Suoraan sisältöön

Julkaistu 09.02.2023

Mökille voi matkustaa ilmastoystävällisemmin – yli 60 % Etelä-Savossa mökkeilevistä halukas muutokseen

Etelä-Savo on Suomen suurimpia vapaa-ajan asumisen maakuntia, ja 2/3 alueen vapaa-ajanasukkaista tulee maakunnan ulkopuolelta. Etelä-Savon vapaa-ajanasukkailla mökkimatkat muodostavat noin kolmasosan vapaa-ajan asumisen hiilijalanjäljestä. Tuoreen kyselyn mukaan 62,3 % haluaisi pienentää mökkimatkojensa ilmastovaikutuksia. Kestävää liikkumista voidaan edistää pienillä keinoilla, jos mökkiläisillä on niistä tietoa.

Vapaa-ajan asumisen kestävä tulevaisuus edellyttää vastuullista liikkumista mökille ja mökkiseudulla. Tämä tukee myös valtakunnallisten hiilineutraaliustavoitteiden toteutumista. Etelä-Savon vapaa-ajan asumisen kestävää liikkumista edistävässä ETVA-hankkeessa selvitettiin mökkimatkojen ja mökkiseudulla liikkumisen nykytilannetta maakunnan vapaa-ajanasukkaille suunnatulla kyselyllä. Kyselyyn vastasi yhteensä 833 Etelä-Savossa mökkeilevää henkilöä, joista suurin osa asuu vakituisesti pääkaupunkiseudulla.

Kyselyyn vastanneet toteuttavat kesäkaudella keskimäärin 15 mökkimatkaa, kun taas talven aikana vapaa-ajanasunnolla käydään keskimäärin 6 kertaa. Myös asiointikäyntejä mökkiseudulla tehdään tiheästi: yli puolet vastaajista asioi mökkiseudullaan monta kertaa viikossa tai päivittäin ja yli kolmasosa kerran viikossa. Mökille matkustetaan ja mökkiseudulla liikutaan yleisimmin autolla, mikä nousi esiin myös tässä kyselyssä. Mökkeilyn merkityksestä kertoo se, että polttoaineen kallistuminen ei ole juuri vähentänyt mökkimatkoja.

Linkki raporttiin: Mökkimatkakysely

Ilmastoystävällinen liikkuminen edellyttää tekoja – näin rakennetaan mökkeilyn kestävää tulevaisuutta 

Kyselyn mukaan 62,3 % Etelä-Savon vapaa-ajanasukkaista haluaisi pienentää mökkimatkojensa hiilijalanjälkeä. Silti 60 % vastaajista sanoo, ettei ole vielä tehnyt asialle mitään. Ilmastoystävällinen liikkuminen mökille ja mökkiseudulla voikin lisääntyä merkittävästi esimerkiksi vapaa-ajanasukkaiden saadessa tietoa valintojensa vaikutuksista. Esimerkiksi Laiturille-sivustolle on koottu vinkkejä, miten vapaa-ajanasukkaat voivat lisätä liikkumisen vähäpäästöisyyttä.

”On ilahduttavaa, että mökkeilijöillä on halua ja kiinnostusta ilmastoystävälliseen liikkumiseen. Keinoja on runsaasti, ja pienilläkin teoilla on suuri merkitys. Vapaa-ajan asuminen on Etelä-Savolle hyvin tärkeä asia – on järkevää kiinnittää näihin asioihin huomiota ja varmistaa näin mökkeilyn hyvä tulevaisuus”, sanoo ETVA-hankkeen projektipäällikkö Tuula Pihkala Mikkelin kehitysyhtiö Mikseistä.  

Ristiinassa mökkeilevä Jussi Siponen vähentää jo monin tavoin mökkimatkojensa hiilijalanjälkeä. Tulevana kesänä hän esimerkiksi ajaa mökille perheineen sähköautolla ja viipyy siellä kerrallaan mahdollisimman pitkään. Turhaa ajamista mökkiseudulla Siponen välttää yhdistämällä asiointikäyntejä. Yksin Helsingissä käydessään Siponen suosii junaa, ja mökkiseudulla matka taittuu usein vesiteitse soutaen tai meloen.

– Monet ajattelevat, että ilmastoystävälliset teot mökillä ovat vaikeita tai kalliita. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Näen, että samaan aikaan on mahdollista saavuttaa taloudellisia säästöjä ja ympäristöhyötyjä, Siponen sanoo.

Lisätiedot 

Tuula Pihkala, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, 0440 361 603, tuula.pihkala@mikseimikkeli.fi

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy luo työtä mikkeliläisille tukemalla yritysten kehitystä, kasvua ja vientiä. Miksei palvelee yrittäjiä liiketoimintasuunnitelman laatimisvaiheesta alkaen, kaikissa kehitysvaiheissa. Asiantuntijamme auttavat yrityksiä sijoittumaan, löytämään työvoimaa, kehittämään liiketoimintaa sekä luomaan kansallisia ja kansainvälisiä verkostoja. Lisää meistä www.mikseimikkeli.fi

ETVA – Etelä-Savon vapaa-ajan asumiseen liittyvän kestävän liikkumisen selvittäminen, edistäminen ja ohjaaminen -hanketta rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) - määrärahasta. Lisää tietoa hankkeesta ja vapaa-ajan asumisesta Etelä-Savossa www.laiturilla.fi sekä Facebookissa ”Laiturilla – mökkeilijän asialla” ja Instagramissa @laiturilla.fi.