Suoraan sisältöön

Julkaistu 04.06.2024

Näillä keinoilla säästät rahaa ja luontoa: katso vinkit energiatehokkaaseen mökkeilyyn

Energianeuvoja vinkkaa, miten mökkiläiset saavat vähennettyä energiankulutustaan. Vapaa-ajan asuminen voi olla niin ekologista kuin taloudellista.

Kestävä vapaa-ajan asuminen kiinnostaa tällä hetkellä monia, kertoo Feasib Oy:n energianeuvoja Tuuli Pohjola. Kestävä mökkeily tarkoittaa sitä, että omassa vapaa-ajan asumisessa pyritään tekemään vastuullisia valintoja ja tekoja.

– Ihmiset kyselevät tällä hetkellä eniten aurinkosähköstä ja omavaraisesta mökkeilystä. Energiantuotannon osalta omavaraisuus tarkoittaa esimerkiksi mökin lämmittämistä puilla ja sähkön tuottamista omalla järjestelmällä, kuten aurinkopaneeleilla, Pohjola sanoo.

Hänen mukaansa oman mökin energia-asioita voi lähteä edistämään matalalla kynnyksellä ja ilman suuria investointeja.

– Ensin kannattaa selvittää kokonaistilanne, eli millainen lämmitysmuoto mökillä on, mistä vesi tulee, kuinka paljon mökillä vietetään aikaa, kuinka sinne liikutaan ja mitä siellä tehdään. Sen jälkeen on helpompi selvittää, mitkä toimet sopivat omaan tilanteeseen.

Vapaa-ajan asunnon energiatehokkuuteen kannattaa panostaa monesta syystä.

– Kiinteistön arvo säilyy, asumismukavuus paranee ja rahaa säästyy. Lisäksi se on osa ilmastotyötä ja oman hiilijalanjäljen pienentämistä, Pohjola listaa.

Ota yhteyttä energianeuvojaan

Laiturilla energianeuvonta mökille ja mökin energiatehokkuus
Mökin lämmitysmuoto vaikuttaa hiilijalanjälkeen.

Pieniä suuria tekoja

Vapaa-ajan asunnon sähkönkulutukseen vaikuttavat muun muassa lämmitystapa, rakennuksen varustelutaso sekä se, onko mökillä sähkösauna tai lämminvesivaraaja.

Suomalaisen hiilijalanjälki on keskimäärin 9600 hiilidioksidiekvivalenttia. Kestävä hiilijalanjälki olisi tästä neljännes eli noin 2500 hiilidioksidiekvivalenttia.

– Monet ovat jo panostaneet asumisen ekologisuuteen, mutta eivät tule ajatelleeksi, että myös mökkeilyllä on vaikutuksensa kokonaisuuden kannalta, Pohjola huomauttaa.

Hänen mukaansa yleispätevien ohjeiden laatiminen ekologisesta vapaa-ajan asumisesta on vaikeaa, sillä mökkejä on niin monenlaisia, mutta perusperiaatteet ovat kuitenkin melko lailla samat.

Etenkin mökin tiiveys ja riittävä eristys ovat kaikissa mökkityypeissä olennaisessa osassa, jotta energia ei karkaa harakoille. Pohjola kehottaa selvittämään esimerkiksi, millaiset ikkunat ja ovet mökissä on.

– Kannattaa myös tarkistaa, ovatko tiivisteet haurastuneet. Ne voi vaihtaa itse helposti ja edullisesti. Myös yläpohjan lisäeristämistä on hyvä miettiä, mutta siinä apuna kannattaa käyttää ammattilaista, Pohjola sanoo.

Myös säännölliset ylläpito- ja huoltotyöt ovat tärkeitä. Niistä on helppo pysyä kärryillä esimerkiksi Motivan vuosikelloa seuraamalla.

– Jos mökissä ei ole ollenkaan sähköä tai juoksevaa vettä, kannattaa muistaa ainakin huoltaa tulisijat ja hormit säännöllisesti sekä huolehtia riittävästä ilman vaihtumisesta.

Mökin energiatehokkuus ja mökin energianeuvonta
Kannattaa tarkistaa, että mökin energia ei karkaa harakoille.

Vinkit ekologiseen mökkeilyyn

Jos mökillä on sähköt, Pohjola kehottaa tarkistamaan, onko rakennuksessa sähkösyöppöjä laitteita tai onko jokin tekninen laite tullut käyttöikänsä päähän.

– Esimerkiksi kylmälaitteet kannattaa vaihtaa energiatehokkaisiin vaihtoehtoihin elinkaarensa loppuvaiheessa. Monella on taipumusta kerätä mökille huonokuntoisia sähkölaitteita, mikä ei ole ekologista.

Myös sisälämpötilan alentaminen on keino vaikuttaa energiankulutukseen talviasuttavissa mökeissä. Poissaoloaikoina mökissä kannattaa pitää lämmityskaudella päällä vain ylläpito- tai kuivanapitolämmitystä.

Sähköistetyssä mökissä lamput kannattaa vaihtaa led-lamppuihin ja hyödyntää ulkovalaistuksessa liiketunnistimia, ajastimia ja aurinkokennoja.

– Lisäksi energiantuotannossa kannattaa hyödyntää uusiutuvia energialähteitä, kuten aurinkoenergiaa tai ilmalämpöpumppua, Pohjola sanoo.

Etenkin uutta mökkiä rakentavat voivat vaikuttaa ekologisuuteen jo suunnitteluvaiheessa, mutta myös vanhempien mökkien osalta energiatehokkuutta voidaan parantaa merkittävästi.

Katso lisää vinkkejä täältä

Mökin energianeuvonta ja mökin energiatehokkuus
Sähköistetyssä mökissä lamput kannattaa vaihtaa led-lamppuihin.

Maksutonta energianeuvontaa mökkiläisille

Energiatehokas ja vähäpäästöinen mökkeily on Laiturilla 3 -hankkeen keskiössä. Hanke tähtää kestävään mökkeilyyn Etelä-Savon alueella.

Etelä-Savo on Suomen suurimpia ja houkuttelevimpia vapaa-ajan asumisen maakuntia. Koko maakunnassa on lähes 50 000 vapaa-ajanasuntoa, joista pelkästään Mikkelin seudulla – eli Hirvensalmen, Juvan, Kangasniemen, Mikkelin, Mäntyharjun, Pertunmaan ja Puumalan alueella – noin 30 000.

Feasib Oy antaa Laiturilla 3 -hankkeen puitteissa Etelä-Savon mökkiläisille ilmaista energianeuvontaa puhelimitse ja sähköpostitse.

Energianeuvonnasta saa omakustanteisesti tilata myös konsultoinnin paikan päälle, mikäli kaipaa tietoa esimerkiksi aurinkosähköstä tai energiantuotannon omavaraisuudesta.

– Toimimme puolueettomasti emmekä edusta laitetoimittajia, Pohjola sanoo.

Tällaista mökkiläisille kohdennettua palvelua ei tarjota vielä missään muualla Suomessa. Edelläkävijänä Laiturilla 3 -hanke kannustaa jokaista kestävään mökkeilyyn.

Ota yhteyttä energianeuvojaan

Maksutonta energianeuvontaa Etelä-Savon mökkeilijöille

  • Vapaa-ajan asunnon energiankulutukseen ja energiatehokkuuden parantamiseen liittyvää neuvontaa
  • Maksuton palvelu 31.8.2025 asti
  • Arkisin klo 8–16. Puhelimitse 044 230 9531 tai sähköpostitse mokkineuvonta@feasib.com
  • Asiantuntijan voi myös tilata maksulliselle konsultointikäynnille
  • Energianeuvontaa antavat Laiturilla 3 -hankkeen yhteistyökumppanit Feasib Oy ja ProAgria Etelä-Savo

Etelä-Savo on kestävän mökkeilyn maakunta, jossa edistetään vapaa-ajan asumisen ilmastomyönteisyyttä sekä ekologista, taloudellista, sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä. Laiturilla 3 – vapaa-ajan asumisen energiankulutus ja hiilijalanjälki -hanketta rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto ja Mikkelin seutuvaliokunta. EU-rahoituksen myöntänyt viranomainen on Etelä-Savon maakuntaliitto.

Hankelogot