Julkaistu 01.11.2018
Kansainväliset mökkivieraat tuovat yhä enemmän euroja Suomeen
Suomen ainutlaatuiset järvenrantamökit kasvattavat suosiotaan vuokrakohteina erityisesti keskieurooppalaisten matkailijoiden keskuudessa. Mökkien vuokraaminen kansainvälisillä markkinoilla voidaan rinnastaa vientitoimintaan. Alalla on runsaasti kasvupotentiaalia ja myös kansantaloudellista merkitystä, mutta kysynnän kasvaessa vuokramökkejä tarvitaan nyt lisää.
Mökkivuokrauksen lisääntyvä suosio näkyy mm. voimakkaana kasvuna mökkien varausmäärissä, kertoo Country Manager Pekka Hirvonen vuokramökkejä välittävän Novasolin Suomen toimistosta. – Ensi kesän varausten määrä on ylittänyt kaikki odotukset. Kasvu liittynee osaltaan siihen, että VisitFinlandin ja Saimaan alueen toimijoiden markkinointiponnistukset tärkeillä kohdemarkkinoilla ovat tuottaneet tuloksia ja lisänneet Järvi-Suomen tunnettuutta erityisesti saksankielisessä Euroopassa.
Omarantainen suomalainen mökki on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen tuote, joka kiinnostaa asiakkaita laajasti. – Toiveiden mökistä ei ole yhtä yhtenäistä prototyyppiä. Keskieurooppalaiset mökkiseurueet ovat kuitenkin yleensä pienehköjä, joten eniten kysyntää on mökeille, joissa on 1-2 makuuhuonetta. Varustelun osalta useimmat kansainväliset asiakkaat odottavat, että mökillä on sähköt ja lisäksi juokseva vesi. Mutta tärkeintä on ranta: ensimmäisenä varataan ne mökit, joissa veden läheisyys tulee esittelystä ja kuvista selvästi esiin.
Mökkien vuokrauksesta ei ole saatavilla kattavaa tilastotietoa, mutta VisitFinland on laatinut esiselvityksen tulevaa tilastointia varten. Suomessa on yhteensä noin 15 000 vuokramökiksi luokiteltua rakennusta, joita omistajat vuokraavat välityspalveluiden kautta ja suoraan erilaisilla kauppapaikoilla, ilmenee esiselvityksestä. Yhden mökin vuokratulot ovat selvityksen mukaan noin 6 900 euroa vuodessa. – Lisäksi mökkivieraat elävöittävät koko mökkiseutua. Suosittu vuokramökki voi tuoda vuodessa yhteensä tuhansien eurojen lisätulot lähellä sijaitseville kaupoille, ravintoloille ja palveluyrityksille, Hirvonen nostaa esiin.
Suomessa piilee mökkivuokrauksen suhteen valtava potentiaali. – Esimerkiksi mökkivuokrauksen mahtimaassa Tanskassa vuokraamisen piirissä on 20 % maan 200 000 vapaa-ajan asunnosta, ja pelkästään mökkivuokrauksesta generoituva matkailu- ja vapaa-ajan tulo on lähes 6 miljardia euroa vuodessa, kertoo projektipäällikkö Tuula Pihkala Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:stä. – Mökkivuokraus onkin Tanskassa kansantaloudellisesti merkittävä toimiala, jonka työllistämisvaikutus on suuri ja jota valtio sen vuoksi tukee verotuksellisin keinoin. Suomella yli puolen miljoonan kesämökin maana on kaikki mahdollisuudet yltää samankaltaisiin taloudellisiin vaikutuksiin.
Kysynnän kasvaessa mökkejä tarvitaan nyt lisää vuokrakohteiksi. – Jos oma mökki jää vähälle käytölle, kannattaa ehdottomasti harkita sen vuokraamista. Ensi kesän kannalta nyt on hyvä hetki lähteä liikkeelle, esimerkiksi kutsumalla meiltä asiantuntija paikalle, Hirvonen kannustaa. – Mökkikäynnin yhteydessä keräämme tiedot mökistä ja valokuvaamme kohteen sekä sovimme vuokrauksen ehdoista. Samalla voimme ottaa selvittääksemme käytännön järjestelyjä mm. avainten luovutukseen tai mökin tarkistamiseen ja siivoamiseen liittyen. Omistajalle tämä on helppo ja vähäriskinen vaihtoehto: mukaan lähteminen ei maksa mitään ja palkkion välittäjä saa vain toteutuneesta vuokrauksesta.
Lisätiedot:
Tuula Pihkala, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy, 0440 361 603, tuula.pihkala@mikseimikkeli.fi
Pekka Hirvonen, Novasol Oy, 040 549 5958, pekka.hirvonen@novasol.com
Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy luo työtä mikkeliläisille tukemalla yritysten kehitystä, kasvua ja vientiä. Miksei palvelee yrittäjiä liiketoimintasuunnitelman laatimisvaiheesta alkaen, kaikissa kehitysvaiheissa. Asiantuntijamme auttavat yrityksiä sijoittumaan, löytämään työvoimaa, kehittämään liiketoimintaa sekä luomaan kansallisia ja kansainvälisiä verkostoja. Lisää meistä www.mikseimikkeli.fi
Etelä-Savo kestävän vapaa-ajan asumisen ykkösalueeksi 2017–2019 -hankkeen tärkein tavoite on tukea maakunnan kehittymistä esimerkilliseksi vapaa-ajan asumisen alueeksi. Hankkeen päätoteuttaja on Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy ja osatoteuttajia ovat Savonlinnan Hankekehitys Oy sekä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti. Hanketta rahoittavat Euroopan Unionin Aluekehitysrahasto, Mikkelin seutuvaliokunta, Savonlinnan kaupunki ja Helsingin yliopisto. Rahoituksen myöntänyt viranomainen on Etelä-Savon maakuntaliitto.
LAITURILLA-FOORUMI 22.5.2024: Vapaa-ajan asumisen energiankulutus ja hiilijalanjälki
Julkaistu 02.05.2024
Laiturilla 3 -hanke on Kevätmessuilla Helsingissä 21.–24.3.2024
Julkaistu 19.03.2024
Laiturilla 3 -hanke tarjoaa maksutonta energianeuvontaa
Julkaistu 09.03.2024