Suoraan sisältöön

Julkaistu 27.03.2023

Tuore selvitys: mökkeilijät voisivat helpottaa ravintola- ja matkailualan työvoimapulaa Etelä-Savossa

Etelä-Savo ja Saimaan seutu ovat suosittua matkailualuetta etenkin kesäkaudella. Kausityövoiman saatavuus aiheuttaa kuitenkin haasteita ravintola- ja matkailualan yrityksille, ja tilanne vaikeutui entisestään koronapandemian aikana. D.O. Saimaan hankkeessa selvitettiin Etelä-Savon vapaa-ajanasukkaiden halukkuutta työskennellä mökkiseudulla ja helpottaa näin työvoimatilannetta.

Etelä-Savo ja Saimaan seutu ovat suosittua matkailualuetta etenkin kesäkaudella. Kausityövoiman saatavuus aiheuttaa kuitenkin haasteita ravintola- ja matkailualan yrityksille, ja tilanne vaikeutui entisestään koronapandemian aikana. D.O. Saimaan hankkeessa selvitettiin Etelä-Savon vapaa-ajanasukkaiden halukkuutta työskennellä mökkiseudulla ja helpottaa näin työvoimatilannetta.

Vapaa-ajanasukkaiden potentiaalia työvoimapulan ratkaisemisessa selvitettiin joulu-tammikuussa verkkokyselyllä, johon vastasi yhteensä 271 Etelä-Savossa mökkeilevää henkilöä. Vastaajista 85 % oli työikäisiä 31-64-vuotiaita. Lähes puolella vastaajista mökkeily painottuu Etelä-Savon tärkeimmän matkailusesongin ympärille huhti-lokakuulle.

86 % vastaajista voisi työskennellä mökkiseudulla

Kyselyn vastaajista 86 % kertoi olevansa kiinnostunut työskentelystä mökkiseudulla. Puolet vastaajista oli kiinnostunut osa-aikaisesta, sesonkiluonteisesta tai satunnaisesta työstä. Mahdollisuuksia rajoittaa se, että vain 11,2 % vastaajista työskentelee ravintola- ja matkailualalla. Toisaalta alalle tarvitaan erilaisia työntekijöitä kokemattomista konkareihin.

– Kyselyn tulos on positiivinen: mökkeilijöillä on paljon potentiaalia ravintola- ja matkailualan työvoimatilanteen helpottamiseen. Lisäksi vastaajilta saatiin palautetta toimista, joilla työskentelyä mökkipaikkakunnalla voitaisiin edistää. Vapaa-ajanasukkaat toivovat muun muassa aktiivisuutta rekrytoinneissa sekä ratkaisuja työpaikalle liikkumiseen erityisesti nuorille kesätyöntekijöille, kertoo D.O. Saimaan projektipäällikkö Miia Korja.

Suurella osalla vastaajista oli jo aikaisempaa kokemusta työskentelystä mökkiseudulla: lähes puolet kertoi tekevänsä etätyötä mökillä. Lähityötäkin oli tehnyt noin 10 % vastaajista. Pieni osa halusi kuitenkin selkeästi pitää mökin vapaa-ajanviettopaikkana eikä yhdistäisi mökkeilyä työntekoon.

Nuorissa ja eläkeläisissä lisäpotentiaalia

Mökkitalouksien nuoret tunnistettiin varteenotettavaksi kohderyhmäksi, sillä heitä voisi kiinnostaa kesätyö matkailu- ja ravintola-alalla. Esimerkiksi Ristiinan nuori kesäasukas Sofia Brohez on työskennellyt mökkiseudullaan muun muassa Uikkalan jäätelökioskilla.

– Suosittelen muillekin työskentelyä mökkiseudulla, jos sieltä löytyy itselle mieleinen työpaikka. Työskentely on rauhallista ja töiden jälkeen on mukava palata nauttimaan mökkielämästä. Parhaimpia puolia mökkiseudulla työskentelyssä on se, että tuttujen vakioasiakkaiden kanssa vaihdetaan päivän kuulumiset, kertoo Sofia Brohez.

Toinen potentiaalinen ryhmä ovat eläkeläiset, joita oli 13 % kyselyyn vastanneista. Nuorten ja eläkeläisten kiinnostusta ja mahdollisuuksia osa-aikaiseen tai kausiluonteiseen työhön kannattaakin selvittää tarkemmin ja viedä eteenpäin.

Työmahdollisuuksia D.O. Saimaa We Support -yrityksissä

D.O. Saimaa We Support -yritykset tarjoavat joustavia työmahdollisuuksia ravintola- ja matkailualalla esimerkiksi ruoanvalmistus-, tarjoilu- tai asiakaspalvelutehtävissä. Lisätietoa ja tiedot avoimista tehtävistä löytyvät D.O. Saimaan verkkosivuilta.

Kaikissa D.O. Saimaa We Support -yrityksissä arvostetaan yksilöllisyyttä ja hyvää makua sekä käytetään D.O. Saimaa -laatumerkin saaneiden paikallisten pientuottajien ja viljelijöiden parhaita tuotteita. D.O. -merkki on Euroopassa tunnettu laatumerkki, joka edellyttää korkeiden laatuvaatimusten täyttymistä. Lyhenne D.O. tulee englannin kielen sanoista ”designation of origin”. D.O. Saimaa on Suomen ensimmäinen alueellinen alkuperä- ja laatumerkki.

Linkki raporttiin.

Lisätiedot

Projektipäällikkö Miia Korja, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, 050 5161 481, miia.korja@mikseimikkeli.fi

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy luo työtä mikkeliläisille tukemalla yritysten kehitystä, kasvua ja vientiä. Miksei palvelee yrittäjiä liiketoimintasuunnitelman laatimisvaiheesta alkaen, kaikissa kehitysvaiheissa. Asiantuntijamme auttavat yrityksiä sijoittumaan, löytämään työvoimaa, kehittämään liiketoimintaa sekä luomaan kansallisia ja kansainvälisiä verkostoja. Lisää meistä www.mikseimikkeli.fi

D.O. Saimaa – osaavan työvoiman saatavuus ja työvoiman alueellinen liikkuvuus ja työhyvinvoinnin lisääminen -hanketta rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) - määrärahasta. Lisää tietoa hankkeesta ja D.O. Saimaa -alkuperämerkistä www.dosaimaa.fi sekä työskentelystä mökkiseudulla www.laiturilla.fi/tyoskentely-mokkiseudulla