Suoraan sisältöön
Monessa asiassa on totuttu ajattelemaan ja ääneenkin lausumaan, että Etelä-Savo on pieni maakunta. Väki vähenee ja sen myötä tulevaisuuden näkymät tuntuvat synkkenevän. Ainakin yhdessä asiassa Etelä-Savo on kuitenkin suuri: vapaa-ajan asumisen seutuna.

Julkaistu 26.08.2020

Tuula Pihkala: Mahdollisuudesta menestystekijäksi

Monessa asiassa on totuttu ajattelemaan ja ääneenkin lausumaan, että Etelä-Savo on pieni maakunta. Väki vähenee ja sen myötä tulevaisuuden näkymät tuntuvat synkkenevän. Ainakin yhdessä asiassa Etelä-Savo on kuitenkin suuri: vapaa-ajan asumisen seutuna.

Lähes 50 000 vapaa-ajanasuntoa tuo tänne vuosittain mökkeilijöiden – osa-aikaisten asukkaiden – joukon, joka jopa kaksinkertaistaa maakuntamme väkiluvun. Vapaa-ajanasuntoja on täällä yhtä paljon kuin vakituisia asuntoja, siinä olemme valtakunnan kärkeä. Maakunnan väkilukuun suhteutettuna mökkejä on Etelä-Savossa eniten koko maassa.

Vapaa-ajan asumiseen liittyvä potentiaali on nykyään tunnistettu varsin hyvin ja siitä puhutaan paljon. Monipaikkaisuudesta, jota vapaa-ajan asuminenkin on, puhuvat nyt ”kaikki”. Etelä-Savolle monipaikkaisuus on erityisen merkittävä ilmiö juuri laajan vapaa-ajan asumisen vuoksi.

Miten tämä maakuntamme potentiaali ja tunnistettu vahvuus saataisiin realisoitumaan todelliseksi menestystekijäksi?

Jo nyt vapaa-ajan asumisella on suuri vaikutus Etelä-Savon talouteen ja työllisyyteen. Pitkäjänteisellä kehittämistyöllä sekä vapaa-ajanasukkaiden tuomilla uusilla ajatuksilla ja sosiaalisella pääomalla vaikutus voi kasvaa entisestään. Ennen kaikkea se voi luoda maakuntaamme lisää elinvoimaa.

Yhteistä asiaa edistetään parhaiten toimimalla yhdessä. Kumppanuuteen perustuva, sopimuspohjainen yhteinen toimintamalli monipaikkaisuuden ja vapaa-ajan asumisen kehittämiseen olisi nyt tarpeellinen satsaus. Toimialarajat ylittävään yhteistyöhön osallistuisivat kunnat, elinkeinoelämä, matkailu, tapahtumasektori, vapaa-ajanasukkaat ja muut sidosryhmät. Kun yhteinen tavoite on selvä, voimme kehittää Etelä-Savoa vapaa-ajan asumisen ykkösalueeksi.

Monipaikkaisuudesta on tehtävä mutkatonta ja mukavaa. Paikkariippumattoman työn edellytysten vahvistaminen, palvelutarjonnan kehittäminen, osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuudet mökkikunnassa sekä alueen tunnettuuden määrätietoinen kasvattaminen ovat kehittämistyön keskiössä.

Muuttovirta kaupungeista ympäristökuntiin ja jopa ihan maaseudulle asti on koronapandemian myötä voimistunut. Koronan kaltainen uhka pysäyttää miettimään uusiksi hyvän asumisympäristön ominaisuuksia.  Mökkibuumi on saanut ihmiset jo toimimaan: mökkikauppa on vilkastunut ennätyslukemiin, ja mökkeily kiinnostaa nyt erityisesti nuorempia sukupolvia ja lapsiperheitä.

Siihen, mille seuduille maaseutu- ja mökkibuumi suuntautuu, voimme itse vaikuttaa. Tulevaisuudesta tulee varmemmin toivotunlainen, kun ottaa sen omiin käsiinsä.


Tuula Pihkala
projektipäällikkö
Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy

Jaa kirjoitus