Suoraan sisältöön
Millainen on energiatehokas mökki? Olen pohtinut kysymystä siitä asti, kun ostimme oman punaisen tupamme Etelä-Savosta neljä vuotta sitten. Vaikka olenkin ensimmäiseltä koulutukseltani insinööri, en juurikaan ollut tutustunut aiheeseen syvemmin. Ostohetkeen asti olin lähinnä ajatellut, että mitä vähemmän energiaa kulutan, sitä vähemmän siitä maksan, joten jos sähkölaskua haluaa pienentää, pitää tarkkailla omaa sähkönkulutusta ja välttää sähkösyöppöjen laitteiden, kuten sähkösaunan ja hehkulamppujen jatkuvaa käyttöä. Vasta mökin hankittuani ymmärsin, ettei asia suinkaan ole ihan näin yksinkertainen. Vanha rakennus falskaa, sähköllä tuotettua lämpöenergiaa valuu hukkaan ja ympärivuotinen peruslämpö kuluttaa yllättävän paljon energiaa. Valojen sammuttelu ja sisälämpötilan pudottaminen ei siis yksin riitä.

Julkaistu 13.06.2024

Pia Alapeteri: Energiatehokas mökki säästää luontoa ja lompakkoa

Millainen on energiatehokas mökki? Olen pohtinut kysymystä siitä asti, kun ostimme oman punaisen tupamme Etelä-Savosta neljä vuotta sitten. Vaikka olenkin ensimmäiseltä koulutukseltani insinööri, en juurikaan ollut tutustunut aiheeseen syvemmin. Ostohetkeen asti olin lähinnä ajatellut, että mitä vähemmän energiaa kulutan, sitä vähemmän siitä maksan, joten jos sähkölaskua haluaa pienentää, pitää tarkkailla omaa sähkönkulutusta ja välttää sähkösyöppöjen laitteiden, kuten sähkösaunan ja hehkulamppujen jatkuvaa käyttöä. Vasta mökin hankittuani ymmärsin, ettei asia suinkaan ole ihan näin yksinkertainen. Vanha rakennus falskaa, sähköllä tuotettua lämpöenergiaa valuu hukkaan ja ympärivuotinen peruslämpö kuluttaa yllättävän paljon energiaa. Valojen sammuttelu ja sisälämpötilan pudottaminen ei siis yksin riitä.

Kaupallinen yhteistyö: Laiturilla ja Lyhyenä Hetkenä

Kun Etelä-Savon vapaa-ajan asumisen energiatehokkuuteen paneutunut Laiturilla-hanke alkoi tarjota alueen mökkiläisille mahdollisuutta maksuttomaan energianeuvontaan, päätimme saman tien tarttua tilaisuuteen ja kysyä neuvoa asiantuntijalta, joka pystyisi kertomaan, mitä juuri meidän mökillä kannattaisi paremman energiatehokkuuden eteen tehdä. Soitin energianeuvoja Tuuli Pohjolalla eräänä tavallisena keskiviikkoaamuna. Kysymyspatteristo oli paperilla valmiina, mutta ennen kuin päästiin varsinaisiin kysymyksiin, oli tärkeää kuvailla mahdollisimman tarkkaan, millaisella mökillä vapaa-aikaamme vietämme.

Punainen tölli sijaitsee rinnetontin rantaviivan läheisyydessä. Noin 20 nelilön lautamökki on rakennettu tiettävästi 1980-luvulla, huoneita on yksi ja tilanjakajana töröttää neliöihin nähden turhankin suuri muurattu kiertoilmatakka. Tuvan takaosassa on matala nukkumaparvi, mutta kesäisin nukumme erillisessä aitassa, joka on aikoinaan pystytetty ennen varsinaisen mökin rakentamista. Kolmannesta pihapiirissä pönöttävästä rakennuksesta löytyy sauna, pieni saunatupa sekä vielä pienempi verstas. Rakennuksen päädyssä on puuvaja. Lisäksi tontilta löytyy huussi, vanhoista ikkunoista nikkaroitu kasvihuone ja kasvulavoista koottu puutarha.

Sähköt on vedetty varsinaiseen mökkiin sekä aittaan, jossa nukumme kesäkauden ajan. Saunaan, saunatupaan tai verstaaseen sähköjä ei tule. Myös huussissa käydään iltahämärissä ja pimeään vuodenaikaan otsalampun tai ledillyhdyn kanssa. Juoksevaa vettä ei ole, eikä tontilla ole kaivoa. Kannamme juomaveden yhteiskaivosta, joka sijaitsee järvenpohjukassa. Vesikanisterit kulkevat kätevästi soutuveneen kyydissä ja ne täytetään noin kahden viikon välein.

Energiatehokas mökkeily Laiturilla

Mökkiin kuljetaan eristämättömän lasiverannan kautta. Ikkunat ovat vanhoja, eivätkä kovin tiiviitä. Ne saattavat olla vanhempia kuin itse mökki, tai ainakin ne näyttävät siltä. Rakennuksen eristyksistä ei ole mitään tietoa, mutta jotain lautaseinien ja kattorakenteiden välissä varmasti on, sen verran hyvin lämpö kuitenkin pysyy sisätiloissa yllä. Lattioilla vetää. Kiertoilmatakka on tehokas: puolitoista pesällistä riittää lämmittämään mökin yli 20-asteiseksi parin päivän ajaksi.

Sauna lämpiää puilla. Pesuvedet lämmitetään kiukaan vesisäiliössä, tiskaamiseen käytetään välillä vedenkeittimellä kiehautettua vettä. Lämminvesivaraajaa ei siis ole, eikä sähkösaunaakaan ole virtaa viemässä. Energiaa kuluu lähinnä kevään, alkukesän ja syksyn sähkölämmitykseen, kahden jääkaapin, uunin ja hellan, vedenkeittimen, leivänpaahtimen, mikron ja vanhan taulutelevision käyttöön. Sekä tietysti läppärin, kännyköiden ja kannettavan radion lataamiseen.

Ensimmäiset kaksi talvea jätimme kiinteät sähköpatterit minimille ja toivoimme parasta. Kolmantena talvena naksautimme kiinteät patterit pois päältä ja ostimme yhden tehokkaan irtopatterin, jonka ajastimme lämmittämään vain öiseen aikaan. Yritimme näin simuloida kuivanapitolämmitystä, jossa mökin sisäilma pysyisi muutaman asteen ulkoilmaa lämpimämpänä. Talvella sisälämpötila laskisi siis pakkasen puolelle. Tällä keinolla energiankulutus laskikin 1000 kWh, mutta koska emme olleet paikan päällä seuraamassa lämpötilaa ja ilmankosteutta, olo jäi epävarmaksi. Oliko keino sittenkään paras mahdollinen mökin rakenteiden kannalta? Mitä meidän asiantuntijan mielestä kannattaisi tehdä?

Energiatehokas mökkeily Laiturilla

Energiatehokas mökki on ekoteko

Tuulin kysyessä millaisia tavoitteita meillä on energiatehokkuuden suhteen, piti miettiä hetki. Tottakai halusimme säästää rahaa, mutta tärkeämpää oli nipistää energian kulutuksesta. Energiatehokas mökki kun on paitsi pankkitilin myös maapallon mieleen. Mökille on alusta asti virrannut vihreää energiaa, joten periaatteessa sähkönkulutuksen päästöt ovat jo minimissään. Kaikki energiantuotanto kuluttaa kuitenkin luonnonvaroja, sillä tuulimyllyjen ja aurinkovoimaloiden rakentaminen vaatii mineraaleja ja raaka-aineita, jotka ovat luonnosta lähtöisin. Myös niihin liittyvä infrastruktuuri, voimaloiden vaatima maapinta-ala ja elementtien kuljetus sekä huoltaminen vievät tilaa luonnolta ja aiheuttavat päästöjä. Lisäksi kulutuspiikkien aikana sähköä ostetaan usein Suomen rajojen ulkopuolelta, ja silloin joukossa on hyvin todennäköisesti myös fossiilista energiaa. Täysin päästötöntä sähköä ei käytännössä ole olemassa. Siksi tärkeintä on kuluttaa energiaa mahdollisimman vähän.

Mitä me siis voisimme tehdä? Ensimmäiseksi Tuuli neuvoo tarkistamaan ikkunoiden ja ovien tiivisteet, jotta lämpö ei pääsisi karkaamaan. Vanhojen ikkunoiden välistä saa ja pitää vetää, mutta sisäikkunan tulisi olla tiivis. Tiivistyksen tarpeen voi havaita helpoiten kuljettamalla kättä tai ohutta paperia sisätilan ikkunanpieliä pitkin: jos käteen tuntuu vetoa tai paperinpala lepattaa, on syytä ryhtyä tiivistyshommiin. Onneksi linjan toiseen päähän ei näe, että punastelen puhelin korvallani, sillä tehtävä on sellainen, joka meidän on pitänyt suorittaa jo kauan sitten, mutta jota emme ole saaneet aikaiseksi.

Energiatehokas mökkeily Laiturilla

Pohtiessani peruslämmön tarpeellisuutta, energianeuvoja ehdottaa etäohjattavan ilmalämpöpumpun asentamista. Tämäkin on ollut mielessä, mutta selvittely on jäänyt tekemättä. Ilmalämpöpumppu ei välttämättä sovi ainoaksi lämmitysmenetelmäksi, mutta apua siitä kieltämättä voisi olla etenkin aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä, jolloin kuitenkin mökillä usein olemme. Lupaamme selvittää mitä paikalliset toimijat meille suosittelevat ja onko takaisinmaksuaika järkevä meidän käyttötarpeillemme.

Kun selviää, että olen unohtanut mainita mökin olevan vedetön, Tuuli suosittelee tutustumaan oikeaan kuivanapitolämmitystekniikkaan. Muistelen googlailleeni, että lämpötilaa ja ilmankosteutta haisteleva laitteisto maksaisi muutaman satasen, joten se ei olisi mikään mahdoton investointi ilmalämpöpumppuun verrattuna. Lisään tämänkin tehtävälistalleni.

Ihan viimeiseksi Tuuli vielä kysäisee, miten on valaistuksen laita. Tämä nolottaa ehkä kaikkein eniten. Sisällä on yhteensä yhdeksän eri lamppua ja aitassa kymmenes, joissa suurimmassa osassa on edelleen hehkulamput. Niiden vaihtaminen energiaa säästäviin ledilamppuihin on ollut agendalla neljä vuotta, ja silti se on tekemättä. Tämä on helpoin teko, jonka voimme energiatehokkuuden eteen tehdä.

Energiatehokas mökkeily Laiturilla

Hyödynnä maksutonta energianeuvontaa

Vuonna 2023 punainen tupamme kulutti energiaa yhteensä 1459 kWh. Jännityksellä odotan, saadaanko lukemaa pienemmäksi energianeuvojan avulla ja kesän ja syksyn aikana tehtävillä muutoksilla. Lupaan palata aiheeseen kesän lopulla ja kertoa, mitä muutoksia päätimme tehdä ja kertoa vuoden 2025 puolella, miten ne vaikuttivat energiankulutuksen kokonaismäärään. Jospa meillä viimeistään ensi vuonna olisi oikeasti energiatehokas mökki.

Energianeuvoja Tuuli Pohjolan vinkkien lisäksi aion vielä kerrata käytännön konstit energian säästämiseen Laiturilla-hankkeen nettisivuilta. Käy sinäkin kurkkaamassa, miten voit vähentää kulutusta ja pienentää sähkölaskua. Energiatehokas mökki on ekoteko, josta hyötyy lompakkosi lisäksi maapallo ja monimuotoinen luonto. Tästä se lähtee, energiatehokkaampi mökkikausi 2024!

Ps. Jos mökin energiankulutus edelleen askarruttaa, suosittelen lämpimästi ottamaan yhteyttä oman maakuntasi energianeuvontaan. Laiturilla tarjoaa Etelä-Savon vapaa-ajan asukkaille ilmaista neuvontaa elokuuhun 2025 saakka, yhteyttä voi ottaa sähköpostilla tai puhelimitse arkisin klo 8–16. Yhteystiedot ja lisää infoa palvelusta löydät täältä!

Pia Alapeteri, Lyhyenä hetkenä

yrittäjä, tarinankertoja ja mökkeilyyn hurahtanut vastuullisuusvaikuttaja

www.piapas.com

Jaa kirjoitus