Suoraan sisältöön

Mökkielämä

Mökissämme on pistävä haju, mistä sellainen voi johtua?

Hajuhaitta voi johtua siitä, että kosteutta on päässyt rakenteisiin, esimerkiksi yläpohjaan. Tai syynä voi olla se, että pieneläimet ovat pesiytyneet rakenteisiin ulostaen sinne. Kannattaa pyytää ammattilainen avuksi, avata rakenteet ja korjata mahdolliset vauriot.

Meillä on tontillamme rengaskaivo, jonka vesi vaikuttaa olevan rautapitoista. Mitä kaivolle pitäisi tehdä?

Rengaskaivon kunto on syytä tarkistaa aika ajoin. Vesi kannattaa testauttaa ja ottaa näyte kolmen vuoden välein. Kaivoveden testaamisesta voi tiedustella esimerkiksi mökkikunnan terveystarkastajalta.

Testitulosten jälkeen tehdään puhdistus- tai kunnostustoimet. Yleensä kaivo tyhjennetään, tarkistetaan renkaiden kunto ja tiiviys, poistetaan liete kaivon pohjalta ja tarvittaessa desinfioidaan. Puhdistuksen voi tehdä itse tai pyytää ammattilaisen apuun.

Ympäristökeskuksen sivulta löydät lisätietoja.

Missä voin vuokrata mökkiäni sellaisina hetkinä, kun en itse sitä käytä?

Jos vapaa-ajanasuntosi käyttöaste ei ole korkea, suosittelemme lämpimästi harkitsemaan oman mökin vuokraamista. Mitä isompi mökin käyttöaste on, sitä ekologisempaa mökkeily on. Vapaa-ajanasunnon vuokraamisessa saadut tulot ovat veronalaista pääomatuloa. Voit vuokrata mökkiäsi joko omien nettisivujen kautta tai erilaisten varauspalveluiden kautta kuten Airbnb ja Lomarengas.

Lue täältä Verohallinnon ohjeistus vuokratulojen verotukseen.

Haluaisin ostaa lähiruokaa mökille? Mistä löydän paikalliset myyjät?

Mökkikuntasi torit ovat mainio paikka lähiruoan ostamiseen. Oletko kuullut REKO-lähiruokarenkaista, joita on ympäri Etelä-Savoa sinun mökkiseudullasi? Sana REKO tulee ruotsinkielen sanoista ’rejäl konsumtion’, joka tarkoittaa reilua kuluttamista.

Lähiruokarenkaat ovat siis ruoan suoramyyntiä tuottajalta sinulle ilman välikäsiä. Etelä-Savosta REKO-lähiruokarenkaita toimii muun muassa Juvalla, Kangasniemellä, Mikkelissä, Mäntyharjulla, Pertunmaalla, Puumalassa, Ristiinassa, Savonlinnassa ja Punkaharjulla. Lähiruokarenkaat löydät Facebookista suljettujen ryhmien takaa hakukentän avulla. Herkullisia mökkihetkiä!

Täältä löydät kaikki Suomen lähiruokarenkaat.

Artikkelikuva: Visit Finland / Tuukka Kaski