Suoraan sisältöön

Julkaistu 23.08.2021

Mökki talviteloille – vältä epämiellyttävät yllätykset

Syksyllä kannattaa kääntää katseet talveen ja aloittaa ajoissa valmistelut mökin talvehtimiseen, jos mökkisi ei ole ympärivuotisessa käytössä. Näin vältät ikävät yllätykset, jotka voivat olla vastassa keväällä. Kosteusvauriot, jyrsijät ja murrot ovat ei-toivottuja yllätyksiä. Mökkiläisen syystoimet riippuvat toki pitkälti mökin varustelutasosta ja siitä, jätetäänkö mökki kylmilleen vai peruslämpö päälle.

Syystoimenpiteisiin voi mennä yllättävänkin paljon aikaa, mutta kiität itseäsi keväällä. On miellyttävää aloittaa uusi mökkikausi, kun on siisti mökki vastassa. Onko mökki yhteisomistuksessa? Sopikaa hyvissä ajoin muutama talkooviikonloppu syksylle, jolloin yhdessä mökin talviteloille laittaminen onnistuu käden käänteessä.

Suojaa hormi ja varmista ilmanvaihto. Kannattaa huolehtia hyvästä ilmanvaihdosta, jotta lämmön vaihtelusta johtuva kosteus pääsee tuulettumaan pois, eikä imeydy mökin rakenteisiin. Kiinteällä piipunhatulla estät kosteutta pääsemästä hormiin. Jos sellaista ei ole, niin voit tehdä suojan vaikka vesivanerista. Huomioi kuitenkin, että piipun ilmanvaihtoa ei kannata tukkia täysin, vaan nosta levy piipun yläreunasta muutaman tiilen avulla. Laita myös levyn päälle painoa, jotta tuuli ei vie suojaa mennessään.

Ilmanvaihtoräppänät kannattaa jättää myös auki, jotta kosteus haihtuu mökistä. Perussääntö on, että kuiva pakkasilma tekee mökin rakenteille hyvää.

Erilaisten varusteiden talvisäilytyksessä huomioi, ettet tuo ulkokalusteita sisään kosteina. Runsaasti kosteutta keräävät tekstiilit, kuten pellava ja puuvilla, on hyvä viedä pois mökiltä talven ajaksi. Ripusta petivaatteet ilmavasti esimerkiksi roikkumaan mökille tai vie kotiin talvisäilytykseen.

Kurkkaa katolle ja puhdista rännit. Harjaa katolta havut ja roskat sekä tarkasta samalla, että katto ja tiivistykset ovat kunnossa. Näin sulava jää ja lumi eivät tee keväällä tuhojaan.

Syksyllä lehtiä kertyy paljon vesikouruihin. Puhdista vesikourut roskista ja lehdistä. Pahimmillaan ne saattavat muuttua yhdessä jäätyvän veden kanssa painaviksi ja vaurioittaa siten vesikouruja. Lisäksi tukkeutuneet rännit voivat keväällä alkaa sylkeä vettä sokkeliin tai jopa seinille, mikä voi vahingoittaa mökin rakenteita.

Kuva: Visit Saimaa

Estä metsän asukkaiden aiheuttamat vauriot. Metsän pienet asukkaat pyrkivät sisätiloihin viilentyvien kelien perässä. Suojaa kaikki elintarvikkeet tiiviisiin muovi- ja lasiastioihin tai vie ne kotiin. Suojaa kaikki muukin mökillä, johon et halua esimerkiksi jyrsijöiden jätöksiä, kuten sohva tai sänky. Keväällä siivotessa muista käyttää suojakäsineitä sekä hengityssuojainta, jotta et saa myyräkuumetta.

Pidä jyrsijät poissa laadukkaalla äänikarkoittimella, jonka äänitaajuutta voi vaihdella. Tarjolla on sähköllä sekä pattereilla toimivia. Myrkkyjä ei kannata käyttää, sillä myrkytetyt jyrsijät saattavat kuolla mökin rakenteisiin. Tämä saattaa aiheuttaa hajuhaittoja sekä esimerkiksi kärpäsentoukat elävät kuolleiden hiirten raadoissa.

Paras tapa estää jyrsijät mökillä on käyttää jyrsijäverkkoa kaikissa rakennusten pienissäkin koloissa ja onkaloissa, josta jyrsijät voivat päästä sisään. Hiiret pääsevät tunkeutumaan jopa lyijykynän paksuisesta raosta. Jos verkkoja ei ole huomioitu rakennusvaiheessa, on verkon kiinnittäminen työlästä jälkikäteen, mutta kerran hyvin tehty verkotus pitää ei-toivotut metsän asukkaat ulkona. Pihan arvokkaat puut ja pensaat kannattaa myös verkottaa, jotta jänikset ja myyrät eivät syö niitä. Tee suojista riittävän korkeat, jotta eläimet eivät ylety niihin kinoksen päältä.

Vältä vesivauriot pakkasella. Tyhjennä putket, jos jätät mökin kylmilleen tai käytät kuivanapitolämmitystä, joka päästää mökin välillä miinuksen puolelle. Tyhjennä vesi viemäreistä, vesijohdoista, boilerista, hajulukoista, hanoista sekä pihamaalla pihaletkuista, pumpuista, ämpäreistä, muuripadoista ja laitteista, kuten painepesurista.

Pyydä ammattilainen tarkistamaan, että kaikki on kunnossa, jos putkistot kuitenkin jäätyvät talvipakkasella. Jatkossa ongelma on pyrittävä korjaamaan niin, ettei sama putki jäädy seuraavalla pakkaskaudella. Onhan mökkivakuutus kunnossa? Vesivahingot ovat kalliita.

Tarkista, että mökkikaivo selviää talvesta, eikä kevään tullen kaivoon pääse valumaan pintavesiä.

Kuva: Visit Saimaa

Kuivanapitolämpö tarpeiden mukaan. Jos mökilläsi on sähköt, kannattaa harkita peruslämmön pitämistä kostean kauden ajan, joka yleensä ulottuu lokakuun loppuun saakka. Kuivanapitolämmitystä tarvitaan vain silloin, kun lämpötila on yli nollan ja kosteus yli 70 prosenttia. Tällöin kosteus pysyy poissa rakenteista, kun sisäilma on muutaman asteen ulkoilmaa lämpimämpää. Lämmönkiertoa kannattaa tehostaa jättämällä sisäovia auki ja pitämällä vesiputkia sisältävät kaapinovet auki, jotta lämpö pääsee putkistoihin.

Lämmityksen pitäminen talven käyttämättömänä olevassa mökissä tuntuu turhalta. Tietyn rakenteen omaavat mökit sen kuitenkin vaativat, jos haluat välttää kosteusvauriot. Hirsirakenteet sietävät kylmyyttä parhaiten, kun taas mineraalivillat höyrynsulkuineen ovat herkimpiä, jos lämpö sahaa edestakaisin.

Sulanapidon vuoksi lämmitystä saatetaan kuitenkin tarvita muulloinkin, etteivät vesiputket jäädy. Keväällä lämpötilan noustessa taas nollan yläpuolella lämmitys kannattaa kytkeä päälle, jotta kylmät rakenteet eivät tiivistä kosteutta lämmenneestä ja kostuneesta ilmasta.

Nosta laiturit ja veneet pois vesiltä. Tarkista laiturin kiinnitykset ja siirrä kelluvat osat säilytykseen talven ajaksi ennen jäiden tuloa. Soutuvene kannattaa vetää kuivalle maalle ja kääntää ylösalaisin. Vaikka vesi ei rikokaan venettä, se kuluttaa sen pintaa. Nosta vene tarpeeksi kauas rannasta, jotta se ei huuhtoudu myrskyvesiin tai jää jäihin. Samalla kannattaa puhdistaa laituri ja vene.

Älä houkuttele varkaita. Vie kalliit arvoesineet elektroniikat tai työkalut kotiin talven ajaksi. Jos et vie kaikkea varkaita kiinnostaa kotiin, piilota ne ainakin pois näkyvistä. Jätä verhot auki, jotta kutsumattomat vieraat näkevät, ettei mökissä ole mitään arvokasta vietävää.

Mökissä on hyvä olla nykyaikaiset takalukkiutuvat käyttölukot sekä turvalukot.  Piha- ja ulkorakennusten lukitusta ei kannata unohtaa. Jos naapurissa on ympäri vuoden mökkeileviä, niin pyydä heitä vähän katsomaan mökkisi perään tai asenna riistakamerat.

Ennakoi kevät. Siisti esimerkiksi mökki, sauna, kesäkeittiö ja pihapiiri. Myös koneet ja työkalut kannattaa huoltaa ja pihakalusteet käsitellä jo syksyllä. Pääset keväällä nopeammin nauttimaan muista mökkipuuhista. Keväällä on paljon tekemistä, kun uusi mökkikausi alkaa.

Antoisia syksyn puuhasteluhetkiä mökille!