Suoraan sisältöön
Toteutimme alkuvuodesta laajan kyselyn Savonlinnan seudun vapaa-ajanasukkaille. Kyselyllä selvitettiin muun muassa vapaa-ajan asumisen palveluiden käyttöä, palveluiden saavutettavuutta ja monipaikkaista työntekoa. Kysely postitettiin niille Savonlinnassa vapaa-ajanasunnon omistaville, jotka vakituisesti asuvat Etelä-Savon ulkopuolella.

Julkaistu 19.04.2022

Veera Riikonen: Monipaikkainen työnteko tarjoaa monia mahdollisuuksia Savonlinnalle

Toteutimme alkuvuodesta laajan kyselyn Savonlinnan seudun vapaa-ajanasukkaille. Kyselyllä selvitettiin muun muassa vapaa-ajan asumisen palveluiden käyttöä, palveluiden saavutettavuutta ja monipaikkaista työntekoa. Kysely postitettiin niille Savonlinnassa vapaa-ajanasunnon omistaville, jotka vakituisesti asuvat Etelä-Savon ulkopuolella.

Vastauksia saimme hurjasti, liki 800 kappaletta. Kiitos jokaiselle osallistuneelle! Peräti 289 kyselyyn vastaajaa oli tehnyt etätöitä vapaa-ajanasunnollaan kuluneen vuoden aikana. Etätyön tekeminen vapaa-ajanasunnolla on lisännyt vastaajien työtyytyväisyyttä. Oman työtyytyväisyyden arvioi lisääntyneen selvästi 28 % ja jonkin verran 43 %. Vähenemistä ei käytännössä ilmoittanut kukaan. Mikä onkaan parempaa, kuin tehdä työpäivä leppoisassa ympäristössä mökillä, luonnon ympäröimänä. Tauotkin voi hyödyntää vaikkapa hakkaamalla halkoja valmiiksi saunaa varten. Tai vain tuijottelemalla näytön sijaan hetki rauhoittavaa Saimaan vesistömaisemaa. Kyselyn vastaajista nimittäin peräti 96 % ilmoitti oman mökkinsä sijaitsevan veden äärellä.

Vastauksissa kysymykseen - miksi teet töitä vapaa-ajanasunnon paikkakunnalla - korostuivat luonto ja mahdollisuus viettää mökillä pidempiä aikoja. Työpäivän jälkeisen ajan pääsee viettämään suoraan mökillä, eikä viikonlopun ruuhkissa matkustukseen mene aikaa. Sen sijaan voi lähteä vaikka suoraan kalastamaan, marjastamaan, sienimetsään tai rentoutua saunoen ja uiden. Mökillä etätöitä tehdessä voi myös samalla hoitaa mökin kunnostukseen liittyviä asioita, kuten nuohouksen tai suunnittelupalaverin remonttimiehen kanssa.

Vaihtelu virkistää. Etätyö mökillä mahdollistaa irtautumisen arjen hektisyydestä; keskittymistä vaativat työtehtävät saa tehtyä rauhassa ja samalla saa annoksen luonnon rauhaa ja lomailua. Yhteydet toimivat hyvin. Myös perheen yhteisten lomien yhdistely on helpompaa, kun etätyöhön mökillä on mahdollisuus.

Lue lisää vinkkejä etätyöntekoon mökillä.

Nyt etätyösuositusten väistyessä ja erilaisten hybridityöskentelymallien yleistyessä jää nähtäväksi, kuinka pandemian aikana opitut käytännöt jäävät elämään. Mahdollisuudesta tehdä etätyötä myös mökiltä käsin, tuskin halutaan kokonaan luopua.

Etätyön tekeminen mökillä tukee kestävää mökkeilyä monella tapaa. Pidemmät viipymät mökillä – useiden lyhyiden reissujen sijaan – vähentävät edestakaista matkustusta kodin ja mökin välillä. Näin myös mökin käyttöaste paranee. Lisäksi myös palveluiden tarve ja kulutuskysyntä suuntautuu enemmän mökkipaikkakunnalle vakituisen asuinpaikan sijaan. Tämä tukee kestävän mökkeilyn taloudellista ulottuvuutta.

Tutustu lisää kestävään mökkeilyyn täältä ja poimi vinkit omalle mökillesi.

Myös paikalliset yritykset haluavat hyödyntää monipaikkaisen työnteon ja vapaa-ajanasumisen tarjoamaa asiakaspotentiaalia. Monipaikkaisuus tuo edellytyksiä monien palveluiden säilymiselle ja ympärivuotisuudelle. Savonlinnassa järjestäänkin kevään aikana paikallisille yrityksille valmennus, jossa kehitetään Savonlinnan vapaa-ajanasukkaille ja täällä monipaikkaisesti työskenteleville ihmisille suunnattuja palveluita palvelumuotoilun keinoin entistä asiakaslähtöisemmiksi.

etätyönteko mökillä pidentää viipymää

Work at Savonlinna sekä Palveluja Mökille -sivustot tulevat vielä uudistumaan kevään aikana. Tulossa on muun muassa Savonlinnan etätyömahdollisuuksia esitteleviä videoita. Videoissa kuullaan etätyöläisten itsensä kertomia, omia kokemuksia etätyöstä vapaa-ajanasunnolla ja kuinka yhdistää etätyö ja mökkielämä. Käytännön vinkkejä unohtamatta.

Savonlinnan vapaa-ajanasukkaisiin pidetään yhteyttä julkaisemalla Savonlinnan vapaa-ajanasukkaille suunnattua uutiskirjettä – jos et ole vielä lukijamme, voit käydä tilaamassa uutiskirjeen Palveluja Mökille -sivustolta. Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisista tapahtumista, vinkkejä mökkeilyyn ja paikallisia juttuja Savonlinnasta.

Rajoitusten purkautuessa olemme päässeet jo kokoontumaan yhteen ja tapaamaan toisiamme. Huhtikuun alussa olimme Helsingin Messukeskuksessa järjestetyillä Kevätmessuilla yhteisellä osastolla Mikkelin seudun kanssa. Oli todella mukavaa ja piristävää päästä tapaamaan Savonlinnan vapaa-ajanasukkaita ihan livenä ja kuulla heidän kuulumisiaan mökkeilyyn liittyen. Laiturilla-hanke on Mikkelissä Farmari-messuilla 30.6.-2.7. – tule tervehtimään meitä!

Veera Riikonen

Etätyökoordinaattori

Savonlinnan Hankekehitys Oy

Jaa kirjoitus