Suoraan sisältöön

Etelä-Savossa herkkusuita hellitään, sillä täältä löydät lautaselle parhaat antimet ihan tästä läheltä. Täällä ruuassa arvostetaan aitoja ja selkeitä makuja – laadusta tinkimättä.

Savossa rakastetaan leipää ja järvikalaa. Muikku on paikallinen herkku, jota syödään niin arjessa kuin juhlassa. Savolainen kaviaari, muikun mäti, vetää vertoja fiinimmällekin kaviaarille hienostuneella maullaan.

Kalan lisäksi paljon käytetty raaka-aine on ruis, josta leivotaan muun muassa ruisleipää ja rieskaa. Kalakukon makea serkku mustikkakukko eli rättänä on Mikkelin seudun herkkuruoka. Lihapiirakan lähisukulainen lörtsy on savonlinnalainen herkku.

Yksi tunnetuimmista savolaisista perinneruuista on ruistaikinakuoreen leivottu kalakukko, joka kätkee sisäänsä muikkua. Tiesitkö, että savolainen kalakukko on jopa saanut EU:n nimisuojajärjestelmän mukaisen Aito perinteinen tuote -rekisterimerkinnän?

Maakuntamme kuuluu idälle tyypilliseen uuniruoka-alueeseen, jossa ruuat valmistuvat leivinuunissa verkkaisesti kypsyttämällä ja hauduttamalla. Siinä valmistuvat niin leivät, piirakat, kukot, laatikot kuin myös mehevät pataruuat.

Kuvat: Visit Saimaa