kaikkiin suomalaisiin mökkeihin vaihdettaisiin kuivanapitolämmitys, säästettäisiin yhteensä jopa 165 000 henkilön kokonaishiilijalanjäljen verran.

Uudessa mökissä lähes kaikki on mahdollista. Lämmityksen ilmastovaikutukset on hyvä ottaa huomioon jo rakennusvaiheessa. Samoin vanhaa mökkiä remontoitaessa voidaan tehdä vastuullisia ratkaisuja lämmityksenkin suhteen. Ilmanlämpöpumppujen suosio mökeillä on kasvanut selvästi. Lämmityksen kaukosäätö ja ilmalämpöpumppu ovat ratkaisuja, joilla voidaan vähentää energian kulutusta myös niinä aikoina, kun mökkiä ei käytetä. Ympärivuotisissa vapaa-ajanasunnoissa käytetään myös maa- tai ilmavesilämpöpumppuja.

Monilla mökeillä käytetään puuta lämmitykseen. Varaava takka on paras takkaratkaisu mökille. Avotakka ja kamiina lämmittävät nopeasti, mutta lämpö karkaa harakoille. Varaavuutta voi parantaa takkasydämellä. Varaavassa takassa kuumat savukaasut kiertävät takan sisälle muuratuissa onteloissa, ja tulisija pitää lämpönsä pitkään.

Muista säännöllinen hormin nuohous, joka tulisi suorittaa vapaa-ajanasunnoissa vähintään kolmen vuoden välein ja vakituisissa vuosittain. Tarkista säännöllisesti palo- ja häkävaroittimien toiminta.

Sillä on merkitystä, kuinka poltat puuta. Kannattaa huolehtia siitä, että mökillä poltetaan puuta oikealla tavalla niin, että puu palaa puhtaasti. Suosittelemme huomioimaan seuraavat vinkit, jotta palaminen olisi mahdollisimman puhdasta:


1. Kuivat ja sopivan kokoiset polttopuut

Risaisen pressun alta kiskaistut märät kalikat eivät syty vaivattomasti eivätkä ainakaan lämmitä optimaalisesti. Perinteinen tapa varmistua polttopuun riittävästä kuivuudesta on kolauttaa kahta klapia yhteen: kipakka ääni kertoo oikeasta kosteudesta. Polttopuun suhteellisen kosteuden tulisi olla 15–20 %. Halko- tai rakoliiteri on hyvä paikka säilyttää polttopuita, ilmavasti ja säältä suojassa. Palavaa materiaalia ei pidä säilyttää mökin tai räystään alla. Ilmankierron estäminen ei tee hyvää rakennukselle ja rakennuksen alla säilyttäminen lisää palovaaraa.

Sytyttämiseen on hyvä käyttää riittävän pieniä puita ja rauhallista otetta. Kylmän ja kostean hormin vetoa voi parantaa polttamalla muutaman paperimytyn nuohouskanavassa. Tulisijassa ei kannata polttaa roskia, sillä niiden polttaminen vahingoittaa tulisijaa sekä tuottaa paljon savua ja terveydelle haitallisia yhdisteitä.


2. Happi

Riittävä hapensaanti varmistetaan sytytysvaiheessa avaamalla tuhkaluukkua. Myös korvausilman saaminen rakennuksen sisälle kannattaa varmistaa pitämällä huoli siitä, että mökin tuuletusluukut ovat raollaan, koneellinen ilmanvaihto takka-asennossa tai vaikka ulko-ovi auki sytyttämisvaiheessa. Mitä tiiviimpi mökki, sen enemmän asialla on merkitystä. Älä kituuta polttoa, vaan anna palaa kunnolla erityisesti polton alkuvaiheessa.

3. Riittävän korkean lämpötila

Kuivat ja pienet puut syttyvät nopeammin. Ei kannata ahnehtia alkuun täyttä pesällistä, vaan houkutella lämpötila ylös pienemmällä panoksella.
Epätäydellisessä palamisessa syntyy runsaasti muun muassa häkää ja pienhiukkasia. Myös puiden lisäämisessä kannattaa olla kärsivällinen. Hiillosvaiheessa puun lämpöarvosta on vielä jäljellä kymmeniä prosentteja.

Muurattua tulisijaa ei ole tarkoitettu jatkuvalämmitteiseksi eikä se sitä kestä. Noudata valmistajan ohjeita kerralla poltettavan puun määrästä. Yksi tai kaksi pesällistä on riittävästi.

4. Kemiallinen reaktio

Kun yllä olevat asiat ovat kunnossa, palamisreaktio pitää itseänsä yllä ja voit nauttia elävän tulen lämmöstä ja tunnelmasta! Sulje pellit vasta, kun hiillos on hiipunut kokonaan.

Lue täältä lisää vähäpäästöisestä puunpoltosta.