Suoraan sisältöön

Julkaistu 14.06.2019

Laiturilla-seminaari: Vapaa-ajan asumista kehitettävä yhteistyössä – Norjasta mallia Etelä-Savoon?

Vapaa-ajan asumisen tulevaisuus Etelä-Savossa nostetaan tapetille Laiturilla-seminaarissa 14.6.2019. Toista kertaa järjestettävän seminaarin teemoina ovat nyt mm. monipaikkainen asuminen ja yhteistyö vapaa-ajan asumisen kehittämisessä. Erityisvieraana on Vestre Slidren pormestari Eivind Brenna, joka kertoo vapaa-ajan asumisen kehittämisestä toimialarajat ylittävän yhteistyön avulla Valdresin alueella Norjassa.

Etelä-Savo haluaa olla laadullisesti paras mökkiseutu ja tunnettu kestävän vapaa-ajan asumisen alueena. Mikkeli on Suomen toiseksi suurin mökkikunta ja Etelä-Savo samoin toiseksi suurin maakunta vapaa-ajan asumisessa. Asukaslukuun suhteutettuna vapaa-ajan asuntoja on selvästi eniten Etelä-Savossa. Vapaa-ajan asumisen aluetaloudellinen vaikutus Etelä-Savossa on viimeisimpien selvitysten mukaan 157 miljoonaa euroa vuodessa.

Vapaa-ajan asumisen määrätietoinen kehittäminen edellyttää yhteistä näkemystä alan toivotusta tulevaisuudesta ja eri toimijoiden yhteistyötä tavoitetilan saavuttamiseksi. Laiturilla-seminaari tarjoaa foorumin, jossa vapaa-ajan asumisen asiantuntijat, yrittäjät, päättäjät ja vapaa-ajanasukkaat voivat pohtia toimia tulevaisuuden hyväksi. Tavoitteena on lisätä vuorovaikutusta ja löytää uusia yhteistyömuotoja.

Valdresin alue Norjassa tarjoaa mielenkiintoisen vertailukohdan vapaa-ajan asumisen kehittämisestä eri toimijoiden yhteistyöllä. Valdres tavoittelee Etelä-Savon tapaan ykkössijaa maansa vapaa-ajan asumisessa. Taustalla ovat alueen väestölliset haasteet, kuten vakituisten asukkaiden ikääntyminen ja perinteisen liiketoiminnan väheneminen. Tämän kehityksen vastavoimaksi luotiin alueellinen yhteistyömalli ja Valdres Natur og Kulturpark -ryhmittymä, johon osallistuu kuusi kuntaa ja toimijoita yli toimialarajojen.  

– Valdresissa on onnistuttu luomaan toimiva, politiikasta riippumaton yhteistyöverkosto. Eri sektoreita laajasti yhdistävän yhteistyöelimen tehtävä on tuoda päätökset strategiselta tasolta käytännön tasolle ja tehdä ne näkyviksi, kertoo projektipäällikkö Tuula Pihkala MikseiMikkelistä. – Esimerkiksi kestävyyden kehittäminen on yksi tärkeimmistä tehtävistä, sillä mm. nuoret tekevät ostopäätöksiä sen perusteella. Vapaa-ajanasukkaat myös tunnistetaan aidosti osa-aikaisiksi asukkaiksi: heidän edustajansa on mukana yhteistyöelin Valdresrådetissa vaikuttamassa alueen asioihin ja kehityksen suuntaan.

Seminaarin toinen keskeinen teema on monipaikkainen asuminen ja sen merkitys Suomen kunnille ja yhteiskunnalle. Aihetta käsittelevät mm. erikoistutkija Olli Lehtonen Luonnonvarakeskuksesta, tutkija Manu Rantanen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista ja Puumalan kunnanjohtaja Matias Hilden. Vapaa-ajanasukkaan näkökulmaa keskusteluun tuovat Mikkelin seudun vapaa-ajanasukasvaltuuskunnan puheenjohtaja Ilkka Juva sekä Ilokuvafestivaalin perustaja ja Mäntyharjun vapaa-ajanasukas Roosa Toivonen. Vapaa-ajanasukkaiden kasvavaa merkitystä yrityksille ja niiden tulevaisuudelle käsittelee puolestaan konsernin toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen Suur-Savon Sähkö Oy:stä.

Laiturilla-seminaari on maksuton ja avoin kaikille vapaa-ajan asumisesta ja sen kehittämisestä kiinnostuneille. Tilaisuuden juontaa Saimi Hoyer. Seminaarin järjestää Etelä-Savo kestävän vapaa-ajan asumisen ykkösalueeksi 2017–2019 -hanke.

Lisätiedot

Projektipäällikkö Tuula Pihkala, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, puh. 0440 361 603, tuula.pihkala@mikseimikkeli.fi

Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy luo työtä mikkeliläisille tukemalla yritysten kehitystä, kasvua ja vientiä. MikseiMikkeli palvelee yrittäjiä liiketoimintasuunnitelman laatimisvaiheesta alkaen, kaikissa kehitysvaiheissa. Asiantuntijamme auttavat yrityksiä sijoittumaan, löytämään työvoimaa, kehittämään liiketoimintaa sekä luomaan kansallisia ja kansainvälisiä verkostoja. Lisää meistä www.mikseimikkeli.fi.