Suoraan sisältöön
 Elin lapsuuteni ja nuoruuteni maalla Kangasniemellä Otto Mannisen synnyinkodissa. Muutin pois armeijaan, opiskelemaan ja töihin Kaakkois-Suomeen ja tulin takaisin paluumuuttajana. Vain pieni ryhmä sanoi, että ”hullu mies, mitä sinä sinne korpeen tien päähän muutat? Onhan sinulla kotitalo keskeisellä paikalla keskellä Hokan kylää, mikset muuta sinne?”

Julkaistu 08.10.2021

Seppo Lappalainen: Yksinyrittäjänä maaseudulla

Elin lapsuuteni ja nuoruuteni maalla Kangasniemellä Otto Mannisen synnyinkodissa. Muutin pois armeijaan, opiskelemaan ja töihin Kaakkois-Suomeen ja tulin takaisin paluumuuttajana. Vain pieni ryhmä sanoi, että ”hullu mies, mitä sinä sinne korpeen tien päähän muutat? Onhan sinulla kotitalo keskeisellä paikalla keskellä Hokan kylää, mikset muuta sinne?”

Olin tehnyt valintani: muutin omakotitaloon Hokan Ukonniemeen Puulan rannalle. Kun näin kerron asuinpaikastani ulkopuoliselle, hän ymmärtää, että kaverillahan on loistava asuinpaikka vain 16 minuutin matkan päässä kuntakeskuksesta. Ympärillä on ainutlaatuinen luonto ja liiketoimintaa voi pyörittää myös netin kautta. Lisäksi asun keskellä Suomea, jolloin asiakaskäynnit teollisuuteen ovat järkevän mittaisia.

Vapaa-aikoinani olen aina rakentanut käsilläni kaikenlaista. Toisaalta johtavana ajatuksena on ollut myös se, voisinko tehdä jotain erilaista ja miten erottua muista. No, tämähän onkin yksi markkinoinnin perusajatuksista. Facebook-sivullani lukee: Talvella säteilyturvakouluttaja ja kesällä kippari. Ennen maallemuuttoani sovelsin säteilyn käyttöön liittyvää tekniikkaa teollisuuden tarpeisiin. Kuten tutummassa lääketieteessä, teollisuudessakin on radioaktiivisia aineita ja röntgenlaitteita, joita käytetään ainoastaan prosessisuureiden mittaamisiin ja tunnistamisiin. Säteilyturvakeskus edellyttää säteilylaitteiden käyttäjiltä täydennyskoulutuksia, ja siitä tein itselle uuden työn maalle muuttaessani. Perustin Sepon Konttorin kymmenen vuotta sitten.

Kouluttajana teollisuuden työt ovat kesäaikaan rajallisia. Eräänä yönä keksin veneristeilyt ja nimen Puula Tours. Päivällä minulta oli kysytty, miten Etelä-Savon maakuntajärvelle, Puulalle, pääsee jos ei ole omaa venettä. Heureka, minulla oli hyvä vene! Aloitin sillä veneellä tilausristeilytoiminnan Puulalla 2014. Hankin myöhemmin uuden veneen, vanhan rautalaivan, ja talvella 2021 rakensin juhla- ja kokousaluksen.

Tällä tavoin tein itselleni ”oikean” bisneksen teollisuuden säteilyturvallisuuspalveluista ja kesäisen ”puuhan” tilausristeilyistä. Pandemian aikaan liittyy myös liiketoiminnan sopeuttaminen lähiopetuksen sijasta etäkoulutuksiin nettiyhteyksien ja videoiden avulla sekä dokumentointitöihin. Rakentamani juhla- ja kokousalus palvelee myös patoutunutta kokoontumistarvetta. Kokouksia ja juhlia ei ole voitu järjestää normaalisti. Yrittämisen ohessa luonto, kulttuuri ja yhdistystoiminta rikastuttavat vapaa-ajan käyttöäni.

Sorella-alus risteilee Puulalla

Puulan järviluonto

Edellä oleva kuvaa yrittämisen mahdollisuuksia maaseudulla. Yrittäminen ei aina ole paikkaan sidottu. Esimerkiksi Kangasniemellä on kaikki, mitä moni yrittäjä tarvitsee: hyvä palvelurakenne, hyvä sijainti alle tunnin etäisyydellä kolmesta kaupungista, vapaita asuntoja, koulut, hyvät nettiyhteydet ja hieno luonto, etenkin Puula.

Pandemian aikana maaseutu on tullut tutummaksi monille yrittäjille ja työntekijöille. Etätöitä on tehty ja toinen jalka on entistä tanakammin omassa mökkikunnassa tai lomakohteessa. Miksi et siirtäisi toistakin jalkaa maaseudulle? Tietysti maalle muuttaminen tai ns. kaksoiskuntalaisuus riippuu paljon perheen rakenteesta ja työtehtävistä, mutta varmasti moni yritys löytäisi maaseudulta viihtyisämmän, edullisemman ja kiireettömämmän paikan toimia. Yritä ees!
 

Seppo Lappalainen, Sepon Konttori
yksinyrittäjä, talvella sisävesilaivan kippari ja kesällä opettaja…vai oliko se toisin päin…

www.seponkonttori.fi
www.puulatours.fi

Jaa kirjoitus