Suoraan sisältöön

Julkaistu 02.04.2019

Paikallisten palveluiden käyttö edistää kestävää mökkeilyä – Etelä-Savon yritykset vastaavat kysyntään

​​​Etelä-Savo kuuluu Suomen suosituimpiin mökkeilyseutuihin ja alueen yritykset haluavat panostaa laadukkaisiin vapaa-ajan asumisen palveluihin. Paikallisten palveluiden käyttäminen on nyt erityisen ajankohtaista, sillä se edistää ekologista, taloudellista ja sosiaalista kestävyyttä vapaa-ajan asumisessa. Etelä-Savon monipuolista palvelutarjontaa esitellään OmaMökki-messuilla 4.-7.4.2019 Helsingin messukeskuksessa osastolla 7e139.

Vapaa-ajan asuminen monimuotoistuu. Ilmastonmuutoksen myötä vapaa-ajan asumista on tarkasteltava yhä enemmän kestävyyden ja vastuullisuuden näkökulmasta. Samaan aikaan mökinomistajien keski-ikä nousee ja mökkeilijäsukupolvi vaihtuu, mikä lisää tarvetta ja halua käyttää erilaisia vapaa-ajan asumiseen liittyviä palveluita. Osa viihtyy edelleen perinteisellä mökillä, kun taas toiset haaveilevat entistä laadukkaammasta vapaa-ajan asumisesta. Etelä-Savoon tulee myös enenevästi vapaa-ajanasukkaita, joilla ei ole juuria alueella, joten palvelujen saavutettavuuteen ja niistä tiedottamiseen tulee panostaa entistä enemmän. Muuttuva ja kasvava kysyntä edellyttää palvelutarjonnan mukautumista muutoksiin.

Eteläsavolaiset yritykset kannustavat mökkeilijöitä hyödyntämään paikallisia palveluita, sillä tämä edistää mökkiseudun taloudellista ja sosiaalista kehitystä, on ekologisesti vastuullista ja tekee mökkeilystä mukavampaa ja helpompaa. Esimerkiksi Sähköpalvelu Salama Siili on kehittänyt Aurinkoarkku-innovaation, jonka avulla sähköttömälle mökille saadaan kätevästi ja kohtuullisin kustannuksin ilmastomyönteistä aurinkosähköä. Aurinkoarkku sisältää kaiken tarvittavan välineistön aurinkoenergian hyödyntämiseksi: arkku vain asennetaan paikalleen ja aurinkopaneelit mökin katolle. Arkku antaa virtaa esimerkiksi jääkaapille, valaistukseen, puhelimelle tai tietokoneelle.

Suunnittelutoimisto Jalkapuu haluaa puolestaan herätellä vanhojen, vaatimattomien mökkien omistajia huomaamaan, että jo pienillä rakennustoimenpiteillä loma-asunnon voi päivittää entistä toimivammaksi ja nykyaikaisemmaksi. Tämä voi parantaa kokemuksia mökkeilystä, vähentää mökkeilyn ympäristövaikutuksia, lisätä mökin käyttöä tai vähentää sen ylläpitoon liittyvää työtä sekä tietenkin lisätä mökin arvoa.

– Etelä-Savo on jo yksi Suomen suosituimpia mökkeilyseutuja. Alueella on vahva tahto nousta Suomen ykköseksi vapaa-ajan asumisen kohteena nimenomaan laadullisesti ja auttaa vapaa-ajanasukkaita nauttimaan kestävästä mökkeilystä ympäri vuoden. Tämä tavoite näkyy myös siinä, kuinka paikalliset yritykset panostavat vapaa-ajan asumisen palveluihin ja kehittävät niitä edelleen, sanoo projektipäällikkö Tuula Pihkala Mikkelin kehitysyhtiö Mikseistä.

Etelä-Savon vapaa-ajan asumisen palveluihin voi tutustua ns. Laiturilla-hankkeen osastolla OmaMökki-messuilla. Kymmeniä hankeyrityksiä edustavat messuilla Loma-Autio, Olga Maria, Suur-Savon OP-Kiinteistökeskus, Suunnitteluasema Etelä-Savo Ky, Suunnittelutoimisto Jalkapuu, Sähköpalvelu Salama Siili, Tmi Hannu Pynnönen, Tmi Moninaiset Lähdeaho sekä Miekankosken kahvila. Yritysten palveluvalikoima pitää sisällään muun muassa rakennussuunnittelun, remontoinnin ja sisustamisen palveluita, sähköurakointia ja aurinkosähköistystä, venepalveluita, pitopalvelua sekä kiinteistövälitystä ja etätyöpisteiden välitystä.


Lisätiedot
Projektipäällikkö Tuula Pihkala, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, puh. 0440 361 603, tuula.pihkala@mikseimikkeli.fi

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy luo työtä mikkeliläisille tukemalla yritysten kehitystä, kasvua ja vientiä. Miksei palvelee yrittäjiä liiketoimintasuunnitelman laatimisvaiheesta alkaen, kaikissa kehitysvaiheissa. Asiantuntijamme auttavat yrityksiä sijoittumaan, löytämään työvoimaa, kehittämään liiketoimintaa sekä luomaan kansallisia ja kansainvälisiä verkostoja. Lisää meistä www.mikseimikkeli.fi

Etelä-Savo kestävän vapaa-ajan asumisen ykkösalueeksi 2017–2019 -hankkeen tärkein tavoite on tukea maakunnan kehittymistä esimerkilliseksi vapaa-ajan asumisen alueeksi. Hankkeen päätoteuttaja on Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy ja osatoteuttajia ovat Savonlinnan Hankekehitys Oy sekä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti. Hanketta rahoittavat Euroopan Unionin Aluekehitysrahasto, Mikkelin seutuvaliokunta, Savonlinnan kaupunki ja Helsingin yliopisto. Rahoituksen myöntänyt viranomainen on Etelä-Savon maakuntaliitto.