Suoraan sisältöön

Puutarhat ja kartanot

Mikkelillä on pitkä sotilaallinen ja hallinnollinen historia, minkä vuoksi seudulla on paljon upeita kartanoita. Joidenkin kartanoiden historia ulottuu aina 1500-luvulle asti.

Monissa kartanoissa on nykyään monipuolista matkailutoimintaa: lähiruokaravintoloita, majoitusta, paikallisia tuotteita ja käsitöitä sekä erilaisia aktiviteetteja. Kartanomiljööseen kuuluu myös puutarha. Kartanopuutarhojen lisäksi Mikkelin seudulta löytyy viherpeukaloille muitakin mielenkiintoisia puutarhakohteita.

Tutustu esimerkiksi näihin:

Tertin Kartano on aito sukukartano, kulinaristien kestihovi ja kodikas hotelli keskellä luonnonkaunista Järvi-Suomea. Tertin kartanon pihapiiriä ympäröi neljän hehtaarin puutarha. Salaisuuksien puutarha kutsuu luokseen jokaisen viherpeukalon ja esteetikon. Ruutupuutarhan antimiin kuuluvat valloittavat yrtit, väreittäin kylvetyt juuresmaat sekä omena-, kriikuna- ja luumutarha. Keväällä kartanon pihapiiriä kaunistaa kirsikkapuistikko.

Kartanon vanhan puutarhan sydämessä, aurinkoisimmalla paikalla, kasvaa ikuisesti punasteleva kaunokainen, Tertin ruusu. Vaaleanpunainen, aivan kartanon päärakennuksen sävyinen ruusu on viihtynyt Tertin pihapiirissä jo toista sataa vuotta.

Kenkäveron upea ja ainutlaatuinen pappilamiljöö Mikkelissä on ohittamaton nähtävyys 5-tien varrella, aivan Saimaan rannalla. Kauniin ravintolan lähiruokaherkut, kahvilan käsin leivotut leivonnaiset, lumoavat myymälät ja tunnelmalliset tapahtumat ovat vierailun arvoisia.

Kenkäveron puutarha on tunnettu etenkin keskikesällä hehkuvin värein kukkivista upeista pioneistaan, mutta nähtävää ja koettavaa riittää koko kasvukaudeksi. Puutarhassa kasvaa runsaasti erilaisia perinteisiä perennoja sekä yrtti-, rohdos- ja hyötykasveja. Niihin pääset tutustumaan oman aikataulusi mukaisesti, sillä puutarhaan on aina vapaa pääsy.

Pirtin perinnepuisto on Puulan rannalla Kangasniemen torin laidalla sijaitseva perinnekasvipuisto, jossa on yli 200 kangasniemeläistä perinnekasvilajia.

Lue lisää puutarhoista ja kartanoista täältä.

Kuva: Visit Saimaa