Julkaistu 04.07.2023
Anni Niiranen: Mökkielämää - kestävästi ja koko perheen kera
Mökkikuume. Se on kaipuuta päästä viettämään aikaa luonnon lähellä, kaukana kaupungin hössötyksestä. Kuulla iltaisin kuikan huutelua laiturin nokassa ja tavallaan jopa nautintoa itikan inistessä korvan juuressa. Halu omistaa se pieni pala järven rantaa ja mustikkametsää. Saada oma paikka, jonne mennä viettämään yhteistä aikaa perheen kanssa. Kuume, johon moni on sairastunut. Henkilökohtaisen kokemukseni kautta voin todeta, että parantumiseen voi auttaa vain oman mökin hankkiminen.
Kaupallinen yhteistyö: Laiturilla ja @villakesaranta | Artikkelikuva: NXM Foto
Me kuumeiltiin mökkiä viiden vuoden ajan. Talvisin vähän vähemmän, mutta aina kevään korvilla, aina viimeistään mökkiohjelmien paukahtaessa tv-eetteriin parhaaseen katseluaikaan, se kuume nosti päätään. Harjoiteltiin parin kesän aikana mökkeilyä minun lapsuuteni mökillä. Ja aina, aina jäi se polte, että yhdessä mökillä vietetty aika loppui kesken ja oma mökki olisi vaan niin ihana. Lopulta, kesällä 2020, monen sattuman summana seisoimme vanhan, unohdetun mökin portailla ja katsoimme toisiimme. Tajusimme, että tässä se meidän mökki nyt olisi.
Mökkihaaveella oli aina ollut tietyt kriteerit. Sen pitäisi olla oikea mökki – ei huvila, vaan pieni ja riittävä. Kaikkia mukavuuksia ei tarvittaisi, mutta sähkö olisi hyvä olla. Se saa olla vanha, ja olisi ihana, että mökillä olisi oma tarina ja menneisyytensä. Sinne olisi ihana rakentaa meidän perheen mökkielämä. Mökki voisi olla remontin tarpeessa, olisi jopa ihana lähteä tekemään sinne pieniä muutoksia ja tuunata siitä meidän näköinen paikka. Etelä-Savon sydämestä löytyi kaikki kriteerimme täyttävä mökki. Oli heti selvää, että mökki kaipaisi nyt meidän huolenpitoa ja remonttia isosti, mutta se oli yksi tärkein ajatus. Korjata vanhasta mahdollisimman toimiva, tehdä se ekologisesti ja kestävästi, niin että mökki kestää meidän jälkeemme myös lapsillemme ja jonain päivänä heidänkin lapsilleen.
Mutta nyt kun mökki ja tontti oli todella meidän, oli pohdittava myös monia muita ratkaisuja mökin remontoinnin ja uudistamisen osalta. Emmekä välttämättä tajunneet edes siinä kohtaa, mutta jälkikäteen listattuna moni niistä ajatuksista on kestävän mökkeilyn toimintaa. Toimintaa, joilla pyritään mökkeilemään vastuullisesti; ilmaston, ympäristön ja myös mökkiseutumme hyvinvointia ja elinvoimaisuutta ajatellen.
Oman elämän huvila ja huussi: kestävä mökkiremontti
Sillä ajatuksella, vanhaa 60-luvulla rakennettua hirsimökkiä lähdettiin päivittämään tähän päivään. Nauroin aluksi, että tästä tulee nyt ”oman elämän huvila ja huussi -muutos”, mutta muutaman kuukauden päästä naurusta se oli ihan vakavasti otettava ajatus.
Mökin remontissa huomioitiin monia asioita. Mökin entistä suurempi käyttöaste: keväältä pitkälle syksyyn sekä talvella kaikki loma-ajat ja viikonloput, jolloin vaan mökille ehditään. Mökistä haluttiin säilyttää vanha hirsirunko, se on kestävä ja ekologinen ratkaisu. Koska neliöitä tarvittiin kuitenkin viiden hengen tarpeisiin vähän lisää, päätettiin mökkiä rakentaa tekemällä siihen toinen kerros makuutiloille. Mökin energiatehokkuuden huomioiminen oli tässä muutoksessa myös tärkeää: eristys ja lämmitys.
Rakennusvaiheessa lisättiin eristystä sekä välipohjaan, seiniin että kattoon, niin ettei talvella puhuri käy. Tupaan haluttiin myös kamiina lämmönlähteeksi, sillä on helppo talvipäivinä lämmittää mökkiä. Oli tärkeää päivittää myös ikkunat ja ovi eristämään lämpöhukkaa. Ilmalämpöpumppu tarvittiin tuomaan energiatehokasta lämmitystä ja kesällä myös viilennystä. Hankintalistalla oli myös kaikki kodinkoneet, kiinnitettiin huomio niiden energiatehokkuuteen.
Mökin uudelleen sähköistämisessä tähän päivään huomioitiin muuten myös tulevaisuus niin, että kun perheen autoja jossain kohtaa päivitetään sähköautoihin, löytyy mökiltä jo varaus auton lataamiseen.
Meille oli myös tärkeä seikka, ettei mökkiin rakenneta turhaan hukkatilaa, vaan kaikki neliöt tulevat käyttöön. Vaikka mökillä päädyttiin jatkamaan kantovedellä, haluttiin arkisiin toimintoihin - tiskaamiseen ja hammastenpesuun mukavuutta. Niille tehtiin omat pesupisteet sisälle keittiöön ja pieneen wc-tilaan. Pesuvesille vedettiin putket ja nyt vedet valuvat harmaavesisuodattimeen. Vanha rantasauna sai jäädä remontissa ennalleen. Sen löylyt on maailman parhaat ja sinne sitten talven arjessa ikävöidään. Onneksi mökin löylyihin on lyhyt matka.
Vuoden remontti sai aikaan suuren muutoksen ja meidän perhe mökkikuumeeseen helpotuksen. Monen pitkältä tuntuneen muutosvaiheen jälkeen päästiin vaiheeseen, jossa sain pölläyttää paikalle ihanat sisustustyynyt ja astiat. Monet niistä kierrätettyinä vanhan tavaran liikkeistä tai kirppareilta.
Lukuvinkki: remontoi ja rakenna kestävästi
Mökin myötä muutto pääkaupunkiseudulta Mikkeliin
Nyt vuodesta mökillä asutaan lähes viisi kuukautta. Mökin oston aikaan asuimme pääkaupunkiseudulla, mutta ahkera mökkitontin raivaaminen ja reissaaminen kodin ja mökin välillä sai meidät pohtimaan muuttoa kokonaan mökkiseudulle. Koska koko perhe innostui ajatuksesta, päätös syntyi lopulta nopeasti ja vanha koti myytiin melkein yhtä nopeasti. Yhtäkkiä meistä tulikin mikkeliläisiä. Näin lyheni mökkimatka kolmen tunnin ajomatkasta varttiin. Muuton myötä myös meidän perheen molempien vanhemman työt ja yritykset muuttivat tänne. Näin osaltamme tuotiin työtä ja omaa osaamistamme savon seudulle.
Lukuvinkki: kestävät mökkimatkat – sillä on merkitystä miten kuljet mökille ja mökkiseudulla
Kestävä mökkeily lähtee itse asiassa hyvin pienistä teoista sekä valinnoista, ja ne aiheuttavat hykerryttävän hyvää mieltä. Olen ylpeä kertoessani mökkimme remonttitarinaa ja sitä, että kaikkea ei ole viety jyrän alle, vaan vanhasta on kunnostettu uudenveroista, kaunista ja kestävää. Voin kuulla miten hirsiseinät hiljaisina iltoina kertovat tarinoita menneistä mökkivuosista edellisten omistajiensa kanssa. Miten tätä paikkaa on kunnioitettu silloin, ja miten sitä kunnioitetaan edelleen. Miten me kaikki sukupolvien ketjussa halutaan, että tämä paikka säilyy myös tuleville mökkisukupolville. Miten rakennusmateriaalien tai tarvikkeiden valinnassa voidaan ja miten kannattaakin ajatella ekologisuutta, miten remontin myötä työllistetään paikallista osaamista. Pieniä tekoja, joiden yhteisvaikutus on lopulta iso.
Lukuvinkki: mistä kaikesta kestävä mökkeily koostuu
Merkittävää on myös se, että perheemme mökkeily elämäntapana vaikuttaa isosti myös lapsiimme. 12-, 10- ja 6- vuotiaista pojistamme on hyvää vauhtia kasvamassa mökkielämää rakastava, uusi sukupolvi. Kevään korvilla mökille muuttoa odotetaan. Seurataan joutsenten saapumista, lumien sulamista, hiiren korvien puhkeamista saunan nurkalla kasvavaan koivuun. Kesällä nautitaan siitä, että laiturin päästä on helppo hypätä uimaleikkeihin, lähteä veneilemään, poimia mustikat piirakkaan mökin nurkalta ja ihmetellään valoisia kesäöitä. Syksyllä katsellaan tähtikirkasta taivasta saunan jälkeen pilkkopimeässä. Talvella voidaan aurata luistelukenttä ihan viereen ja pistää pipolätkäpelit pystyyn oman mökin nurkilla. Lapsuusmuistoja, joissa mökki on isossa roolissa. Mökille on aina tervetulleet heidän kaverinsa ja usein meillä onkin yökyläilijöitä testaamassa ja nauttimassa kesämökkielämästä sekä kesäaitassa nukutuista öistä.
On ollut ihanaa myös ottaa osaa mökkiseutumme aktiivisesti toimivaan kyläyhteisöön. Käydä yhteisissä kevättalkoissa, kesäjuhlissa ja joululounaalla. Tulla tutuiksi ja juurtua tänne seudulle syvemmin. Pikku hiljaa alkaa tuntua siltä, että oltaisiin oltu täällä jo pitkään. Meidät on otettu niin hyvin vastaan.
Mökkikuume, joka alkoi viattomasta haaveilusta tv-ohjelmien äärellä, muutti isosti meidän perheen tarinaa ja sen myötä sai yksi mökkivanhus uuden elämänvaiheen. Mökkikuume, jota nyt hoidetaan viettämällä pitkiä pätkiä omassa rauhassa järven rannalla. Katsellen ja ihmetellen luonnon kulkua vuodenajoista toiseen. Hyristen tyytyväisinä ja välillä edelleen huokaillen, että tuliko siitä haaveesta ihan oikeasti totta? Tulihan siitä.
Anni Niiranen, Villa Kesäranta
Mökkeilijä ja nykyisin myös vakituinen asukas Mikkelistä