Suoraan sisältöön

Suosi paikallista – taloudellinen kestävyys on kaiken perusta

Käyttämällä paikallisia palveluita tuet mökkiseutusi taloutta, alkutuotantoa ja yritystoimintaa. Siitä syntyy kestävää hyötyä sekä mökkiseudulle että vapaa-ajanasukkaille. Taloudellinen kestävyys on perusta kaikelle kestävälle toiminnalle, ja se pitää mökkiseudun hyvinvoivana ja elinvoimaisena.

Paikallisten ammattilaisten käyttäminen esimerkiksi vapaa-ajanasunnon rakentamisessa, remontoimisessa, kunnossapidossa ja monissa muissa palvelutarpeissa on yksi niistä tärkeistä valinnoista, joita voit tehdä taloudellisen kestävyyden edistämiseksi. Tietoa vapaa-ajan asumisen palveluista Etelä-Savossa löydät tämän sivuston Palveluja mökkeilyyn -osiosta.

Suosi mahdollisimman lähellä tuotettuja tuotteita. Mitä lähempää, sitä parempi. Sillä tavoin voit tukea alueen ruokaketjua ja paikallista ruokakulttuuria. Esimerkiksi lähiruuan tuotanto tuo työpaikkoja ja tuloja mökkiseutusi asukkaille ja vahvistaa siten alueen taloutta. Tee kauppareissut mökkiseudullasi sen sijaan, että ostaisit tarvitsemasi tavarat esimerkiksi maakunnan ulkopuolelta.

Usein mökkeily painottuu keväästä syksyyn. Ympärivuotinen mökkeily jakaa tuloa tasaisemmin ja työllistää myös sesongin ulkopuolella. Jos vapaa-ajanasunnollasi on puitteet kunnossa talvimökkeilyyn, kannattaa hyödyntää neljää vuodenaikaa mökkielämästä nauttimiseen.

Teetkö etätöitä mökillä? Mahtavaa! Se, että yhdistät vapaa-ajan viettoon myös etätyöskentelyn, pidentää viipymää mökillä ja kasvattaa mökin käyttöastetta. Paitsi että se on ekologinen teko, se myös tukee ja pitää yllä mökkiseutusi palvelurakennetta, kun asioit enemmän paikallisten palveluiden parissa.

Etelä-Savossa on erinomaiset puitteet yrittämiseen. Yrityksen perustaminen tai yritystoiminnan siirtäminen tänne edistää taloudellista kestävyyttä. Tutustu lisää yrittäjän palveluihin ja neuvontaan Mikkelin seudulla ja Savonlinnan seudulla.

Vapaa-ajanasukkaat ovat Etelä-Savolle erittäin tärkeitä. Mökkeilystä kertyy lähes 50 000 vapaa-ajanasunnon maakuntaan tuloa noin 200 miljoonaa euroa. Se on hieman enemmän kuin alueen maa-, metsä- ja kalatalouden liikevaihto ja suurin piirtein yhtä paljon kuin terveys- ja sosiaalipalveluiden liikevaihto. Kiitos panoksestasi mökkiseutusi taloudellisen kestävyyden hyväksi!

Kuva: Visit Saimaa