Suoraan sisältöön

Julkaistu 16.06.2022

Oma mökki etsinnässä? Lue, miksi Etelä-Savon mökkikunnissa viihdytään

Suomen järvirikkaimmassa maakunnassa, Etelä-Savossa, riittää järvenrantaa ja luonnonrauhaa kahdeksassa persoonallisessa mökkikunnassa.   

Hirvensalmi, Juva, Kangasniemi, Mikkeli, Mäntyharju, Pertunmaa, Puumala ja Savonlinna toivottavat vapaa-ajanasukkaat tervetulleiksi mukaan kuntien yhteisölliseen ja rentoon elämänmenoon. Lue, minkälaista mökkeily on Etelä-Savossa ja miksi vapaa-ajanasukkaat rakastavat juuri omaa mökkikuntaansa. 

Oman mökin rauhaan joko suurten vesistöjen tai pienempien sisäjärvien rannalle

Etelä-Savossa on järviä yli 4000. Suurin niistä on Saimaa, jonka rantaa on maakunnassa monen mökkikunnan alueella. Saimaan kallioiset ja jylhät saaristomaisemat ovat upeimmillaan Puumalassa. Ei siis ihme, että kunnassa on Suomen toiseksi eniten vapaa-ajanasuntoja suhteessa vakituiseen väkilukuun. Saimaa on upea vesistö myös veneilyyn vaihtelevine maisemineen ja rantakaupunkeineen, ja järviluonto tarjoaa monia virkistysmahdollisuuksia.

Puumalassa on monipuolinen luonto, jokaiselle löytyy mieluinen tapa liikkua tai lepäillä. Itse veneilen, melon, vaellan ja pyöräilen kesällä. Talvella hiihdän, lumikenkäilen ja luistelen, kertoo Puumalassa mökkeilevä Seija. 

Toinen maakunnan järvijättiläisistä on Suomen kahdeksanneksi suurin järvi ja Etelä-Savon maakuntajärvi Puula, joka ulottuu Hirvensalmella kunnan joka kolkkaan. Puulan kirkkaat vedet ja jylhä kauneus ihastuttavat mökkeilijöitä. Luonto,  palvelut ja paikallisten ihmisten ystävällisyys ovat vapaa-ajanasukkaiden mielestä Hirvensalmella huippua.

Hirvensalmen kauneus ja hiljaisuus – se on kaikki, mitä tarvitsen, ihastelee Raija.

Puula jatkuu aina Kangasniemelle asti, jossa luonnonrauha, järviluonnon kauneus, yhteisöllinen ja välittävä ilmapiiri sekä monipuoliset harrastusmahdollisuudet vetävät puoleensa ympäri vuoden. Puulan, Kyyjärven ja satojen pienten järvien rantaa on kunnassa yhteensä 1550 kilometriä. 

–  Kangasniemellä on rauhaisa luonto, lukuisia puhtaita järviä ja rantoja. On tilaa hengittää, levätä ja rentoutua, toteaa Kangasniemellä vapaa-aikaa viettävä Piia.

Kaunis järviluonto ja idylliset maalaismaisemat hyvien kulkuyhteyksien päässä

Etelä-Savossa järviluonnon rauhaan on helppo matkata monesta suunnasta. Yksi Suomen suosituimmista mökkikunnista, Pertunmaa, on mökkikuntien eturintamassa viitostien varrella etelästä päin tultaessa. Suonteen sekä lukuisten pienempien järvien ja lampien rannat houkuttelevat tuhansia mökkeilijöitä luonnon rauhaan. Vastapainoa mökkielämään saa kunnan monipuolisesta tapahtumatarjonnasta. 

Paikkakunnalla mökkeilevä Elina antaa arvoa nopeille ja sujuville liikenneyhteyksille.

Meille on myös tärkeää, että täällä on hyvät kaupat. Toritapahtumat ja torikahvila ovat plussaa, ja täällä on paljon aktiivista toimintaa. Vesistöt ovat puhtaita ja ulkoilumahdollisuudet hyvät, toteaa Elina. 

Kylän kaupassa on nopea poiketa menomatkalla mökille. 

Aina on mökille omaan rauhaan niin kova kiire, että ei ehdi kuin kirkolla kaupassa käydä. Suonteen ranta onkin sitten ihmiselle paras paikka maailmassa olla, kertoo Jenni.

Mäntyharjulla nautitaan järviluonnon lisäksi  vilkkaasta kulttuurielämästä, kuten konserteista ja taidekeskus Salmelan ja museoiden näyttelyistä. Lähellä sijaitsevat Repoveden kansallispuisto ja luontoreitit tarjoavat virkistystä ympäri vuoden. Rauhallinen ja monimuotoinen luonto, marja- ja sienimetsät ja kauniit vesistöt sekä vireä toiminta ovat vapaa-ajanasukkaiden mieleen. 

Ihan kuin olisi voittanut lotossa, kun saa mökkeillä Mäntyharjussa. Ihana rauhallisuus, kiireettömyys, mukavat asukkaat sekä parhaat mökkinaapurit, jotka pitävät huolta myös meistä, joilla on mahdollisuus mökkeillä vain kesällä, sanoo Mäntyharjulla viihtyvä Tarja. 

Mikkelistä 40 kilometrin päässä viitostien ja valtatie 14:n risteyksessä sijaitseva Juva on monelle sopivasti mökkimatkan varrella. Idylliset maalaiskylät, sadat järvet ja Geopark-luontonähtävyydet sekä palvelut ovat Juvan valtteja. Sujuvaa arkea halutaan tarjota sekä paikallisille että vapaa-ajanasukkaille.

Juvalla on monipuoliset palvelut. Omalta kirkonkylältä löytyy lähes kaikki, mitä mökkielämässä tarvitaan eli tavaraa ei tarvitse tuoda tullessaan, kun omasta lähikaupasta saa hankittua kaiken, kertoo Vesa.

Mökkeilyä kulttuurikaupunkien lähiseudulla

Saimaan rantakaupungit, maakunnan keskus Mikkeli ja Savon vanhin kaupunki Savonlinna, tarjoavat mukavaa vaihtelua mökkielämään. Molemmissa kaupungeissa voi nauttia niiden omanlaisesta historiasta ja kulttuurista sekä tapahtumista, lähiruoasta ja aidosta torielämästä. 

Ainutlaatuiset Saimaa Geopark-kohteet, kartanot ja upea järviluonto ovat Mikkelin seudun erikoisuuksia. Alue on Suomen suosituimpia mökkeilyseutuja. Saimaan ja lukuisten pienempien järvien rannoilla vapaa-ajanasuntoja on tuhansia.  

Vuoden 2020 Suomen parhaimmaksi kesäkaupungiksi valittu Savonlinna sijaitsee keskellä kaunista järviluontoa. Lähellä ovat myös Punkaharjun upea harjuluonto kansallismaisemineen ja Kerimäki kirkasvetisen Puruveden rannalla. 

Mikkelin ja Savonlinnan ympäristöstä ovat monet löytäneet oman sielunmaisemansa järvien rannoilta.  

Maisemat Savonlinnan seudulla ovat vertaansa vailla. Vesi on vielä kirkasta ja sitä riittää. Ihmiset ovat ystävällisiä ja auttavaisia, kertoo Outi.

Saimaan rannalla Ristiinassa mökkeilevä Veera saa järviluonnosta vastavoimaa kaupungin arjelle. 

Ristiina on  erittäin eläväinen mökkipaikkakunta.  Täältä on lyhyt matka myös Mikkelin keskustaan torille. Parasta meidän mökillä on kirkas ja puhdas järviluonto sekä täydellinen oma rauha, Veera toteaa. 

Huomasitko jotain yhteistä kaikille mökkikunnille?

Etelä-Savon mökkikuntien upeinta antia ovat herkkä ja kaunis järviluonto, metsät ja niiden antimet, järvenselät, hiljaisuus ja rauha. Ne voi jokainen löytää niin isojen vesien kuin pienempien järvien rannoilta.  Arvokkaan järviluonnon vaaliminen on maakunnassa elintärkeää ja yksi kestävän mökkeilyn maakunnan pääteemoista. Järviluonnon ainutlaatuisuudesta kertoo myös harvinainen saimaannorppa, jonka onnekkaimmat voivat nähdä Saimaalla useammankin mökkikunnan alueella. 

Eteläsavolainen letkeys, avuliaisuus ja ystävällisyys ovat asioita, joita vapaa-ajanasukkaat kohtaavat kaikissa seudun mökkikunnissa. Rento ote elämään tekee hyvää sekä mielelle että keholle. Vapaa-ajanasukkaat otetaan avosylin mukaan yhteisölliseen elämänmenoon.  

–  Parasta on kyläläisten pyyteetön avunanto ja homma toimii molemmin puolin. Ihmiset on aitoja ja rehellisiä, kiittelee Hirvensalmella mökkeilevä Rea. 

Kunnissa panostetaan myös monipuolisten palvelujen tarjoamiseen. Monessa kunnassa on kaikki mökkeilijän tarvitsemat palvelut, kuten ruoka- ja rautakaupat ja apteekit. Lisäksi on  kesätoreja ja puoteja sekä mökkipalveluita moniin tarpeisiin, kuten puunkaatoon, laiturin asennukseen ja tien kunnostamiseen. Kesäteatteriesityksiä, tapahtumia ja muuta paikallista kulttuuritarjontaa ja upeita luontoreittejä on ympäri maakuntaa.