Suoraan sisältöön

Säädä sisälämpötiloja

Riippumatta siitä, millä mökkisi lämpiää, on tärkeää varmistua, että sisälämpötilat on oikein säädetty. Erityisesti tämä kannattaa siinä tapauksessa, että mökki on käytössä ympäri vuoden tai suuren osan vuodesta. Lämpötilan laskeminen yhdellä asteella säästää energiaa noin viisi prosenttia. Se näkyy suoraan lämmityslaskussa, jos mökki lämpiää esimerkiksi sähköllä.  

Lämpötiloja on hyvä seurata huonekohtaisesti lämpömittarien avulla, joille paras paikka on huoneen keskellä, vähintään metrin korkeudella lattiasta. Miellyttävä, terveellinen ja energiataloudellinen lämpötila oleskelutiloihin on 20–22 astetta. Makuutiloissa hieman alhaisempi lämpötila antaa paremmat yöunet. Samalla kun huolehdit sisälämpötiloista, muista myös riittävä ilmanvaihto. 

Jos mökkisi on tyhjillään talvikuukaudet, harkitse peruslämmön sijaan ylläpito- tai kuivanapitolämmitystä. 

Kesällä voi syntyä tarvetta viilennykseen. Aloita silloin vähentämällä sisäisiä lämpökuormia: vältä saunan ja uunien lämmittämistä. Vedä ikkunoiden eteen verhot tai kaihtimet. Tuulettaminen kannattaa hoitaa yön ja aamun viileydessä. Koneellisia jäähdytyslaitteita on järkevää käyttää huonekohtaisesti ja vain tarpeen mukaan. 

 
Lue lisää