Suoraan sisältöön
Saimaa monine luotoineen ja lahtineen on ainutlaatuinen pala suomalaista kansallismaisemaa. Vielä ainutlaatuisemman siitä tekee saimaannorppa: yksi maailman uhanalaisimmista ja harvinaisimmista hylkeistä. Mökkiläiselle norppa voi näyttäytyä leppoisana naapurina, uteliaana kalakaverina tai mielenkiintoisena bongattavana. Sopuisa elämä norpan kanssa luonnistuu, kun ymmärtää kunnioittaa tämän viiksekkään veijarin kaipaamaa rauhaa.

Julkaistu 04.05.2022

Mökkinaapurina saimaannorppa

Saimaa monine luotoineen ja lahtineen on ainutlaatuinen pala suomalaista kansallismaisemaa. Vielä ainutlaatuisemman siitä tekee saimaannorppa: yksi maailman uhanalaisimmista ja harvinaisimmista hylkeistä. Mökkiläiselle norppa voi näyttäytyä leppoisana naapurina, uteliaana kalakaverina tai mielenkiintoisena bongattavana. Sopuisa elämä norpan kanssa luonnistuu, kun ymmärtää kunnioittaa tämän viiksekkään veijarin kaipaamaa rauhaa.

Norppa arvostaa köllöttelyrauhaa

Saimaannorppaa näkee erityisesti toukokuun lopussa, jolloin norpat kömpivät rantakallioille ja -kiville vaihtamaan talviturkkiaan. Alkukesän auringon lämpö nopeuttaa turkin vaihtumista, ja norpat näyttävätkin nauttivan loikoilusta täysin rinnoin. Ne kuitenkin seuraavat ympäristöään tarkasti mahdollisten uhkien varalta. Norppa ei mielellään poistuisi kiveltä veteen, mutta sukeltaa kyllä liukkaasti pois, jos kaksijalkainen kanssaeläjä osuu liian lähelle. 

Kiikareiden avulla norppaa voi tarkkailla sitä häiritsemättä. Kiikaroidessa kannattaa tarkastella erityisesti norpan kaunista turkkia. Norpat voi erottaa toisistaan yksilöllisen kiehkurakuvioinnin avulla, sillä se säilyy muuttumattomana karvanvaihdosta toiseen. Tämä onkin hyvä keino arvioida, montako norppaa mökkirannan läheisyydessä liikuskelee ja vierailevatko samat yksilöt siellä vuosittain. 

Norpat ovat pääosin hyvin paikkauskollisia ja suosivat samoja makuukiviä vuodesta toiseen, mutta nuoret yksilöt voivat vaeltaa pitkiäkin matkoja ensimmäisten elinvuosiensa aikana. Onnistuneiden suojelutoimien ansiosta norpat ovat palanneet alueille, mistä ne ovat kerran kadonneet, eli saimaannorppa voi ilmaantua yhä useamman mökkiläisen naapuriksi. Kunnioittamalla norpan rauhaa saman viiksiveikon elämää voi tarkkailla jopa vuosikymmeniä!

Voit lukea tarkemmat ohjeet, miten välttyä häiritsemästä norppaa, Etelä-Savon ELY-keskuksen tuoreesta esitteestä.

saimaannorppa on harvinainen mökkinaapuri Etelä-Savossa
Toukokuun lopussa on saimaannorppien karvanvaihtoaika. Silloin norpat nousevat rantakiville kuivattamaan turkkiaan.
saimaalla asuu saimaannorppa

Vesillä liikkujan norppaetiketti: 

  1. Säilytä riittävä etäisyys nähdessäsi norpan. Muista ottaa kiikarit mukaan!
  2.  Seuraa norpan eleitä. Tuntiessaan olonsa uhatuksi norppa alkaa nostella hermostuneena päätään ja kastella kuonoaan veteen valmistautuen sukeltamaan pois.
  3. Hidasta ja vältä ajamasta kohti. Aja hitaasti norpan ohi välttäen äkkinäisiä käännöksiä. Hiljaa hyvä tulee, tuumaa norppa.
  4. Jatka matkaasi vähin äänin. Poistu paikalta kiihdyttelemättä, jottei veneen peräaalto aja norppaa kiveltä.
  5. Havaitessasi norpan vedessä, hidasta vauhtia. Varaudu väistämään veneen edessä pintaan nousevaa norppaa.

Norppasafareillakin yhteiset pelisäännöt

Saimaannorppa on lyömätön vetonaula niin vapaa-ajan asukkaille kuin matkailijoillekin. Saimaan alueen matkailuyrittäjät järjestävät vuotuisia norppasafareita norppien karvanvaihtoaikaan. Safarivierailut tarjoavat myös kesäasukkaille oivallisen mahdollisuuden päästä tarkkailemaan norppia. 

Saimaannorpan rauhan turvaamiseksi matkailuyrittäjien kanssa on tehty yhteistyötä yhteisten pelisääntöjen laatimiseksi. Vastuullisesti pelisääntöjen mukaan järjestetylle safarille voi osallistua hyvillä mielin, kun toiminnassa on huomioitu myös norpan hyvinvointi.

saimaannorppa asuu saimaalla
Elokuussa norpat eivät yleensä nouse kiville päiväsaikaan, mutta lepäilevät usein kivellä iltamyöhästä aamuvarhaiseen.
Saimaannorppa on sukelluksissa noin 65-80 % elämästään
Saimaannorppa on sukelluksissa noin 65-80 % elämästään.

Kalanpyydys voi koitua kuutin kohtaloksi 

Norppaemot vieroittavat kuutit toukokuussa, jolloin näiden on opittava kalastuksen salat itse. Kalanpyydys on koitunut monen nälkäisen kuutin kohtaloksi, kun nuori hylje on tavoitellut helppoa saalista, mutta jäänytkin itse satimeen. Kuutteja jää pyydyksiin vuosittain, mutta luku on pienentynyt kalastusrajoitusten ja ohjeistuksen avulla. Saimaannorpan suojelemiseksi säädellyt kalastusrajoitukset kattavat jo suurimman osan Saimaasta. Ajankohtaiset kalastusrajoitukset voi tarkastaa täältä

Mökkiläinen voi kalastaa norppaturvallisesti katiskalla, jossa on nielurajoitin. Norppaturvallisen katiskan voi jokainen rakentaa itse, ohjeet löydät täältä. Lisäksi niitä jaetaan esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliiton vuosittain järjestämissä "Vaihda verkot katiskaan" -tapahtumissa. 

Saimaannorppa on ainutlaatuinen osa suomalaista järviluontoa. Eläminen sopusoinnussa norpan kanssa vaatii vähän malttia, mutta antaa sitäkin enemmän: norppaa leppoisempaa mökkinaapuria saa hakemalla hakea! 

Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus tekee jatkuvaa työtä saimaannorpan ja muiden asukkaiden hyväksi. Voit lukea saimaannorpan suojelusta enemmän viraston verkkosivuilta. Etelä-Savon ELY-keskus osallistuu yhteistyössä Metsähallituksen ja muiden kumppanien kanssa Yhteinen saimaannorppamme -LIFE-hankkeeseen, johon voit tutustua täältä.

Sonia González López, viestintäasiantuntija

Jouni Koskela, luonnonsuojeluasiantuntija

Etelä-Savon ELY-keskus

Jaa kirjoitus