Julkaistu 16.07.2024
”Ei se tarkoita, että pitäisi luopua kaikesta” – näin Sanna ja Pia mökkeilevät kestävästi
Sanna Spårman ja Pia Alapeteri ovat päättäneet mökkeillä energiatehokkaasti. He sanovat, että yllättävänkin pienillä valinnoilla on merkitystä.
”Kaiken ei tarvitse tapahtua nappia painamalla. Nautimme siitä, että peseydymme saunassa ja kaadamme pesuvettä kauhalla niskaan. Kulutamme ympäristöä suhteellisen vähän”, kertoo Sanna Spårman.
Eteläisen Saimaan upea luonto ja vesistö, Saimaa UNESCO Global Geopark -kohteet sekä kansallispuistojen läheisyys tekevät Etelä-Savosta parhaimman mökkiseudun.
Näin ajattelee Sanna Spårman, joka on rakentanut sähkömiehenä työskentelevän miehensä kanssa oman mökin Saimaan rantatontille Puumalaan.
Puolison ammatin kautta on tullut näkemystä energiatehokkaaseen vapaa-ajan asumiseen. Esimerkiksi aurinkoenergiapakettia hankkiessa he löysivät helposti sopivan vaihtoehdon mökillensä.
– Kun rakensimme tontille oman mökkimme, meille oli puhdas arvovalinta, ettemme halua sinne perinteistä sähköliittymää vaan aurinkoenergian, Spårman kertoo.
Luonnonhelmassa auringon ja valon ehdoilla eläminen viehättää. Yksinkertaisuus on Spårmanin perheelle ylellisyyttä, ja kun sähköä säästää, opettaa energiatehokkuus myös elämän perusasioita lapsille.
Spårmanin perhe on opetellut käyttämään mökillä sähköä säästeliäästi. Spårman haluaa, että mökki on sellainen paikka, jossa ei ole samoja mukavuuksia kuin kotona.
”Kaikki talousvesi kannetaan järvestä.
– Kaiken ei tarvitse tapahtua nappia painamalla. Nautimme siitä, että peseydymme saunassa ja kaadamme pesuvettä kauhalla niskaan. Kaikki talousvesi kannetaan järvestä ja juomavesi tuodaan mukana. Kulutamme ympäristöä suhteellisen vähän.
Spårmanin perhe elää mökillä täysin Saimaan vesistön armoilla. He tarkkailevat mökkirantansa vedenlaatua jatkuvasti ja pohtivat, voisivatko edelleen tehdä valintoja luontoystävällisemmin.
– Kun talousvesi tulee järvestä, oppii kunnioittamaan luontoa ja vesistöä. Olemme vaihtaneet pesuaineet ekologisiin ja biohajoaviin. Lisäksi meillä on harmaavesisuodatin, jonka kautta talousvesi imeytyy maahan, Spårman avaa.
Energianeuvonnasta käytännön vinkkejä
Energiatehokas ja vähäpäästöinen mökkeily on Laiturilla-hankkeen keskiössä. Hanke tähtää kestävään mökkeilyyn Etelä-Savon alueella ja antaa maakunnan mökkiläisille maksutonta energianeuvontaa.
Laiturilla-hankkeen energianeuvonnan palveluita käyttänyt vastuullisuusvaikuttaja Pia Alapeteri kertoo saaneensa keskusteluista valtavasti inspiraatiota omaan mökkeilyynsä.
Energianeuvonnan kautta hänelle konkretisoitui asioita, joita voi vielä parantaa.
– Saimme hyviä täsmävinkkejä, kuten lamppujen vaihtaminen led-valoihin. Meiltä myös kysyttiin, onko tavoitteemme rahallinen säästö vai energiakulutuksen vähentäminen, ja faktojen perustella saimme mökkioloihimme sopivia neuvoja, Alapeteri sanoo.
– Ihmiset usein ajattelevat mökkeilystä, että kun on lähellä luontoa, se on automaattisesti luontoystävällistä. Kuitenkin, jos tarkastellaan mökkeilyä lähemmin, jokaisella pienelläkin valinnalla on merkitystä ekologisuuteen.
Alapeteri mökkeilee miehensä kanssa puurakenteisessa mökissä järvisissä maisemissa Etelä-Savossa. Osaan mökkitontin rakennuksista ei tule sähköä, vaan auringonvalo rytmittää päivien kulkua. Sähköttömistä rakennuksista huolimatta mökki on talviasuttava, ja puurakenteet eivät pakkasista hätkähdä. Alapeterin mukaan sähkö on ennemmin mukavuuskysymys pimeinä aikoina.
Spårman puolestaan kertoo, että hän teki energiatehokkuuteen tähtääviä valintoja jo rakennusvaiheessa. Hän korostaa, että mökkiä rakentaessa on hyvä huomioida eristyksen merkitys energian kulutuksessa. Hyvän eristyksen ansiosta lämpö säilyy ja sitä voi ylläpitää kevyellä puulämmityksellä helpommin.
– Halusimme rakentaa mökkimme niin, että luonto tulee huomioiduksi. Iso kiitos Laiturilla-hankkeelle, jonka kautta löytyy älyttömän paljon vinkkejä kestävään mökkeilyyn, Spårman sanoo.
”Elämme luonnon ja eläinten reviirillä.
Luonnon monimuotoisuutta voi rakennusvaiheessa vaalia myös jättämällä tontille mahdollisimman paljon puita, eikä kaataa niitä siksi, että ne ovat auringon tiellä.
– Mökkeilyn kautta olemme oppineet, että elämme luonnon ja eläinten reviirillä. Emme halua päästä edes ötököistä eroon, ja olemme oppineet elämään jopa kyykäärmeen kanssa sulassa sovussa, Spårman kertoo.
Katso vinkkejä kestävään mökkeilyyn
Energiatehokkaita ratkaisuja
Etelä-Savossa riittää puhdasta järviluontoa ja omaa rauhaa. Silti kesätapahtumat ja palvelut ovat lyhyen matkan päässä. Maakunnasta löytyy kaikki tarvittava pitkäänkin mökillä oleiluun.
Spårmanin mielestä mökkeily Etelä-Savossa on parasta Saimaan upean vesistön ja veneellä liikkumisen vuoksi.
– Kierrämme veneellä Saimaan ja Puumalan saaria. Jos haluamme olla omassa rauhassa, se onnistuu, mutta jos haluamme hälinää, voimme lähteä Puumalan kesätapahtumiin. Täällä on paljon nähtävää ja koettavaa.
Spårman ja Alapeteri kokevat, että energiatehokkuus toteutuu hyvin heidän mökeillään. Laiturilla-hankkeen tekemän edistyksellisen työn ansiosta tietoisuus kestävästä mökkeilystä on kasvanut.
”Ostimme juuri turpeetonta multaa.
– Meillä on kantovesi, huussi ja kompostointi sekä oma pieni puutarha, joka sitoo hiiltä. Omavaraisuus toimii. Rakennamme paljon käytetystä tavarasta ja jämämateriaaleista. Ostimme juuri turpeetonta multaa, Alapeteri kertoo.
Alapeteri ja Spårman ovat oppineet muutenkin ajattelemaan entistä ekologisemmin. Molemmat ovat siirtyneet mökillä kasvispainotteiseen ruokavalioon, ja myös mökkimatkojen päästöjen suhteen he ovat tarkkoina.
– Syömme kasvipohjaisesti, eli lihat eivät kuulu mökkiruokailuun. Mökkimatkojen suhteen meillä on pitkät viipymät, Alapeteri sanoo.
– Meillä on käytössä moottorivene, mutta kompensoimme sen ympäristöhaittoja ajamalla mökkimatkat sähköautolla, jota lataamme Puumalan kunnassa, Spårman lisää.
Sillä on merkitystä, miten kuljet mökille ja mökkiseudulla
Etätöitä ja ylläpitoa
Etätyökulttuuri tuo ihmisiä yhä useammin maisematoimistoihin. Mökkiseudulla kuuluvuudet ja yhteydet on oltava kunnossa, jotta mökkeilijät voivat viipyä pidempään eikä turhaa ajoa työpaikoille tarvitse tehdä.
Alapeteri ja Spårman tekevät aktiivisesti etätöitä mökeiltään ja korostavat verkkoyhteyksien tärkeyttä.
– Meillä on reilun kolmen tunnin ajomatka mökiltä kotiin, joten tuskin olisimme hankkineet mökkiä, ellemme olisi tienneet, että molemmat pystyvät tekemään etätöitä siellä, Alapeteri kertoo.
Alapeteri lisää, että jos työskentely on kevyttä eikä vaadi suurien tiedostojen siirtelyä tai jatkuvaa videoyhteyttä, mobiiliverkko riittää hyvin, vaikka se kuluttaakin enemmän energiaa.
Spårman puolestaan huomioi aurinkoenergian riittävyyden työnteossa. Heillä on vain tuhatwattinen aurinkoenergiajärjestelmä, joten energia ei esimerkiksi riitä kahvinkeittimeen, tehokkaaseen vedenkeittimeen tai pölynimuriin.
– Ajattelemme, että työntekoon käytettävä energia tulee suoraan luonnosta aurinkoenergiana. Sillä tavalla emme tuhlaa energiaa. Pimeän aikaan sähkö ei välttämättä riitä, eikä tietokonetta pystykään lataamaan täyteen tai ollenkaan.
Töiden ohella molempien aika kuluu pitkälti mökkiarjen ylläpidossa. Arjen askareisiin menee enemmän aikaa kuin kaupunkiasunnossa.
– Olemme suuren osan vuodesta mökillä. Teemme töitä ja elämme vähän hitaammalla tahdilla, vaatimattomammin ja sitä kautta myös kestävämmin, Alapeteri sanoo.
– Valmistamme ruoan ulkona grillaamalla tai kaasuliedellä, on saunan lämmittämistä ja puuhommia. Lapset ovat mielellään kaikessa touhussa mukana, Spårman kertoo.
”Mitä se kaikki kustantaa?”
Molemmat mökkeilijät jakavat sosiaalisessa mediassa sisältöjä kestävän mökkiarjen ja vähäpäästöisyyden näkökulmasta. He haluavat osoittaa, että kulutusta rajoittamalla voi elää hyvin.
Sanna Spårman julkaisee aktiivisesti Instagramissa @saimaansaaristossa -tilillä käytännön vinkkejä ja inspiraatiota ekologiseen mökkeilyyn. Hän haluaa nostaa esiin asioita, joita olisi halunnut itse ottaa huomioon, ennen kuin osti mökkitontin.
– Mökkipaikkaa hankkiessa ei välttämättä ajattele, mitä haasteita luonto saattaa aiheuttaa. Keväisin mökkitie routii, on vuotavia aitan kattoja, Saimaan vedenpinnan vaihteluja, kovia myrskyjä ja kaatuneita puita. Puhun avoimesti mökkeilystä aiheutuvista kustannuksista ja rakentamisen kuluista.
”Emme tuhlaa energiaa.
Spårman pitää kestävän mökkeilyn teemoja esillä myös Mikkelin seudun kausiasukasvaltuuskunnassa, jossa hän osallistuu vapaa- ajanasukkaiden edunvalvontatyöhön.
Mökkiläisiä on Etelä-Savossa merkittävä määrä: maakunnassa on lähes 50 000 vapaa-ajanasuntoa ja keskimäärin 4,7 käyttäjää per vapaa-ajanasunto (Mökkibarometri 2021).
– Meidän vapaa-ajan asukkaiden äänen pitää tulla kuuluviin jokaisessa Etelä-Savon kunnassa, Spårman summaa.
Spårman arvostaa sitä, että Etelä-Savon seudulla panostetaan energiatehokkaaseen mökkeilyyn erityisen paljon. Hänen mukaansa olisi tärkeää saada suoraviivaisemmin esiin, että Etelä-Savossa ajatellaan mökkiläisiä. Tähän auttaisi hänen mielestään kiinteistönvälittäjien ja kunnan entistä tiiviimpi yhteistyö.
– Kun mekin menimme katsomaan tontteja, tunsimme ensin epätoivoa: emme me osaa tehdä tälle ryteikölle mitään. Miten tänne tehdään tie ja mitä se kaikki kustantaa? Esimerkiksi tällaista tietoa olisi hyvä saada kunnalta heti alkuvaiheessa, Spårman avaa.
”Jos teemme mökeillämme pieniäkin valintoja, sillä on suuri vaikutus tulevien sukupolvien mahdollisuuteen nauttia luonnosta”, Pia Alapeteri sanoo.
Pia Alapeteri jakaa Instagramissa @piapas-tilillä ja Lyhyenä hetkenä -blogissaan esimerkkiä hyvästä elämänlaadusta maapallon kantokyvyn huomioiden. Hän on myös kirjoittanut tietokirjan Kohti kestävää mökkielämää.
– Haluan karistaa mielikuvaa, että kestävällä tavalla eläminen vaatisi hirveästi uhrauksia, tai että syötäisiin pelkkää porkkanaa ja istuttaisiin pimeässä. Kestävällä tavalla eläminen ei tarkoita, että pitäisi luopua kaikesta.
Alapeteri haluaa korostaa, että kaikkia tarvitaan ekologisen kriisin edessä ja että myös mökkiläiset tekevät kestävän elämäntavan eteen fiksuja valintoja.
Katso vinkkejä energiatehokkaaseen mökkeilyyn
Etelä-Savo on kestävän mökkeilyn maakunta, jossa edistetään vapaa-ajan asumisen ilmastomyönteisyyttä sekä ekologista, taloudellista, sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä. Laiturilla 3 – vapaa-ajan asumisen energiankulutus ja hiilijalanjälki -hanketta rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto ja Mikkelin seutuvaliokunta. EU-rahoituksen myöntänyt viranomainen on Etelä-Savon maakuntaliitto.
LAITURILLA-FOORUMI 22.5.2024: Vapaa-ajan asumisen energiankulutus ja hiilijalanjälki
Julkaistu 02.05.2024
Laiturilla 3 -hanke on Kevätmessuilla Helsingissä 21.–24.3.2024
Julkaistu 19.03.2024
Laiturilla 3 -hanke tarjoaa maksutonta energianeuvontaa
Julkaistu 09.03.2024