Julkaistu 21.07.2022
Pia Alapeteri: Tervetuloa vastuullisen mökkeilijän kesäkeittiöön!
Kuvittele mielessäsi täydellinen kesäpäivä. Aurinko paistaa poutapilvien lomasta, lämpötila keikkuu parinkymmenen tuolla puolen ja kevyt kesätuuli saa laineet liplattamaan laituria vasten. Perhoset nauttivat kesäkukkien väriloistosta ja tiaiset opettavat poikasiaan lentämään. Kesäkeittiöön kannetaan kassillinen tuoreita sesonkikasviksia: lähellä kasvanutta parsaa ja varhaiskaalia, pari nippua porkkanoita, kilo uusia perunoita, paperipussillinen herneitä ja pieni ämpärillinen paikallisen luomutilan mansikoita.
Kaupallinen yhteistyö: Laiturilla
Omasta maastakin on jo ehditty kerätä satoa – on ruohosipulia, retiisejä, rukolaa, pinaattia, minttua ja salaattia. Metsästä on löytynyt kirpeitä ketunleipiä ja pihan perältä nuoria nokkosia. Mökkinaapuri soutelee selällä ja on luvannut tuoda tuoretta kalaa, jos ahti suo antejaan. Myöhemmin lämmitetään sauna ja pulahdetaan virkistävään järviveteen.
Essut kääräistään kesävermeiden päälle, laseihin kaadetaan kylmää juotavaa ja ryhdytään kokkaamaan. Vastuullisen mökkeilijän menu koostuu kasvipohjaisista aineksista, sesongin tuoreimmista raaka-aineista ja lähellä tuotetusta, suoramyynnistä hankituista raaka-aineista. Lompakkokin kiittää, sillä kaikki kasvikset ovat edullisimmillaan sesonkinsa huipulla.
Kestävän mökkeilyn mukaiseen kokkaamiseen ei tarvita erityisiä taitoja, ja kolme ruokalajia syntyy tunnissa, varsinkin jos keittiössä häärää apukokkeja. Jos jääkaapissasi on valmiiksi vastaavia maitotuotteita, voit käyttää myös niitä, mutta jos hankit ainekset varta vasten, suosittelen lämpimästi kokeilemaan kasvipohjaisia rasvoja, kermaa ja jugurttia. Pienillä teoilla on maailman mittakaavassa ilmastolle iso merkitys, ja lupaan, että kestävämmästä kokkaamisesta tulee piirun verran parempi mieli.
Retiisit multapedillä eli kestävän mökkeilijän menu sesongin kasviksista
Alkupalaksi pöytään kannetaan lautasellinen retiisejä. Maanläheinen annos on saanut inspiraationsa maailman parhaaksi valitun tanskalaisen ravintola Noman ruokalistalta. Elämyksellinen ja hauska alkupala multaa muistuttavine saaristolaisleivänmuruineen herättää taatusti keskustelua pöydän ympärillä. Jos soosia jää yli, sen dippailua voi jatkaa leivällä pääruokaa odotellessa.
Retiisit multapedillä
Nippu retiisejä
2–3 siivua saaristolaislimppua tai muuta mielestä tummaa leipää
Öljyä, kasvimargariinia tai vegaanista voita paistamiseen
1 dl kaurafraichea
½ dl maustamatonta soijajugurttia
½ sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi
Minttua tai muuta mieleistä yrttiä
Suolaa
mustapippuria
Hienonna leivät käsin tai tehosekoittimessa pieneksi muruksi ja paista pannulla rasvassa rapeaksi. Halutessasi voit heittää mukaan myös vähän siemeniä. Kaada talouspaperilla vuoratulle lautaselle jäähtymään.
Tee murun jäähtyessä dippaussoosi. Sekoita keskenään kaurafraiche ja soijajugurtti. Purista sekaan puolikkaan sitruunan mehu ja lisää silputtu valkosipulinkynsi ja minttua tai muuta mieleistä tuoretta yrttiä (tämän voi jättää poiskin) . Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita. Jätä hetkeksi tekeytymään.
Lusikoi dippi sopivankokoisen tarjoiluastian pohjalle. Trimmaa retiiseistä suipot juuret ja asettele ne dippiin niin, että punainen osa jää reilusti näkyviin. Ripottele dipin päälle rapea leipämuru. Leivänmurumullasta voi jokainen ruokailija nostaa itselleen yhden tai kaksi herkkupalaa.
Kestävän mökkeilijän kesäkeitto kiehautetaan tuoreista vihanneksista
Pääruoaksi kiehautetaan klassinen kesäkeitto, yksi tämän mökkihöperön ehdottomista mieliruoista. Vaikka tavallisen kerman sijaan käytetään kaurapohjaista versiota, eivät ainakaan minun makunystyräni huomaa mitään eroa lapsuudesta tuttuun lempiruokaan verrattuna. Kesäkeittoon voit heittää muitakin kasviksia mielesi mukaan. Soppaan sopivat esimerkiksi varhaiskaali, nauris, retiisi tai vaikka itämaista vivahdetta annoksiin antava retikka.
Oma reseptini on kehitelty pienin muutoksin Chocochilin hyväksi havaitun kesäkeiton pohjalta.
Kestävän mökkeilijän kesäkeitto
6 keskikokoista kiinteää perunaa
2 porkkanaa
½ kukkakaali
½ nippu vihreää tankoparsaa
Kourallinen herneitä (tuoreita tai pakastettuja)
Kourallinen vihreitä papuja (tuoreita tai pakastettuja)
1 litra vettä
1 kasvisliemikuutio
Ripaus valkopippuria
Suolaa
4 dl kaurakermaa
Koristeeksi ruohosipulia ja persiljaa
Pilko perunat, porkkanat ja parsat sopiviksi suupaloiksi. Irrottele kukkakaalista nuput. Jos käytät tuoreita herneitä ja papuja, perkaa herneet ja napsaise pavuista kovat kannat irti.
Heitä perunat, porkkanat ja kukkakaali reilun kokoiseen kattilaan. Kaada kattilaan vettä niin että kasvikset peittyvät. Jos käytät tuoreita papuja, lisää ne sekaan tässä vaiheessa. Lisää kasvisliemikuutio ja valkopippuri ja keitä soppaa n. 10 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat melkein kypsiä. Kaada sekaan kaurakerma. Lisää pätkityt tankoparsat ja herneet (sekä pakastepavut) ja keittele vielä muutama minuutti tai kunnes parsoissa on vielä purutuntumaa jäljellä.
Maistele ja lisää suolaa tarvittaessa. Koristele persiljalla ja ruohosipulilla.
Vikkelä vierasvara – helpot kauralastuleivokset
Jos vieraat paukahtavat paikalle lyhyellä varoitusajalla, ovat kahvin kera tarjoiltavat kauralastuleivokset täydellinen vierasvara. Voit leipoa kauralastut itse tai käyttää kaupan valmiita keksejä. Vegaanisia kaurakeksejä ei silmiini keksihyllyiltä osunut, mutta jos leivot itse, suosittelen kokeilemaan esimerkiksi tätä kokonaan kasvipohjaista Kamomillan konditorian reseptiä.
Syötäviä kukkia löytyy usein mökin pihapiiristä. Kaikki luonnossa kasvavat orvokit ovat syötäviä, samoin ketunleivän ja apilan kukat, voikukat ruiskaunokit, lemmikit, krassit ja kehäkukat. Myös syreenin, omenan, kirsikan ja horsman kukkia voi käyttää koristeina.
Helpot kauralastuleivokset
(Vegaanisia) kauralastuja
1 dl vispautuvaa kasvikermaa, esim Alpro Whipping
1 tl sokeria
Ripaus vaniljasokeria
Tuoreita marjoja
Syötäviä kukkia ja/tai villiyrttejä
Vispaa kasvikerma pysyväksi vaahdoksi ja mausta sokerilla (voit lisätä myös muita mausteita kuten kardemummaa, kanelia tai vaikka sitruunankuorta oman makusi mukaan). Asettele lautaselle yksi kaurakeksi kullekin ja lusikoi sen päälle kermaa. Asettele kerman päälle marjoja ja aloita uusi kerros.
Koristele ylin kerros marjojen lisäksi syötävillä kukilla tai mökkipihalta kerätyillä villiyrteillä kuten ketunleivillä tai keto-orvokeilla. Kokeile myös kuusenkerkkiä, mutta muista, että niitä saat kerätä ilman lupaa vain omalta tontilta.
Nauti heti keksikerros kerrallaan tai anna tekeytyä jääkaapissa puolesta tunnista tuntiin, jotta keksit pehmenevät ja luomusta voi lusikoida leivoksen lailla.
Kun herkullinen menu on hotkaistu, vastuullinen mökkeilijä pitää huolen myös siitä, ettei ruokaa mene hukkaan. Biojätteet kierrätetään asianmukaisesti tai kompostoidaan omalla tontilla ja astiat pestään biohajoavalla pesuaineella paikassa, jossa pesuvedet eivät pääse valumaan luontoon. Lisää kestävästä mökkeilystä voit lukea täältä.
Pia Alapeteri, Lyhyenä hetkenä
yrittäjä, tarinankertoja ja mökkeilyyn hurahtanut ruokavaikuttaja