Suoraan sisältöön
Aamu-auringon säteet siivilöityvät mäntypuiden takaa peilityynelle Saimaalle. Kesäusvan kuiskaus lipuu kevyenä harsona järven pinnalla. Nukkuvan kesäaamun tunnelma on kaunis. Täydellinen päivä veneilyyn sekä kesän ensimmäiselle telttaretkelle. Nautimme hitaan aamiaisen laiturilla, tutkimme sopivia retkikohteita netistä ja tarkistamme sääennusteen. Sen jälkeen on aika pakata veneeseen teltta, retkipatjat, makuupussit, eväskori ja muut tarvikkeet.

Julkaistu 27.07.2022

Elina Moskari: Omalta mökkilaiturilta luontoretkelle

Aamu-auringon säteet siivilöityvät mäntypuiden takaa peilityynelle Saimaalle. Kesäusvan kuiskaus lipuu kevyenä harsona järven pinnalla. Nukkuvan kesäaamun tunnelma on kaunis. Täydellinen päivä veneilyyn sekä kesän ensimmäiselle telttaretkelle. Nautimme hitaan aamiaisen laiturilla, tutkimme sopivia retkikohteita netistä ja tarkistamme sääennusteen. Sen jälkeen on aika pakata veneeseen teltta, retkipatjat, makuupussit, eväskori ja muut tarvikkeet.

Kaupallinen yhteistyö: Laiturilla & Villa Sulona

Suunnitelmallisuus on valttia lasten kanssa veneillessä. Reittiä valitessa kannattaa miettiä, missä lapset pääsevät uimaan. Kakkahätä iskee todennäköisemmin veneessä tai luonnonsatamassa, jossa ei ole huussia. Riittävä nesteytys on hyvä huomioida kesäpäivänä veneillessä. Aurinkoisena päivänä on syytä panostaa auringolta suojautumiseen. Saimaan luonnossa myös eläimet viihtyvät, joten kyypakkaus on hyvä pitää mukana.

Täältä löydät vinkkejä ja reittejä, jos veneilet Saimaalla.

Saimaa on veneilijän aarreaitta

Etelä-Savon alueelta löytyy yli 4000 järveä. Suomen suurin järvi Saimaa, on luonnollisesti alueen tunnetuin järvi. Saimaan puhdas vesi ja monimuotoinen luonto kutsuvat veneilijää. Saimaan vesillä tuntee olevansa Järvi-Suomen sydämessä. Lähde seikkailemaan omalla veneellä, vuokraa vene tai osallistu järjestelylle veneretkelle.

Saimaan vetovoima on sekoitus sisämaan saaristolaiskulttuuria ja ainutlaatuista järviluontoa. Jääkauden perintönä Saimaan järvialtaaseen jäi eristyksiin eläinlajeja, kuten uhanalainen saimaannorppa. Onnekas veneilijä voi tavata suloisen otuksen paistattelemassa päivää rantakivellä tai kohdata vedestä kurkistavat uteliaat suuret silmät ja tumman päälaen. Saimaan oman maskotin letkeä elämänasenne tarttuu helposti vesillä liikkujaan. Veikeää saimaannorppaa on vaikea olla rakastamatta.

Tutustu lisää saimaannorppaan mökkinaapurina.

Suuntaamme veneen keulan kohti Pihlajaveden sokkeloista saaristoa, joka tunnetaan myös saimaannorpan kotivesinä. Autiot hiekkarannat, terävät niemen kärjet ja mäntypuiset kalliot vaihtelevat sulassa sovussa keskenään. Veneilijällä on tilaa seilata tuhansien saarien muodostamassa, labyrinttimäisessä saaristossa.

Saimaa on myös osa merisäätiedotetta, koska Saimaan kanava muodostaa yhteyden Suomenlahteen ja alueella on ammattiliikennettä. Saimaan syväväylillä saattaa kohdata perinteisen puunuittokuorman. Yhdessä uittokuormassa voi kulkea jopa 2000 nippua puuta. UPM:n mukaan vuosittain uitettava 10 000 rekkakuorman puumäärään siirtäminen tieliikenteeseen tarkoittaisi polttoaineen osalta parin miljoonan litran lisäkulutusta. Saimaalla on myös aktiivinen lossiliikenne, joka mahdollistaa sujuvan liikkumisen saaristossa sekä parantaa saarien saavutettavuutta.

Rauhallisempaan menoon löytyy vaihtoehtoisia venereittejä, luonnonsatamia ja autioita hiekkarantoja

Retkisatamissa on pääsääntöisesti hyvin tilaa. Useissa satamissa on ulkohuussi, nuotiopaikka ja muutamissa jopa sauna. Omaa rauhaa kaipaavan kannattaa ottaa suunnaksi Saimaan "piilotetut aarteet". Luonnon helmistä oppii parhaiten toisilta veneilijöiltä. Pidempään alueella veneilleet tietävät paikkoja, joiden olemassaolosta kerrotaan esimerkiksi retkisatamien nuotiolla. Silmät ja korvat auki, kun veneilet Saimaalla!

Yöpaikaksi valitsemme retkivenesataman Savonlinnan eteläisestä saaristosta. Muutama purjevene on ehtinyt satamaan ennen meitä. Yksi tentsile-teltta leijuu mäntyjen välissä. Perustamme majapaikkamme kallion tasaisimpaan kohtaan – muiden katseilta piiloon. Seuraavan yön nukumme kalliolla mäntyjen suojassa, ilta-auringon suloisessa syleilyssä. Teltan ovista avautuva Saimaan maisema hipoo täydellisyyttä.

Vastuullisen veneilijän muistilista

  1. Kunnioita muita veneilijöitä ja vesillä liikkujia. Pidä sopiva etäisyys, kun ohitat muita. Noudata nopeusrajoituksia.
  2. Roskat eivät kuulu luontoon. Älä jätä mitään roskia luontoon. Ehkäise turhan jätteen syntyä, valitsemalla jo kaupassa mahdollisimman vähän pakattuja tuotteita.
  3. Saimaa on koti monille eläinlajeille. Luontoa kunnioittamalla autat monia uhanalaisia eläinlajeja.
  4. Tue paikallisia pientuottajia. Hanki eväät veneretkelle torilta suoraan tuottajalta.
  5. Käytä paikallisia palveluita. Ensipuraisun Saimaan vesistöön voi tehdä, vaikka sup-laudan tai soutuveneen kanssa.
  6. Ole omavarainen ja pidä mukana oma vessapaperirulla! Retkisatamien ulkohuusseissa voi paperi loppua kesän vilkkaimpina veneilyviikkoina.
  7. Suljettuna vesistönä Saimaa on erityisen herkkä ympäristövaikutuksille. Septitankkien sisältö ja pilssivedet eivät kuulu Saimaaseen. Tyhjennä veneen tankki niiden tyhjennykseen tarkoitetuilla septipisteillä.

Kalastus liittyy keskeisesti vastuulliseen vesillä liikkumiseen Saimaalla. On syytä huomioida, että saimaannorpan lisäksi Saimaan vesistöissä asuu esimerkiksi äärimmäisen uhanalainen järvilohi, saimaannieriä ja harjus, joiden kalastus on rajoitettu sakon uhalla. Vastuullinen kalastus kunnioittaa biodiversiteettiä, johon kuuluu keskeisesti uhanalaisten lajien suojeleminen. Vastuullinen kalastaja pitää myös kalastusluvat kunnossa. Omalla mökillä kalastamme norppaturvallisella katiskalla, joka oli ensimmäinen hankinta mökille. Onneksemme katiskaan on uinut pääsääntöisesti ahvenia. Runsaassa voissa paistettu ahven on Saimaan lähiruokien aatelia!

Ikimuistoinen katseiden kohtaaminen

Lähiretkeilypäivä alkaa kääntymään illaksi. Nautimme illasta lämpimällä kalliolla. Retkisatamaan lipuu vielä yksi vene, perinteinen puuvene. Veneen putputteleva ääni on juuri sellainen, mistä saimaannorpat kuulemma tykkäävät. Puuvene rantautuu purjeveneiden kanssa samaan laituriin. Veneen jäljet katoavat hiljalleen ulapalle muuttuen ujoiksi kesäillan mainingeiksi. Järvi on jälleen peilityyni, kuin kutsuna illan viimeiselle pulahdukselle.

Nautimme iltapalaa lämpimällä rantakalliolla. Illan hiljaisen kauneuden rikkoo kiljahdus: "Saimaannorppa!" Nopeasti katseet kohdistuvat tummaan päälakeen, joka kurkistelee suurilla silmillään peilityyneltä Saimaalta, kuin toivottaakseen hyvää yötä. Lapset sukeltavat iltapulahduksen jälkeen makuupussiensa uumeniin. Suupielet nousevat hymyyn. "Äiti, kävikö se norppa oikeasti toivottamassa meille hyvää yötä?"

"Tietenkin." Saimaan luonto tarjoaa juuri niin kauniita elämyksiä kuin niistä kirjoitetaan ja kerrotaan. Vielä hetken huokailen laskevan auringon kauneudelle. Olen kuullut sanottavan, että illat ovat Saimaalla kauneimpia. Suljen teltan vetoketjun. Mustikanvarvun kutitus tuntuu retkipatjani alla. Juuri nyt en haluaisi olla missään muualla.

Tutustu Etelä-Savon mökkielämään lisää täältä.

Elina Moskari, Villa Sulona

Laiturilla-brändilähettiläs Saimaan rannalta

Jaa kirjoitus