Suoraan sisältöön

Julkaistu 12.02.2018

Mikkelin seudulla käynnistyi Mökit kuntoon -pilotti

Mikkelin seudulla on noin 30 000 mökkiä, jotka tarjoavat mahdollisuuksia vapaa-ajanviettoon niin mökkien omistajille kuin vuokraajille. Mökinomistajilla on nyt mahdollisuus saada neuvontapalvelua mökkien käytettävyyden ja viihtyisyyden lisäämiseen uuden seudullisen Mökit kuntoon -pilotin avulla. Lisäksi pilotti tekee näkyväksi vapaa-ajan asumiseen liittyvien palvelujen tarjontaa seudulla, luoden alan yrityksille tilaisuuksia toimintansa kehittämiseen.

Mökit kuntoon -pilotti on osa Etelä-Savo kestävän vapaa-ajan asumisen ykkösalueeksi -hanketta, ja se on suunnattu sekä mökkien omistajille että vapaa-ajan asumiseen liittyviä palveluita tarjoaville yrityksille. Omistajien kannalta kyse on pohjimmiltaan siitä, että hyvässä kunnossa olevalla mökillä on mukavampi viettää aikaa – niin mökin omistajan itsensä kuin mahdollisen vuokralaisen. Hyväkuntoinen mökki on myös helpompi myydä, jos tämä on ajankohtaista. Mökkien omistajat saavat pilotissa maksutonta neuvontapalvelua mökkinsä mahdollisten kohentamistarpeiden arvioimiseksi sekä käytännön apua tarvitsemiensa palvelujen löytämiseksi.

Vapaa-ajan asumisen palveluita tarjoavia yrityksiä pilotti puolestaan auttaa tekemällä palvelutarjontaa näkyvämmäksi ja mökinomistajille helpommin saavutettavaksi. Vapaa-ajan asumiseen liittyvien palvelujen kirjo on laaja, kun mukaan luetaan kaikki mökkien viihtyisyyttä ja käytettävyyttä lisäävät palvelut. Tällaisia ovat esimerkiksi mökkitalkkarien palvelut, siivous, pihanhoito, sisustuspalvelut, rakentaminen ja remontointi, rannan kunnostus, catering tai esimerkiksi vuokraus- ja asiointipalvelut.

Pilotti toteutetaan vuoden 2018 aikana, ja se on jo käynnistynyt palveluyritysten kartoittamisella ja kokoamisella mukaan kehittämistyöhön. Tavoitteena on saada mukaan 50–60 yritystä, jotka sitoutetaan pilottiin helmi–maaliskuun aikana. Maalis-huhtikuussa alkaa tiedottaminen mökinomistajien suuntaan. Mökkikauden aikana tehdään kenttätyötä eli neuvontakäyntejä ja tarvekartoituksia mökeillä. Loppuvuodesta kerätään pilotin kokemukset ja suunnitellaan sen mahdollinen jatko.

Mökit kuntoon -pilotin koordinaattori Anne Innanen Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:stä auttaa palvelujen tarvitsijoita ja tarjoajia löytämään toisensa. – Nyt on seudun yrityksillä, jotka jo tarjoavat palvelujaan vapaa-ajan asukkaille tai haluavat kehittää liiketoimintaansa siihen suuntaan, mainio tilaisuus tulla mukaan kehittämistyöhön. Pilottiin mahtuu vielä lisää yrityksiä, ja mukaan voi ilmoittautua maaliskuun alkupuolelle saakka. Hankekumppanuudesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä suoraan minuun, Innanen kannustaa.

Mökit kuntoon -pilotti toteutetaan Mikkelin, Hirvensalmen, Kangasniemen, Mäntyharjun, Pertunmaan ja Puumalan kuntien alueella. – Vapaa-ajan asumisen kehittäminen näkyy jo monien seudun kuntien strategioissa. Muun muassa Kangasniemellä tämäntyyppistä neuvontapalvelua on jo testattu kunnallisena hankkeena. Tällainen pilotti on oiva tapa toteuttaa strategioita käytännössä, toteaa projektipäällikkö Tuula Pihkala.

Lisätiedot:

Mökit kuntoon -koordinaattori Anne Innanen, puh. 0440 785 436, anne.innanen@mikseimikkeli.fi
Projektipäällikkö Tuula Pihkala, puh. 0440 361 603, tuula.pihkala@mikseimikkeli.fi

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy luo työtä mikkeliläisille tukemalla yritysten kehitystä, kasvua ja vientiä. Miksei palvelee yrittäjiä liiketoimintasuunnitelman laatimisvaiheesta alkaen, kaikissa kehitysvaiheissa. Asiantuntijamme auttavat yrityksiä sijoittumaan, löytämään työvoimaa, kehittämään liiketoimintaa sekä luomaan kansallisia ja kansainvälisiä verkostoja. Lisää meistä www.mikseimikkeli.fi

Etelä-Savo kestävän vapaa-ajan asumisen ykkösalueeksi 2017–2019 -hankkeen tärkein tavoite on tukea maakunnan kehittymistä esimerkilliseksi vapaa-ajan asumisen alueeksi. Hankkeen päätoteuttaja on Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy ja osatoteuttajia ovat Savonlinnan Hankekehitys Oy sekä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti. Hanketta rahoittavat Euroopan Unionin Aluekehitysrahasto, Mikkelin seutuvaliokunta, Savonlinnan kaupunki ja Helsingin yliopisto. Rahoituksen myöntänyt viranomainen on Etelä-Savon maakuntaliitto.