Julkaistu 19.10.2021
Palaako vai kituuttako? Syksyn kosteus ja koleat ilmat saavat kaipaamaan elävää tulta mökillä
Konkarilämmittäjillä on taskut täynnä kokemusperäisiä kikkoja tulisijojensa käyttämiseksi, mutta muiden kannattaa muistaa ainakin nämä vinkit. Hyvään tuleen tarvitset:
1. Palavaa ainetta eli kuivia ja sopivan kokoisia polttopuita
Risaisen pressun alta kiskaistut märät kalikat eivät syty vaivattomasti, eivätkä ainakaan lämmitä optimaalisesti. Perinteinen tapa on kolauttaa kahta klapia yhteen. Kipakka ääni kertoo oikeasta kosteudesta (15-20 %:n suhteellinen kosteus).
Halko- tai rakoliiteri on hyvä paikka säilyttää polttopuita, ilmavasti ja säältä suojassa. Palavaa materiaalia ei säilytetä mökin tai räystään alla. Ilmankierron estäminen ei tee hyvää rakennukselle ja säilytys lisää palovaaraa.
Sytyttämiseen on hyvä käyttää riittävän pieniä puita ja rauhallista otetta. Kylmän ja kostean hormin vetoa voi parantaa polttamalla muutama paperimytty nuohouskanavassa.
Tulisija ei ole roskanpolttolaitos. Ylenmääräinen pahvin ja muun sinällään palavan materiaalin polttaminen vain nokeaa hormia ja tuottaa suuret määrät tuhkaa.
2. Happea
Riittävä hapensaanti varmistetaan sytytysvaiheessa avaamalla tuhkaluukkua. Myös korvausilman saaminen rakennuksen sisälle kannattaa varmistaa pitämällä huoli siitä, että mökin tuuletusluukut ovat raollaan, koneellinen ilmanvaihto takka-asennossa tai vaikka ulko-ovi auki sytyttämisvaiheessa. Mitä tiiviimpi mökki, sen enemmän asialla on merkitystä. Älä kituuta polttoa, vaan anna palaa kunnolla erityisesti polton alkuvaiheessa.
3. Riittävän korkean lämpötilan
Kuivat ja pienet puut syttyvät nopeammin. Ei kannata ahnehtia alkuun täyttä pesällistä, vaan houkutella lämpötila ylös pienemmällä panoksella.
Epätäydellisessä palamisessa syntyy runsaasti muun muassa häkää ja pienhiukkasia. Myös puiden lisäämisessä kannattaa olla kärsivällinen. Hiillosvaiheessa puun lämpöarvosta on vielä jäljellä kymmeniä prosentteja.
Muurattu tulisija ei ole tarkoitettu jatkuvalämmitteiseksi, eikä sitä kestä. Noudata valmistajan ohjeita kerralla poltettavan puun määrän suhteen. Yksi tai kaksi pesällistä on riittävästi.
4. Kemiallisen reaktion
Kun edelliset asiat ovat kunnossa, reaktio pitää itseänsä yllä ja voit nauttia elävän tulen lämmöstä ja tunnelmasta! Sulje pellit vasta, kun hiillos on hiipunut kokonaan.
Muista myös hormin nuohous (vapaa-ajanasunnoissa vähintään kolmen vuoden välein, vakituisissa vuosittain), koko lämmityskaudeksi riittävän polttopuumäärän tilaaminen tai tekeminen ajoissa sekä palo- ja häkävaroittimien toiminnan varmistus!
Lue täältä lisää vähäpäästöisestä puunpoltosta.
Kuva: Visit Finland / Emilia Hoisko
LAITURILLA-FOORUMI 22.5.2024: Vapaa-ajan asumisen energiankulutus ja hiilijalanjälki
Julkaistu 02.05.2024
Laiturilla 3 -hanke on Kevätmessuilla Helsingissä 21.–24.3.2024
Julkaistu 19.03.2024
Laiturilla 3 -hanke tarjoaa maksutonta energianeuvontaa
Julkaistu 09.03.2024