Suoraan sisältöön
Yrittäjäperheen arki on hektistä ja lepohetket on vuosien ajan otettu ulkomaanmatkailun merkeissä. Kun lentokenttä on vain kymmenen minuutin matkan päässä kotoa, on ollut helppo ajaa lentokentälle ja lähteä nauttimaan maailmasta.  Vapaahetket ovat harvassa ja jotain vaihtelua mieli kuitenkin kaipaa. Korona-aika muutti paljon. Vuosia kytenyt ja keväisin ilmestynyt mökkikuume voimistui ja ymmärsimme, että nyt on viimeinen hetki hankkia oma mökki, jos sellaisen mielisi saada.

Julkaistu 01.08.2022

Kati Jaakonen: Oma mökkilaituri Etelä-Savossa

Yrittäjäperheen arki on hektistä ja lepohetket on vuosien ajan otettu ulkomaanmatkailun merkeissä. Kun lentokenttä on vain kymmenen minuutin matkan päässä kotoa, on ollut helppo ajaa lentokentälle ja lähteä nauttimaan maailmasta. Vapaahetket ovat harvassa ja jotain vaihtelua mieli kuitenkin kaipaa. Korona-aika muutti paljon. Vuosia kytenyt ja keväisin ilmestynyt mökkikuume voimistui ja ymmärsimme, että nyt on viimeinen hetki hankkia oma mökki, jos sellaisen mielisi saada.

Kaupallinen yhteistyö: Laiturilla

Olin itse mökkeillyt lapsesta asti, mutta vanhempieni mökkipaikassa rannalle oli ajomatka. Uimareissut piti suunnitella. Mies kaipasi järvimaisemaa. Kävimme vuosien aikana katsomassa runsaasti mökkejä. Valtaosa oli homeessa tai kallellaan, jo parhaat aikansa nähneet tai sitten hinta kipusi liian korkeaksi.

Ajoimme usein katsomaan kerralla useita mökkejä. Eräänä päivänä poikkesimme saarimökissä, mutta vahva homeenhaju tuli vastaan jo kun avasi oven. Pettymys oli valtava. Olimme kuitenkin katsoneet jo muutaman muun vaihtoehdon, sillä halusimme olla tehokkaita, eikä Helsingistä asti viitsinyt lähteä katsomaan jokaista mökkiä varta vasten. Olimme rajanneet toivealueeksi maksimissaan kahden tunnin ajomatkan Helsingistä. Siksi varmasti moni ihan varteenotettava mökkikandidaattikin meni ohi.

Etelä-Savo

Mies sattui huomaamaan Mikkelin Haukivuorella mökin, jota päätimme lähteä katsomaan. Kovin suuria odotuksia meillä ei ollut ja olihan se ihan liian kaukanakin. Mökkiasukkaat eivät olleet paikalla, mutta välittäjä antoi meille luvan käydä tutustumassa pihapiiriin. Mikkelissä olin käynyt lapsuuden kesinä ja vielä aikuisenakin lähes joka kesä. Haukivuorelle matkaa oli Mikkelin keskustasta vielä 50 kilometriä Pieksämäen suuntaan. Kauniit järvimaisemat matkan varrella saivat haukkomaan henkeä ja Kapustasalmen siltaa ylittäessä huokaisin, että onpas upea mökkireitti.

Haukivuori on suosittu mökkiseutu

Paratiisi

Mökkitien päässä odotti paratiisi. Hyvin hoidettu ja viimeisen päälle hiottu pihapiiri mykisti. Mökki näytti jämäkästi rakennetulta, mutta sisään emme tuolloin päässeet. Yritin kurkkia ikkunasta, jonka eteen oli vedetty rullaverho. Alalaidasta pystyi vaivoin näkemään sisätilaan, josta saatoin hahmottaa hieman mökin kokoa. Pienihän se oli, mutta tuskinpa meitä miehen ja koiran lisäksi kovin usein enempää mökillä olisikaan, ajattelin.

Oma paikka?

Istuimme laiturilla, kuuntelimme kesän kauneinta lintukuoroa ja hiljaisuutta, jota eivät rikkoneet moottoriveneiden äänet eikä liikenne. Lähdimme kotimatkalle hämmentyneinä, miten tässä näin pääsi käymään. Ihastuimme liian kaukana sijaitsevaan mökkiin. Olisiko vuosien etsintä vihdoin päättymässä.

Mökkeily  Etelä-Savossa

Avaimet käteen

Viikon päästä pääsimme näytölle. Paikalla oli muitakin. Jätimme tarjouksen ja lähdimme kotimatkalle. Mikkelin keskustaan päästyämme saimme puhelun, että tarjous on hyväksytty. Olimme hypänneet tuntemattomaan, sillä meillä ei ollut Haukivuoreen minkäänlaisia yhteyksiä aiemmin. Avaimet saimme loppukesästä ja käynnistimme remontin jo seuraavana päivänä. Pintaremontilla saimme tilaa oman näköiseksi ja paikallinen remonttimies auttoi siinä mihin oma aikamme ja taidot eivät riittäneet.

Talvi ja työt

Talvi tuli pian ja työt toivat alueelle. Pääsimme tutustumaan paikallisiin yrittäjiin ja saimme erinomaisia kontakteja. Näimme Haukivuorella kaasuaseman ja innostuimme itsekin kaasuautoilusta. Laitoimme kaasuauton tilaukseen ja viime syksynä pääsimme ajelemaan omalla kaasuautolla, jolla voimme taittaa mökkimatkat ekologisemmin. Kaasuasemia löytyy matkan varrelta useita, myös Mikkelistä ja jopa Haukivuorelta. Vaikka kierrätämmekin biojätteet mökkikompostiin, muualta syntyneet biojätteet jalostetaan biokaasuksi, jolla on kiva ajella tässä muuttuneessa maailmassa.

Palvelut

Olemme olleet ilahtuneita siitä miten monipuolisia palveluita olemme alueelta löytäneet. Mikkelistä löytyy kaikki mitä arjessa tarvitsemme ja Haukivuoreltakin kaikkea maansiirtotöistä rakennuspalveluihin ja lähiruokaan.

Lähiruoka

Voimme nauttia mökin rauhasta, mutta halutessamme lähellä on merkittyjä patikointireittejä, melontareittejä, laavuja, vesistöä, lähiruokatiloja ja kaiken kruunuksi marjatarha, josta voi käydä itse poimimassa kesämarjoja ja jopa kotimaisia meloneita.

Elinvoimainen Etelä-Savo

Tekeminen ei todellakaan lopu kesken, sillä koettavaa on runsaasti lähellä ja maakunnan sisällä. Alueen elinvoimaisuus on hyväksi niin paikallisille kuin kausiasukkaillekin, sillä silloin palveluja on saatavilla ja se lisää tietysti aina viihtyvyyttä. Etelä-Savoon kuuluu useita kiinnostavia mökkipitäjiä, joten päiväretkikohteitakin on runsaasti.

Mökkielämää

Lukuisten upeiden järvien ympärillä luonto on kaunista ja ainutlaatuista rauhaa on tarjolla kiireisenkin arjen vastapainoksi. Meille yrittäjinä mökkeily on enimmäkseen kuitenkin etätyöpaikka ja sellaiseksi mökin toiminnallisuudetkin rakennettiin. Arvostamme aivan valtavasti jokaista paikallista yrittäjää ja pyrimme osaltamme hankkimaan alueen palveluita, joista rakentamiseen ja remontointiin liittyvät palvelut ovat olleet alkuaikoina eniten käytettyjä palveluita.

Torielämää

Kesäpäivän katkaisee Haukivuoren satamakahvilassa nautittu kylmä juoma tai jäätelö ja läheisestä sekatavarakaupasta voi tilata työvälineitä aina ruohonleikkurista moottorisahaan, mikäli hyllystä ei löydy.

Mikkelin torikahvit kuuluvat tietysti kesään ja paikalliset kahvilat ja ruokapaikat. Vaikka ulkomaanmatkailut ovat olleet avartavia, viikon ja kahden loma on vienyt paljon rahaa, jonka nykyään mielellään sijoittaa omaan mökkiin ja sen viihtyvyyteen. Samalla tulee työllistäneeksi erilaisiin työtehtäviin paikallisia yrittäjiä, mikä puolestaan lisää alueen elinvoimaisuutta. Kun paikallisilla on töitä, on meillä mökkiläisillä jatkossakin edellytykset ihanaan mökkeilyyn.

Etätyö mökillä

Moni voi tehdä etätöitä mökiltä käsin. Mekin työskentelemme mökillä ja suola on siinä, että voi välillä tähyillä järvelle ja katsella joutsenia. Tauko mökkipihalla tai laiturilla on kuin pieni lomahetki ja iltasauna kruunaavat päivän.

Tule sinäkin tutustumaan ja viihtymään Etelä-Savoon. Täällä on ihmisen hyvä olla. Eikä se mökkimatkakaan enää tunnu niin pitkältä. Hyvää tietä ajellessa on aikaa virittäytyä mökkitunnelmaan ja napata ruokatarvikkeet kylän omasta ruokakaupasta.

Kati Jaakonen, Hellapoliisi, mökkeilijä Haukivuorelta

www.hellapoliisi.fi

@hellapoliisi

Jaa kirjoitus