Suoraan sisältöön

Kalasta vastuullisesti

Etelä-Savossa suurin osa mökeistä sijaitsee vesistöjen äärellä, joten kalastaminen on monen mökkiläisen suosikkipuuhaa. Vastuullinen kalastus on tärkeää muun muassa kala- ja saimaannorppakantojen vuoksi.

Luonnollisesti kalastusluvat tulee olla kunnossa. Kalastajan on lähes mahdotonta vaikuttaa esimerkiksi siihen, minkä lajinen tai kokoinen kala koukkuun tarttuu. Kalojen vapauttaminen koskeekin käytännössä kaikkia kalastajia, jotka noudattavat pyyntimittoja ja muutoinkin toimivat kalastuslain mukaisesti.

Valikoivaan kalastukseen kuuluu alamittaisten kalojen vapauttamisen lisäksi myös ylämittaisten eli isokokoisten kalayksilöiden vapauttaminen. Isokokoiset yksilöt ovat kalapopulaation kannalta arvokkaita, koska ne tyypillisesti kykenevät tuottamaan elinkykyisempiä jälkeläisiä kuin pienemmät lajitoverinsa ja siten turvaavat kalakannan säilymisen elinvoimaisena. Kannattaa tutustua WWF:n Kalaoppaaseen, joka auttaa sinua tekemään vastuullisia kalavalintoja. Opas ohjaa vastuulliseen kalastamiseen liikennevaloin.

Lue Metsähallituksen ohjeita vastuulliselle kalastajalle.

Artikkelikuva: Visit Finland / Julia Kivelä

Saimaannorppa on Saimaan uhanalaisin eläin.
Kuva: Visit Saimaa

Etelä-Savossa Saimaan rannoilla mökkeillessä olet ehkä törmännyt alueen harvinaiseen asukkaaseen, saimaannorppaan. Tätä uteliasta kaveria moni mökkeilijä saattaa päästä ihastelemaan jopa omalta mökkilaituriltaan.

Valitettavasti saimaannorpan suurin yksittäinen kuolinsyy on edelleen kalanpyydyskuolleisuus. Me ihmiset olemme siis saimaannorpan pahin vihollinen. Kalastusverkot ja löysänieluiset katiskat ovat norpille vaarallisia. Suosi siis norppaystävällisiä kalastustapoja, joita ovat esimerkiksi tiukkanieluisella katiskalla kalastaminen, viehekalastus, mato-onginta ja pilkkiminen. Voit auttaa saimaannorppaa esimerkiksi välttämällä norpalle vaarallista kalastamista Saimaalla, osallistumalla apukinos- ja katiskatalkoisiin sekä jakamalla tietoa saimaannorpan suojelusta.

Lue Suomen luonnonsuojeluliiton ohjeet norppaturvalliseen kalastukseen.