Toteuta mökkiisi sopiva lämmitysjärjestelmä
Mökin koko, käyttöaste ja rakenteet vaikuttavat paljon lämmitysratkaisun valintaan. Lämmitysasioita pohtiessa on hyvä miettiä, tarvitseeko mökin olla lämmin myös talvella, tarvitaanko peruslämpöä vai riittäisikö ylläpito- tai kuivanapitolämmitys. Hyödynnä uusiutuvia energialähteitä, esimerkiksi ilmalämpöpumppua ja puun pienpolttoa.
Uudessa vapaa-ajanasunnossa lähes kaikki on mahdollista, ja lämmityksen energiatehokkuus ja ilmastovaikutukset on hyvä ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Vanhassa mökissä taas lämmitys on rakennettava sen pohjalle, mikä on olemassa oleva järjestelmä, mutta vastuullisia ratkaisuja on mahdollista tehdä lämmityksenkin suhteen.
Ympärivuotiseen vapaa-ajan asumiseen suunnitellun mökin lämmitysjärjestelmän on oltava riittävän järeä. Neuvoja lämmitysjärjestelmän mitoittamiseen kannattaa kysyä oman mökkikunnan rakennusvalvonnasta.
Sähkölämmitys on investointina edullisin vaihtoehto, vain muutamia tuhansia euroja. Se on myös helppohoitoinen eikä vaadi huoltoa. Valitsethan uusiutuvilla energiamuodoilla (esimerkiksi tuuli- ja vesivoima) tuotetun sähkön. Sähkölämmitys on usein myös kustannustehokkain ratkaisu, jos mökkeily keskittyy kesäkauteen. Jos mökki on paljon käytössä talvella ja siellä halutaan pitää ylläpitolämmitys (esimerkiksi 10–12 astetta), sähkölämmitystä voi tukea ilmalämpöpumpulla. Myös termostaattien kauko-ohjausta kannattaa hyödyntää, jos sellainen on käytettävissä. Varaavia tulisijoja käyttämällä voi laskea sähkölämmityksen kustannuksia.
Mökillä ollessa kannattaa pitää sisälämpötilat maltillisina. Huonelämpötilan laskeminen yhdellä lämpöasteella pienentää lämmityskustannuksia jo 5 prosenttia. Ja aina kannattaa alentaa lämpötilaa, kun on poissa mökiltä.
Talvella voi tarvittaessa torjua kosteutta kuivanapitolämmityksellä eli pitämällä sisälämpötilaa hieman (ainakin 3–5 astetta) korkeammalla kuin ulkolämpötilaa. Tätä menetelmää voi käyttää myös mökillä, jonne tulee vesi, jos ensin tyhjentää veden putkistoista ja vesikalusteista. Myös vesivaraaja on muistettava tyhjentää, jos mökillä on sellainen. Lue lisää kuivanapitolämmityksestä.
Jos mökillä ei ole lainkaan sähköjä, vaihtoehtoja ovat lähinnä erilaiset tulisijat ja nestekaasulämmittimet. Ne eivät kuitenkaan ole riittävä ratkaisu jatkuvaan lämmittämiseen.
Lue lisää