Julkaistu 31.03.2021
Veera Kinnunen: Minun pieni pala Saimaata
Vuosia olen haaveillut omasta mökistä, joista viimeisimmät kaksi vuotta mökkiä on etsitty tositarkoituksella. Nyt mökki on löytynyt unelmien maisemista Ristiinasta.
Äitini varastosta löytyi 2000-luvun alussa ostamani astiasto, joka oli tarjouksessa Citymarketissa aikoinaan ja ostin sen tuolloin jo itselleni ‘sitten kun minulla on se mökki’ -ajatuksella. Muutama vuosikymmen siinä sitten vierähti, kun mökkiunelma oikeasti konkretisoitui: elokuussa 2020 kädessäni oli avaimet omaan mökkiin – minun pieneen palaan Saimaata.
Minulta kysytään usein, miksi valitsimme juuri Etelä-Savon mökkiseuduksi. Asun Helsingissä, mutta juureni ovat Pohjois-Karjalassa ja toiveissani oli, että mökki löytyisi näiden kahden alueen välistä. Olin viime kesän alussa VisitSaimaan kutsumana viikonloppumatkalla Saimaalla Mikkelin, Anttolan ja Puumalan suunnilla, jolloin Saimaa vei jalat alta täysin. Voisi sanoa, että se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Muistan niin sen tunteen, kun seisoin Etelä-Savon yhden korkeimman vuoren eli Neitvuoren huipulla ja ihastelin maisemia suurelle Saimaalle – täältä minä haluan mökin.
Sen jälkeen alkoi systemaattinen mökkimetsästys Etelä-Savon alueelta, ja onni tosiaan potkaisi: parin kuukauden jälkeen löysimme maailman ihanimman hirsimökin niemenkärjestä Ristiinan seudulta. Olen pitkälti tunneihminen, mutta myös järki painoi paljon vaakakupissa, kun mietimme, olisiko Etelä-Savo meille sopiva mökkialue.
Etelä-Savo on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajan asumisen alueista, täällä on kaiken kaikkiaan yli 50 000 mökkiä. Vaihtoehtoja mökkeilyyn löytyy kaikenlaisille mökkeilijöille, ja pakkohan sille on olla syynsä, miksi se on Suomen suosituimpia alueita.
Meillä kriteerinä oli oikeastaan vain puhdas ja hyvä järvi kauniilla maisemalla varustettuna, nukkumapaikat noin kymmenelle hengelle, kantovesi ja ajomatka Helsingistä maksimissaan kolme tuntia. Etelä-Savo mökkialueena on myös siitä kätevä meille, että se on keskeisellä sijainnilla, ja näin mökkivieraat synnyinseudultani Pohjois-Karjalasta kuin myös pääkaupunkiseudulta pääsee helposti meille kylään. Ristiinan mökissä meidän kaikki kriteerit täyttyivät.
Elämme kestävästi, joten mökkeilemme myös kestävästi
Arjessa pyrin toimimaan mahdollisimman vastuullisesti ja kestävästi – se on oikeastaan elämäntapa, joka on takaraivossa kaikessa toiminnassa. On siis luonnollista tuoda tätä kestävää elämäntapaa myös omalle mökille. Mökin ostamisen kautta onkin pitänyt ottaa paljon selvää eri keinoista toteuttaa kestävää mökkeilyä.
Kestävän mökkeilyn voi jakaa neljään eri osa-alueeseen: ekologinen, taloudellinen, kulttuurinen ja sosiaalinen kestävyys. Mökkeilyssä on paljon konkreettisia tekoja itse mökkitontilla, joilla voimme edistää vastuullisuutta. Lisäksi omilla valinnoilla voimme huomioida myös mökkialueen hyvinvoinnin ja elinvoimaisuuden tukemisen.
Kannustankin herättelemään omia ajatuksia kestävän mökkeilyn suhteen. Miten sinä toteutat kestävää mökkeilyä ja miten voisit kehittää sitä vieläkin parempaan suuntaan? Ajattelin tähän loppuun jakaa vielä muutamia ajatuksia vastuulliseen mökkeilyyn, jotka ovat meillä käytössä.
1. Ympäristöystävälliset pesuaineet – Suosimme mökillä ympäristöystävällisiä pesuaineita niin siivouksessa, tiskauksessa kuin myös saunoessa. Joutsenmerkki on hyvä ohjenuora kaupan hyllyllä, sillä esimerkiksi Joutsenmerkillä varustetut pesuaineet ovat ympäristölle paras vaihtoehto. Tutkaile mökillä siis tuoteselosteita ja päivitä pesuaineet ympäristöystävällisiin vaihtoehtoihin, jos et vielä ole niin tehnyt.
2. Tiesitkö, että mattoja ei saisi pestä mökin laiturilla? Tämä tuli alkuun itselle yllätyksenä loppukesästä, kun tutkin asiaa, onko se sallittua vai ei. Pienen tutkailun jälkeen tämä olikin hyvin loogista, sillä mattojen pesu järvessä likaa vesistöjä ja näin edesauttaa rehevöitymistä. Mattojen pesuvesi voidaan rinnastaa harmaisiin talousvesiin, ethän sinä niitäkään heitä järveen. Tarkista viralliset mattojen pesupaikat mökkikuntasi nettisivuilta.
3. Vihreää sähköä – Mökillämme on aurinkosähköt ja ostimme asennuspalvelut paikalliselta yrittäjältä. Pohdimme ennen mökin ostoa, asennetaanko verkkovirta mökille, sillä sähköverkko kulki aika läheltä meidän tonttia. Kustannukset olisivat pysyneet suhteellinen kohtuullisina. Asiaa enemmän tutkiessa päädyimme kuitenkin ekologisempaan vaihtoehtoon eli nykyisen aurinkosähkön paranteluun. Ja mikä parasta: aurinkosähköt maksavat tavallaan itse itsensä takaisin vuosien saatossa, kun ei tarvitse maksaa sähkölaskuja.
Mökkimme toimi ennen 12 V sähköjärjestelmässä, mutta mikkeliläisen aurinkosähköön erikoistuneen ammattilaisen parantelujen myötä meillä on mökillä ‘normaalit’ sähköt, jotka kestävät helposti kymmenenkin hengen sähkönkulutusta – myös talvella. Olin ihan haltioissani maaliskuussa mökillä käydessä, kun valot syttyivät normaalisti päälle, vaikka oli talvi. Nykyteknologia on kyllä niin uskomatonta.
Erityisesti aurinkosähköjä käyttäessä pitää huomioida energiatehokkuus ja sähkönkulutus kaikissa: valaistuksessa, tulevan jääkaapin hankinnassa sekä ylipäätään kaikkien sähköllä toimivien tuotteiden hankinnassa. Toisaalta olisimme huomioineet tämän myös, jos olisimme liittyneet normaaliin sähköverkkoon. Mieti ajatuksella, millaisia parannuksia voisit tehdä mökilläsi parempaan energiatehokkuuteen ja mahdollisimman vihreään sähköön.
Aurinkoenergialla toimivalla sähköllä voimme käyttää mitä vain sähkölaitteita, kunhan teho on maksimissaan noin 1000 kWh – mitä luksusta siis, että saadaan sähköjääkaappi mökille.
4. Ekologinen kantovesi – Yksi asia, joka vaikutti meidän ostopäätökseen mökissä oli se, että halusimme mieluiten kantoveden. Tämä on ekologisimpia vaihtoehtoja kesäveden rinnalla. Lisäksi kantovedessä houkutti sen stressittömyys, sillä nyt ei tarvitse yhtään pohtia minkään putkien poksahtelua ja niiden huoltoa. Isäni mökille tuli aikoinaan mittavat vesivahingot, kun putket olivat menneet rikki talvella, ja tämän takia halusin välttää juoksevaa vettä. Tiesithän, että jätevesilaki velvoittaa tiettyihin toimenpiteisiin mökillä? Jos ne eivät ole vielä kunnossa, kannattaa kysyä neuvoa esimerkiksi mökkikuntasi rakennusvalvonnasta.
5. Osta paikallista, tue paikallista – Ostamme mahdollisimman paljon tuotteita ja palveluita paikallisilta yrityksiltä ja haluamme tukea näin mökkiseutumme taloutta. Olisimme ihan hyvin voineet tehdä monia ostoksia Helsingin päässä, mutta esimerkiksi paikallista rautakauppaa, ruokakauppaa, kirpputoria, nuohoojaa tai leipomoa käyttämällä vahvistamme Ristiinan seudun elinvoimaisuutta.
Voi kuulostaa pieneltä teolta, mutta kun Etelä-Savon alueen kaikki 50 000 mökkiä tekee näin, syntyy isoja summia. Tämä edistää esimerkiksi työllisyyttä sekä mökkialueen elinvoimaisuutta ja hyvinvointia. Käytä mahdollisimman paljon paikallisia palveluita ja osta esimerkiksi D.O. Saimaa merkittyjä tuotteita, joka auttaa tekemään eettisesti ja paikallisen yhteisön kannalta hyviä valintoja.
Olen aivan hurmaantunut meidän mökkialueen palveluihin. Esimerkiksi joka mökkireissu odotan innolla, että pääsen ostamaan tuoretta ja rapeaa ruisleipää Ravintola Martasta ja mökkivieraita hemmottelen Martan makeilla piirakoilla. En malta odottaa tulevaa kesää, kun pääsemme vielä paremmin tutustumaan Etelä-Savon alueen palveluihin ja tarjontaan.
Lue lisää mökkeilystä, remontoinnista, lähimatkailusta sekä Saimaan auringonlaskujen ihastelusta mökkilaiturilla Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogista ‘Pieni pala Saimaata -osiosta’ tai seuraa Instagramissa @veerapirita.
Veera Kinnunen
bloggaaja, Ristiinan mökkeilijä