Suoraan sisältöön

Julkaistu 29.06.2022

Etätyö sujuu mökillä Savonlinnassa, Etelä-Savon nettipääkaupungissa

Savonlinna on noussut hyvien verkkoyhteyksien myötä Etelä-Savon nettipääkaupungiksi, ja se on hyvä uutinen seudun vapaa-ajanasukkaille.

Savonlinna on noussut hyvien verkkoyhteyksien myötä Etelä-Savon nettipääkaupungiksi, ja se on hyvä uutinen seudun vapaa-ajanasukkaille. Etätyöskentelylle vapaa-ajanasunnolta käsin on Savonlinnan seudulla entistä paremmat mahdollisuudet.  

Laiturilla-hanke teetti Savonlinnan seudun vapaa-ajanasukkaille kyselyn, jossa kartoitettiin muun muassa etätyöntekoa vapaa-ajanasunnolla, ja kyselyn tulokset olivat positiivisia.

– Teetimme alkuvuodesta kyselyn alueen vapaa-ajanasukkaille, joilla on vakituinen asunto muualla. Savonlinnan seudun vapaa-ajanasukkailla on positiivinen kokemus etätyöskentelystä. Omalla mökillä halutaan tehdä etätyötä, koska se on mahdollista ja se parantaa työhyvinvointia. Jopa 71 % mökillä etätyötä tekevistä vapaa-ajanasukkaista kokee, että työtyytyväisyys on lisääntynyt mökillä tehtävän etätyön myötä, kertoo Laiturilla-hankkeen etätyökoordinaattori Veera Riikonen Savonlinnan Hankekehitys Oy:stä.

Etätyömökillä luonnon rauhassa on satsaus omaan hyvinvointiin

Hyvinvoinnin lisääntyminen on mökkeilyn ja mökillä tehtävän etätyön ehdottomia etuja. Mökkeily vähentää stressiä ja parantaa keskittymistä. Luonnon terveysvaikutuksista pääsee nauttimaan astumalla ulos ovesta, ja seesteisessä ympäristössä luovuuskin lisääntyy.

– Kyselyn vastausten perusteella mökillä tehdään etätöitä, koska rauhallisessa ympäristössä viihdytään ja se tuo vaihtelua. Voidaan viettää pidempiä aikoja lähellä luontoa, sanoo Riikonen.

Mitä pidempään mökillä tehdään etätyötä, sitä suurempia ovat myös ympäristöhyödyt, kun päivittäiset työmatkat vähenevät tai poistuvat kokonaan. Samalla säästyy aikaa ja energiaa, ja päästöt vähenevät.

Savonlinnan verkkoyhteyksien kattavuus on Suomen kärkiluokkaa

Pidempiaikainen etätyöskentely omalla mökillä on mahdollista, kun nettiyhteydet toimivat. Tietoliikenneyhteyksiä on Savonlinnassa kehitetty ennakoivasti, mikä on monin paikoin parantanut mahdollisuuksia tehdä etätyötä omalla mökillä. Paikallinen operaattori on rakentanut valokuituverkkoa jo ennen varsinaisen kysynnän kasvua. Valokuituverkkoa on kehitetty muun muassa Enonkoskella ja Rantasalmella. Pienoisverkkoja löytyy Kerimäen Anttolassa ja Kerimaalla sekä Punkaharjun Kulennoisissa ja Tuunaansaaressa.

Savonlinnassa laajakaistan saatavuus on huippuluokkaa: lähes 80 prosentilla kotitalouksista on käytettävissään yli 100 megan valokuituyhteys. Tavoitteena on nostaa valokuituverkon kattavuutta kymmenellä prosentilla, mikä toisi verkon piiriin noin tuhat vapaa-ajanasuntoa lisää.

Mobiiliyhteyksiä kehitetään Savonlinnan seudulla parantamalla muun muassa 4G-verkon ja siirtoyhteyden kapasiteettia. 5G-yhteyksiä parannetaan päivittämällä yli 100 tukiasemaa vuoden mittaan.

Verkkoasemien kehittäminen on Etelä-Savon ykköstavoitteita

Monilla mökkiseuduilla nettiyhteydet toimivat vielä mobiiliverkon kautta. Etelä-Savon maakuntaliiton tavoitteena on kehittää nettiyhteyksiä sinne, missä niitä ei vielä ole. Kiinteiden verkkojen rakentamista haja-asutusalueille julkisella tuella selvitetään.

Valokuitu- ja sähkörunkoverkon rakentaminen kulkevat käsi kädessä. Energiayhtiöt lisäävät runkoverkkokaapeliin valokuitua, jonka kapasiteettia myös operaattorit voivat hyödyntää. Energiayhtiön ja operaattorin yhteistyössä on Etelä-Savossa saatu kuituverkkoa vedettyä uusille mökkiseuduille.

Toteuta etätyöunelmasi omalla mökillä Savonlinnan seudulla

Jos mökkeily ja etätyömahdollisuudet kiinnostavat, kannattaa tarttua rohkeasti tilaisuuteen ja kokeilla.

 – Savonlinnan seudulla on hyvä tehdä etätyötä, ja mökkeillessä on helppoa yhdistää vapaa-aika ja etätyö. Jos omaa mökkiä ei vielä Savonlinnassa ole, kannattaa rohkeasti testata etätyötä vaikka vuokramökillä, ehdottaa Riikonen. 

Tutustu vapaa-ajanasukkaiden etätyökokemuksiin ja mahdollisuuksiin Savonlinnan seudulla, ja tee etätyöunelmista totta!