Internetyhteydet mökille – mitä vaihtoehtoja sinulla on?
Yksi tärkeimmistä edellytyksistä etätyön tekemiseen mökillä on toimiva internetyhteys. Vapaa-ajanasunnolle nettiyhteyttä miettiessä kannattaa pohtia, kuinka paljon etätöitä on tarkoitus tehdä mökillä – satunnaisesti vai viikoittain.
Traficom määrittelee kuluttajien oikeudet viestinnän peruspalveluihin. Vapaa-ajanasunnot eivät kuulu Traficomin yleispalveluiden piiriin, mutta suurin osa mökkeilijöistä pääsee silti nauttimaan takuupalveluista. Tällä tarkoitetaan kiinteää tai langatonta puhelinliittymää sekä vähintään 2 Mb/s laajakaistaliittymää.
Satunnaiseen etätyöhön voi käydä jopa sinun oman puhelimesi nettiyhteyden jakaminen. Kannattaa kuitenkin huomioida, että se ei ole pitkällä tähtäimellä järkevä ratkaisu, sillä nettiyhteyden jakaminen kuluttaa puhelimen akkua.
Mobiililaajakaista eli ’mökkiläisen perusnetti’ lienee suosituin vaihtoehto mökille. Mobiilireitittimien wifi-antennit ovat isommat kuin puhelimen eli niiden luoma verkko kattaa isomman alueen. Kannattaa huomioida ostopäätöstä tehdessä, että mitä kalliimpi reititin on, sitä laadukkaampi sen antenni on. Tästä on hyötyä 4G-signaalin vastaanotossa sekä laitteen luoman wifi-verkon kuuluvuudessa.
Mökille voi saada erittäinkin nopean ja melko vakaan datasignaalin, jos 4G-tukiasema on kohtuullisen lähellä eikä sen ja mökin välissä ole luonnonesteitä. Verkon parasta voimakkuutta kannattaa etsiä modeemin paikkaa vaihtamalla, pienelläkin siirrolla voi olla merkitystä. Yhteyden laatua voi parantaa myös antenniratkaisuilla. Kannattaa vertailla eri operaattoreiden tukiasemien peittoalueita, ne voivat vaikuttaa vapaa-ajanasuntosi nettiyhteyden voimakkuuteen. Toisen operaattorin nettiyhteys voi toimia paremmin juuri sinun mökilläsi.
Jos vapaa-ajanasunto sijaitsee kirkonkylän läheisyydessä, on valokuituyhteys kieltämättä kaikista nopein ja varmin. Tiesitkö, että Suomessa valtio tukee valokuituverkon rakentamista myös haja-asutusalueille? Kannattaa olla aktiivinen kunnan suuntaan ja lähteä valokuituhankkeeseen mukaan jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Tällöin saat osasi valtion tuista, jolloin säästät huomattavasti. Liittymällä myöhemmin jo olemassa olevaan valokuituverkkoon maksat kaiken itse. Ilman tukia hinnat nousevat helposti useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin.
Lue täältä lisää Traficomin ohjeita verkkojen rakentamiseen.