Suoraan sisältöön

Julkaistu 15.06.2022

Mökkeilijän etätyöparatiisi löytyy Etelä-Savosta

Arjen kiireitä paetaan mökille nauttimaan luonnon rauhasta ja kauneudesta. Mökillä nukutaan levollisemmin ja tankataan hyvää oloa. Ei siis ihme, että mökille hakeudutaan etätyöhön pidemmäksikin ajaksi. Etelä-Savo tarjoaa siihen loistavat mahdollisuudet. 

Mikkelin seudulla sijaitsevasta mökistä muotoutui Anni Niiraselle ja hänen perheelleen samalla kertaa unelmien lomanviettopaikka, etätyöpaikka ja vähän enemmänkin.

– Meillä oli haave, että hankimme mökin, jossa voi olla koko kesän ja että sieltä voi tehdä myös töitä lasten kesäloman aikana. Ryhdyimme tuumasta toimeen ja hankimme unelmiemme paikan. Oma järvenrantamökki Mikkelin seudulla onkin tuonut elämäämme pelkästään positiivisia asioita, Anni kertoo.

Etätyö mökillä parantaa elämänlaatua

Mökkeily ja etätyö järviluonnon äärellä on satsaus omaan ja läheisten hyvinvointiin. Luonto lisää terveyttä ja tarjoaa luonnollisen tavan rentoutua. Etätyö oman mökin maisemakonttorissa tuo työhön lisää virtaa ja luovuutta. 

Työmatkojen vähentyessä tai poistuessa myös hiilijalanjälki pienenee: mitä pidempiä aikoja mökillä viettää, sitä vähemmän työmatkoista syntyy päästöjä.

Nämä edut tuntuvat myös Niirasten elämässä.

– Arki on muuttunut rennommaksi. Nautin suunnattomasti, kun voin hoitaa työasioita kesällä vaikka saunan terassilta. Stressitekijät ovat poistuneet, ja mökillä pystyn keskittymään paremmin. Energiaa ja paukkuja jää kaikkeen muuhun. Aikaa ja rahaakin säästyy, kun ei tarvitse ajaa autolla niin paljon. Työnteosta vapaalle siirtyminen on myös nopeaa: laitan koneen kiinni työpäivän päätyttyä ja lähden ulos puuhaamaan, Anni kertoo.

Niiraset eivät tunnustaudu varsinaisiksi luontoihmisiksi, mutta mökkeily on tuonut mukanaan uusia kiinnostuksenkohteita ja aktiviteetteja. Luonnossa tulee vietettyä aiempaa enemmän aikaa ihan huomaamatta.  

– Pojilla on mökillä harrastusvälineitä, ja teemme joskus veneretkiä läheiselle laavulle makkaranpaistoon. Viime syksynä aloin sienestää, kun mökin pihapiirissä oli huikeat sieniapajat. Mustikkaa ja puolukkaa kasvaa omalla tontilla. Luontosuhdettamme on lisännyt se, että tarkkailemme yhdessä lintujen ja eläinten elämää. Keskustelemme myös enemmän, kun ympärillä on havainnoitavaa.

Etätyö mökiltä sujuu, kun yhteydet toimivat

Hyvin toimivat tietoliikenneyhteydet ovat vapaa-ajanasunnolla tehtävän etätyön a ja o. Etelä-Savossa niiden parantamiseen panostetaan: runkoverkon laajentaminen ja valokuituyhteyksien kehittäminen on Etelä-Savon maakuntaliiton ykköstavoitteita. Satunnaiseen etätyöhön käy puhelimen nettiyhteys, mutta jatkuvampaan etätyöhön mökillä kannattaa hankkia esimerkiksi mobiililaajakaista. 

Niirasen perhe pärjää toistaiseksi puhelimen nettiyhteyksillä, mutta kunnollisen nettiyhteyden hankkiminen on suunnitteilla. 

– Homma kuitenkin pelaa näinkin. Työnteko onnistuu samaan tapaan kuin ennenkin. Pienillä järjestelyillä ja työn rytmittämisellä saa paljon aikaan, Anni toteaa. 

Etelä-Savon kunnat tarjoavat vapaa-ajanasukkaille myös etätyötiloja, jotka tuovat vaihtelua omalla mökillä työskentelyyn ja joissa esimerkiksi verkkokokousten pitäminen onnistuu varmemmin. Myös tulostuspalvelua on tarjolla. Laiturilla-sivustolta löydät mökkikuntien etätyötilat ja vinkit etätyöskentelyyn mökillä.

Mökkeily johti pysyvään elämänmuutokseen

Niirasen perheen jokaviikonloppuiset usean tunnin mökkimatkat vaihtuivat vartin ajomatkaan, kun perhe päätti muuttaa pääkaupunkiseudulta pysyvästi Etelä-Savoon. Mökki on nyt lähellä arkielämää ja sen käyttöaste on kasvanut roimasti. 

– Ostimme mökin, joka vaati massiivista remonttia. Jokaviikonloppuiset mökkireissut ja remonttiasioiden hoito söivät vapaa-ajan. Tuntui, että Mikkelissä kaikki oli helppoa ja lähellä, ja aikaa jää kaikkeen muuhunkin kuin paikasta toiseen liikkumiseen. Lapsetkin suostuivat, kun mieleiset harrastusmahdollisuudet löytyivät täältä. Siksi muutto oli helppo päätös, Anni kertoo. 

Anni suosittelee lämpimästi omasta mökistä haaveilevia toteuttamaan unelmansa. Jos niiden edessä tuntuu olevan esteitä, ne ovat monesti ratkaistavissa. 

–  Teimme ratkaisun, jonka monet tekevät vasta silloin, kun lapset muuttavat pois kotoa. Arki kaupungissa on helppoa ja mökki on lähellä, joten yhtälö toimii hienosti. Saamme nauttia parhaat puolet kaikesta. 

Annin mökkielämää voi seurata Instagramissa @villakesaranta.