Suoraan sisältöön
Oman mökkimme lähiluonto on meille tuttu ja rakas ympäristö, jossa rentoudumme ja nautimme  luonnon kauneudesta. Mökkimaisemiin voi hakea uutta perspektiiviä syventämällä tietämystään vaikkapa metsä- ja suokasveista tai hakemalla oppia veneilyn perusteista. Avoimen ammattikorkeakoulun kurssit tarjoavat mahdollisuuden innostua luonnon monimuotoisuudesta ja syventää osaamistaan mökkeilyn lomassa.

Julkaistu 30.05.2024

María del Mar Márquez: Rikastuttavia oppimiskokemuksia omissa mökkimaisemissa

Oman mökkimme lähiluonto on meille tuttu ja rakas ympäristö, jossa rentoudumme ja nautimme luonnon kauneudesta. Mökkimaisemiin voi hakea uutta perspektiiviä syventämällä tietämystään vaikkapa metsä- ja suokasveista tai hakemalla oppia veneilyn perusteista. Avoimen ammattikorkeakoulun kurssit tarjoavat mahdollisuuden innostua luonnon monimuotoisuudesta ja syventää osaamistaan mökkeilyn lomassa.

Kasvupaikat ja kasvilajit tutuiksi

Metsäkasvit-kurssilla opetellaan tunnistamaan yleisimmät Suomen kivennäismailla tavattavat metsäkasvit. – Opinnoissa käydään läpi tyypillisimmät karukkokankaiden, kuivien kankaiden, kuivahkojen kankaiden, tuoreiden kankaiden, lehtomaisten kankaiden ja lehtojen kasvilajit, kertoo lehtori Kirsi Itkonen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) Mikkelin kampukselta.  –Suokasvien kurssi vie puolestaan tutkimusmatkalle suoluontoon, jossa opitaan tunnistamaan yleisimmät turvemailla tavattavat suokasvit. Kattavan kuvamateriaalin avulla opiskellaan soiden päätyyppiryhmien eli korpien, rämeiden, nevojen ja lettojen lajeja. Lisäksi tulevat tutuiksi Suomen suotyyppijärjestelmän pääpiirteet, soiden synty ja merkitys, Kirsi taustoittaa opintojen tavoitteita. 

Idea avoimen AMK:n kursseista tuli harrastuksen kautta. – Olen kuvannut tosi paljon kasveja, koko 20-vuotisen ammattiurani ajan. Siitähän se sitten lähti liikkeelle, kun mietin, miten niitä saisi hyödynnettyä. Tykkään kovasti katsella niitä kasvikuvia, ja ne on kauniita ja niistä tulee aina hyvälle mielelle. Mietin, että tämä olisi varmaan semmoinen asia, joka saattaisi kiinnostaa muitakin, Kirsi muistelee pohtineensa. Ja niin sitten kävikin. Kursseille on osallistunut satoja opiskelijoita hyvin monenlaisista taustoista. Opiskelijoiden antama palaute on ollut positiivista ja kannustavaa. – Esimerkiksi eräs varhaiskasvatuksen opettaja kertoi, että hän opettaa nyt päiväkotilapsille kasveja heidän luontoretkillään. Eräs toinen opiskelija kertoi järjestävänsä kasvikuvien avulla aktiviteettituokioita muistisairaiden parissa. Vanhemmat ihmisethän ovat keränneet aikoinaan kasvioita ja opiskelleet kasveja sen avulla, Kirsi toteaa. 

Laiturilla-blogi

Erilaisten metsä- ja suotyyppien ja niille tyypillisten kasvien tunnistaminen tuo iloa luontoseikkailuihin ja maastossa liikkumiseen. – Kyllä luontoretki antaa varmasti paljon enemmän, kun tunnistaa erilaisia kasveja. Aika aikaisesta keväästä lähtien luonnossa on paljon mielenkiintoista katsottavaa. Sammalet ja jäkälät on tietysti sellaisia, jotka on ainavihantia ja myös talvikit sekä jotkin saniaiset ja suokasveista rahkasammaleet. Kun Kirsiltä kysyy lempikasvia, hän punnitsee eri vaihtoehtoja. – Suokasveista tekisi tietysti mieli ottaa joku sara, vaikka pullosara, mutta kyllä se on suopursu. Mikähän olisi sitten metsäkasveista? Se menee nyt tuonne saniaisten puolelle, elikkä kivikkoalvejuuri. Ei, ei sittenkään kivikkoalvejuuri, vaan otetaan pikkuvelhonlehti. Se on niin pieni ja se kasvaa siellä saniaisten alla. Ja on ihanaa, kun kurkistaa ja katsoo, niin sieltä se löytyy! 

Sekä Metsäkasvit- että Suokasvit-kurssi on tehty itseopiskeltaviksi verkkokursseiksi, joilla voi edetä joustavasti oman aikataulun mukaan. Kurssit on rakennettu visuaalisesti värikkäiksi ja niillä havainnollistetaan monipuolisesti kasveja ja niiden elinympäristöjä. – Luonto on ilahduttava ja elähdyttävä paikka ihan tutkitustikin. Jo pelkkä luonto- ja metsäkuvien katseleminen alentaa verenpainetta ja tuo hyvää mieltä. Toivotan kaikki suomalaisesta metsä- ja suoluonnosta kiinnostuneet liittymään mukaan kurssille, Kirsi kannustaa.

Turvallisesti vesillä

Kun kevätaurinko alkaa lämmittää rantakallioita, on aika valmistautua veneilykauteen. Monelle mökkiläiselle kesän parasta ajanvietettä on vesillä liikkuminen. Yliopettaja Minna Porasmaa Xamkin Kotkan kampukselta on suunnitellut Veneilyn ja vesillä liikkumisen perusteet -verkkokurssin oman veneilyharrastuksensa pohjalta. – Kun esimieheni ehdotti kurssin tekemistä, innostuin heti. Suostuin kuitenkin vain sillä ehdolla, että henkilökohtainen, harrastuspohjainen lähestymistapa olisi mahdollinen, sillä en ole merenkulun ammattilainen. Niinpä tämä kurssi on tehty ihmiseltä ihmiselle,  Minna kertoo. 

Purjeveneellä tai soutuveneellä liikuttaessa luontohavaintojen tekeminen on osa veneilyn viehätystä. Rauhallinen etenemistahti mahdollistaa erilaisten sääilmiöiden ja eläimien kiireettömän tarkkailun. – Purjeveneellä matkanteko on hidasta, ei vaan suhauteta vauhdilla johonkin. Katsellaan säätä ja sitä, miten luonto voi toimia nopeastikin, kun hyvä sää muuttuu huonoksi tai päinvastoin, Minna pohtii. Myös saaristossa liikkuminen ja saariluontoon tutustuminen on mieluista. – Meidän perheellemme veneily on oleellinen kesänviettotapa. Viimeiset reilut 15 vuotta meillä on ollut purjevene, jolla on liikuttu niin merellä kuin Saimaallakin. Saimaan rannalla asuessamme liikuimme paljon myös vähän pienemmällä moottoriveneellä.   

Minna
Kuva: Hannu Porasmaa

Vaikka moottori- tai purjeveneen luotsaamiseen ei tarvita tutkintoa tai ajokorttia, on tärkeää osata toimia oikein. Minnan rakentama verkkokurssi antaa mahdollisuuden oppia turvallisen veneilyn saloja. – On hyvä olla tietoinen, missä liikkuu ja mitä ne merimerkit tarkoittavat. Jos et tiedä, niin äkkiä voit olla kivikon päällä, kun tulkitset jonkun merimerkin väärin päin ja ohitatkin sen väärältä puolelta. Paperikarttaakin pitää osata lukea, pelkän digitaalisen plotterin varaan ei pitäisi jättäytyä. Minna korostaa, että itsellä on oltava turvallinen olo ja toisaalta ei saa uhata kenenkään muunkaan turvallisuutta. – Veneilykurssilla opetetaan yleisimmät merimerkit niin luonnossa vesillä kuin merikartoilla. Oleellista on myös tuntea väistämissäännöt. Myös jokaisenoikeuksien periaatteet saaristossa liikuttaessa tulevat tutuiksi, Minna vinkkaa. 

María del Mar Márquez  

Haastateltavat ja haastattelija 

Kirsi Itkonen työskentelee lehtorina Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa (Xamk), metsätalouden ja ympäristöteknologian koulutusyksikössä Mikkelissä. Kirsi opettaa metsätalousinsinööriopiskelijoille metsien terveyttä, metsäalan työyhteisötaitoja ja työhyvinvointia, taloustietoa, metsäpolitiikkaa sekä opinto- ja urasuunnittelua. 

Minna Porasmaa työskentelee logistiikan yliopettajana Xamkin merenkulun ja logistiikan koulutusyksikössä Kotkassa. Minna opettaa logistiikka-alan YAMK-tradenomi- ja insinööriopiskelijoille erilaisia logistiikkaopintojaksoja ja soveltavan tutkimuksen tekoa.  

María del Mar Márquez työskentelee koulutuskoordinaattorina Xamk Pulsessa, joka tarjoaa satoja avoimen ammattikorkeakoulun opintoja kaikille ikään tai pohjakoulutukseen katsomatta. Metsäkasvit-, Suokasvit- ja Veneilyn ja vesillä liikkumisen perusteet -kurssit löydät osoitteesta www.xamk.fi/koulutuskalenteri. Opinnot pääsee aloittamaan muutaman päivän sisällä ilmoittautumisesta.  

Jaa kirjoitus