Julkaistu 17.07.2023
Tanja Henttonen: Sydän Saimaalla
Kun on viettänyt elämästään merkittävän osan Saimaalla, sydän jää vääjäämättä osaksi luontoa ja Saimaan monimuotoista maisemaa. Vaikka peilityynet kesäillat ovat suosikkejani, rakastan myös seurata syksyllä myrskyn puhkeamista ja painostavan helteen muuttumista sateeksi ja rajuilmaksi. Talvella kova pakkanen saa jäällä lumen kimaltelemaan ja hiljaisuus rannoilla on rikkumaton. Norppa pesii kevättalvella jossain luodon reunalla lumikinoksessa ja kesällä pääsemme ihastelemaan kuutteja, jos hyvin käy. Keväällä lumen ja jään sulamisen myötä tulevat myös linnut ja maisema täyttyy monenlaisella viestittelyllä ja kutsuhuudolla. Suosikkini on käki, joka jaksaa kukkua iltamyöhään saakka.
Kaupallinen yhteistyö: Laiturilla ja Villa Saimaansaari
Olen kivuliaan tietoinen, että uudiskohteen rakentaminen ei ole välttämättä se paras ekoteko. Mökkimme sijaitsee Natura 2000 luonnonsuojelualueella. Uusia rakennettavia tontteja ei enää myönnetä alueelle, mutta vanhoja mökkejä voi kunnostaa ja olemassa oleville tonteille rakennusluvan salliessa rakentaa. Olen syystäkin joutunut pohtimaan ratkaisumme kestävyyttä ja oikeutusta. Olen löytänyt joitain tekijöitä, jotka joku toinenkin mökin rakentaja voi ottaa huomioon, kun päätyy rakentamaan uutta.
Vaali tontin luonnonmukaisuutta ja rakenna ympäristöä kunnioittaen
Mökkimme sijaitsee luonnonkauniilla tontilla vaihtelevassa maastossa kallioiden ympäröimänä. Tontilla on kallioiden lisäksi mäntymetsää ja kunttaa. Näitä kaikkia halusimme vaalia rakennusvaiheessa niin paljon kuin mahdollista. Jo itse tontti asetti rakentamiselle omat haasteensa, sillä kallioiden välissä oli tasan yksi kohta, johon rakennus oli ylipäänsä mahdollista sijoittaa, kun vanhaa mökkiä ei purettu pois.
Kokemuksemme mukaan uudiskohteisiin raivataan ja tasoitetaan iso tyhjä kenttä, joka siloitetaan hiekalla, jotta rakennusvaiheessa koneet mahtuvat liikkumaan tontilla ketterästi. Tämä kuva oli pahin painajaiseni ja sen minimalisoiminen yksi tärkeimmistä missioistani rakentamisen aikana. Huoleni hyvin ymmärtävä vastaava mestarimme suunnitteli rakennusvaiheet niin, että kaikki maahan upotettava tavara, jota oli melkoisesti (mm. tärkeät harmaavesisäiliöt) sijoitettiin tiepohjan alle tai heti sen viereen, jolloin tonttia ei tarvinnut repiä koneilla välttämätöntä tiepohjaa ja rakennuspohjaa enempää auki.
Kaikki rakennusmateriaali toimitettiin tontille vaiheittain ja tarpeen mukaan, jolloin tavarat mahtuivat seisomaan tien päällä tai tien vierustoilla pystytyksen aikana. Tilaa oli niukalti ja tämä vaati ylimääräistä säätöä rakennusporukalta, mutta oli kuitenkin mahdollista. Vielä kun rakentaminen ajoitettiin talveen, niin maapohja kunttineen ja kallioiden sammalpeite säilyivät paksun lumen alla ehjänä. Kevään tullessa näytti siltä kuin mökki olisi laskeutunut taivaalta omalle paikalleen ja pihat olivat valmiiksi kunnossa. Meille kauneinta mökkipihassa ovat juuri kalliot, sammal ja jäkälä sekä ympäröivä kuntta ja metsä. Emme ole istuttaneet itse juuri mitään tai muokanneet tonttia muutoinkaan. Tontin luonnonmukaisuus on meille arvokkainta ja omaan silmään kauneinta.
Luonnonsuojelualueella viihtyy mökkiläisen lisäksi norppa
Rakentamisen vaiheet ajoitettiin niin, että häiritsimme mahdollisimman vähän saimaannorppaa. Norpat pesivät helmikuun loppupuolella ja silloin pystytysvaihe oli ohi ja koneet siirtyneet pois tontilta. Talon pohjat oli tehty jo edellisenä syksynä. Saari kuuluu Natura 2000 -alueeseen: Pihlajaveden luonnonsuojelualue on perustettu Saimaan alueen saaristoluonnon ja uhanalaisen saimaannorpan vuoksi. Pihlajavesi on keskeisimpiä saimaannorpan elinalueita.
Me olemme saaneet elää rauhassa rinnakkain norpan kanssa jo lapsuudestani saakka, jolloin vanhempani ostivat saaren ennen kuin omistivat edes asuntoa. Lähin kontaktini norppaan on ollut saunan laiturin päässä, jossa hiljaa katselimme toisiamme kaikessa rauhassa. Se oli onnekas ja harvinainenkin hetki, sillä norppa viihtyy omissa oloissaan, joskin on myös utelias eläin. Se tulee kiertää kaukaa vesilläkin, mielellään kiikarointietäisyydellä. Mökkimme sijaitsee alueella, joka on myös maisemallisesti ainutlaatuinen, yksi kansallismaisemistamme, ja sen vuoksi luonnon vaaliminen rakentamisessa oli välttämätön lähtökohta ja edellytys kaikelle.
Lukuvinkki: saimaannorppa mökkinaapurina
Hirsitalo on ekologisesti kestävin valinta
Meille oli olemassa vain yksi vaihtoehto rakennusmateriaaliksi, hirsi. Hirsitalo on ekologisesti kestävin valinta. Jokaisen kaadetun puun tilalle istutetaan uusi puuntaimi. Puun hiilijalanjälki on pieni, koska kasvaessaan puu sitoo hiilidioksidia. Hirsitaloilla on VTT:n tutkimuksen mukaan pieni elinkaariaikainen hiilijalanjälki muihin puutaloihin verrattuna. Huolella rakennettu hirsitalo kestää myös hyvin aikaa.
Mökkimme on suunniteltu ja rakennettu niin, että voimme viettää siellä turvallisesti vanhuuspäiviämme ja lapsemme jatkaa mökkeilyä meidän jälkeemme -ja vielä sukupolvet heidän jälkeensäkin. Rakentajia saattoi huvittaa, kun puhuin rollaattorilla kulkemisesta, mutta pesutilat ja kulkuväylät on syytä suunnitella hyvissä ajoin niin, että ikä ei tule esteeksi asumisessa. Mökissä ei ole hukkaneliöitä ja sähköauton lataukselle on valmiina pistokepaikka. Toistaiseksi ajamme mökille hybridiautolla, jonka kulutus on polttomoottoriautoon verrattuna maltillista, mutta tulevaisuudessa toivottavasti sähköautolla.
Lukuvinkki: kestävät mökkimatkat – sillä on merkitystä miten kuljet mökille ja mökkiseudulla
Paikalliset osaajat osaavat
Oli onni saada osaava ja ammattitaitoinen rakennusporukka paikallisista osaajista. Tiesimme, että hyvistä rakentajista on aina pulaa ja varsinkin pääkaupunkiseudulla heitä voi olla vaikea, ellei mahdotontakin saada. Pikkukaupungin etu on hyvät suhteet rakennusalan ammattilaisten kesken. Kaikki tuntevat toisensa ja tietävät työn jäljen ja laadun. Yhteistyöstä tuli mutkatonta ja sujuvaa koko porukan kesken. Usein olimme tilanteessa, jossa kirvesmiehemme kysyi toiveitamme ja me totesimme, että tehdään kuten sinä tekisit itsellesi. Hänestä tuli meille hyvä ystävä, jonka kanssa edelleen tapaamme.
Rakennuksen suunnitteluvaiheessa toiveenamme oli mökille maalämpö, joka on ympäristöystävällinen ja energiatehokas. Sen kustannukset olivat kuitenkin huomattavat, ja kun samaan aikaan alkoi kaikki muukin rakennusmateriaali kallistua, päädyimme mielestämme toiseksi parhaimpaan ja ympäristöystävälliseen ratkaisuun; vesi-ilmalämpöiseen lattialämmitykseen.
Vesi-ilmalämpöpumppu (VILP) tuo merkittäviä säästöjä lämmityskustannuksiin. Vesi-ilmalämpöpumppulämmityksessä tarvitaan vain auringon lämmittämää puhdasta ilmaa, vettä ja nykyaikaista tekniikkaa. Laitteella voidaan pienentää energialaskua jopa 50 prosenttia. Tämänkin asensi paikallinen yrittäjä. Lisäksi mökillä on varaava takka, jota on toistaiseksi lämmitetty rakennusvaiheesta jääneellä puutavaralla. Takka ja lähes kaikki mökin huonekalut tilattiin lähialueen toimittajilta. VILPin lisäksi mökillä on ilmalämpöpumppu, joka toimii varalämmönlähteenä ja tarvittaessa myös viilennykseen.
Luksus löytyy luonnosta
Rakennusaikana asuin useita viikkoja pikkumökissämme ilman mukavuuksia. Minulla oli yksi huone ja kirvesmiehellä toinen omana taukotupanaan. Pikkumökki lämpesi helmikuun pakkasilla kaminalla, sähköjä ja vesiä ei ollut, mutta tunnelmaa sitäkin enemmän. Saunan lämmitin kerran tai kaksi viikossa ja avannosta nostin pesuvedet. Etätyöpäivän päätteeksi siivosin uudisrakennusta otsalampun valossa.
Uusi mökki on ollut pitkäaikainen haave, jotta mökkeillä voisi vielä enemmän ja pidempään kuin pelkästään kesäkäyttöisessä pienessä lautamökissä pystyi. Uusi mökki on paitsi kakkoskoti, etätyöpaikka, eläkepäivien haave, lasten ja toivottavasti lastenlasten rakkauspaikka, mutta myös väliaikainen koti mökkivieraille, jotka haluavat kokea Saimaan lumoa ja vuokrata mökkiä Etelä-Savossa. Mökin käyttöaste pidetään näin mahdollisimman korkeana. Hyvä lähtökohta kestävään mökkeilyyn onkin vapaa-ajanasunnon aktiivinen käyttö. Suomessa on iso määrä mökkejä tyhjillään, mutta me haluamme päinvastoin pitää käyttöasteen korkeana. Tähän asti mökin vuokraamisesta on ollut pelkästään hyviä kokemuksia. Saatu palaute on lämmittänyt mieltä ja lisätulot helpottaneet kustannuksissa. Meille luksusta on elää luonnon keskellä, luontoa vaalien ja oma pienuus muistaen.
Kestävän mökkeilyn voi huomioida seuraavasti:
- Käytä rakentamisessa uusiutuvia raaka-aineita ja puuta. Hirsi on ekologisin vaihtoehto.
- Hyödynnä lämmityksessä uusiutuvia energiamuotoja kuten aurinko, maalämpö ja puu.
- Suosi lähellä tuotettuja sekä kotimaisia tuotteita ja palveluja.
- Suunnittele mökin pohjaratkaisu ja rakennukset monikäyttöisiksi, jolloin mökki palvelee vielä vuosikymmenten päästä.
- Hoida ja vaali mökkipihan luonnonmukaisuutta ja kunnioita lähiympäristöä.
- Kierrätä jätteet ja käsittele jätevedet asetusten mukaisesti.
- Suosi lähiruokaa tai viljele itse.
- Suojele luontoa ja vesistöjä.
- Käytä vapaa-ajan asuntoa aktiivisesti ja vuokraa, kun et itse käytä.
Lukuvinkki: kestävä mökkeily alkaa pienistä teoista
Tanja Henttonen, Villa Saimaansaari
Mökkiläinen Etelä-Savosta